Sunday, November 10, 2013

Nadšenci deskových her, spojte se!



Stolní hry, které se neobejdou bez osobního setkání přátel, jsou na vzestupu. Možná jde přímo o trend scházet se cíleně s nadšenci stolních her a zahrát si. V době současného boomu sociálních sítí, elektronizace a převratné rychlosti ve vývoji telekomunikačních a jiných datových zařízení bychom se tomu snad měli až divit. Ve skutečnosti se ale hráči her, výrobci stolních her, designeři video her i tvůrci specializovaných hráčských webů vzájemně doplňují a trh s deskovými hrami pořádně roztáčí. 


Pod pojmem stolní hra si lze představit společenskou deskovou hru. Je určena pro více hráčů, pěkně graficky zpracované balení obsahuje jednu nebo více kartónových desek, postavy, žetony, kostky, akční karty či jiné komponenty dle námětu hry. Hry se dělí například na strategické, válečné, tématické, s potřebou kooperativního nebo naopak kompetitivního jednání, často obchodního myšlení či vyjednávání. Děj se odehrává ve fiktivním světě nebo vychází ze skutečných historických událostí. Hráči pro své postavy vyvíjejí co nejúspěšnější strategie, sbírají suroviny, životy, peníze a to vše ve finále proměňují v body. Někdo jde bezhlavě po vítězství, jiný si chce s kamarády zahrát, zkusit si jinou taktiku než obvykle, dostat se do světa, kde lze riskovat víc než ve vlastním životě. Deskové hry ale existují i jednodušší, rodinné, dětské, party hry, které mají jednodušší pravidla a krátký hrací čas. Jiná typologie zase dělí hry na tradiční anglo-americké a moderní, momentálně populární eurogames.

Zrodil se bgg.com


Hráči deskových her mají k dispozici několik internetových zdrojů, asi největším z nich je boardgamegeek.com. Stránka byla zprovozněna v lednu 2000 americkými hráči a programátory Scottem Aldenem a Derkem Solkem. Aldie (uživatelské jméno Scotta Aldena) pak v roce 2006 založil v americkém Texasu společnost BoardGameGeek, LLC a práce na webu se stala jeho hlavním zaměstnáním.

Boardgamegeek.com dnes pro své návštěvníky funguje především jako celosvětová databáze nejrůznějších typů stolních her (přes 67 000 her v listopadu 2013). Vedle stolních her (Board Game) se web věnuje na samostatných záložkách v podobné struktuře také RPG hrám (Role Playing Games) a video hrám (Video Games). Každá část webu má své administrátory a experty z řad dobrovolníků-hráčů, kteří komunikují s konečnými uživateli, tisíci hráčů po celém světě. Jejich činnost zastřešují 4 zaměstnanci, 2 programátoři, marketingový a operations specialista.

Nejsou divní. Jsou to Geekové... 


A kdo se zde registruje? Nadšenci. Málokdo z nich má doma jen jednu moderní stolní hru. Hraním her žijí, když mají volný večer nebo víkend, zahrát si s kamarády hru je pro ně ta nejlepší varianta. Na popisovaném webu je každý z nich „a Geek“ – maniak nebo podivín zamilovaný tak silně do své oblasti zájmu (často počítače, věda, fantazy svět, hry…), až ztrácí schopnost rozlišovat mezi realitou a světem fantazie. Dnes je to však spíš pocta, že ke komunitě Geeků patří.

Podle dotazníkového online výzkumu popisuje Steward Woods (2007, Eurogames) průměrného člena boardgamegeek.com jako vzdělaného, nadprůměrně finančně zabezpečeného, ženatého Američana ve věku mezi 35 a 40 lety. Protože jde o americký web, vysoký podíl Američanů (85 %) není překvapivý, mezi Geeky jsou však zástupci všech světadílů a národností, nevyjímaje Čechy. Poslední dostupná informace o počtu Geeků vykázala 400 000 registrovaných hráčů (srpen 2011). 

Woods se dále zamýšlí nad rozdílem mezi hráčem a fanouškem her. Opravdoví fanoušci jsou aktivní v mnoha dalších oblastech týkajících se her – vyhledávají recenze her, informují se o novinkách, sami se dělí o zkušenosti, hry sbírají a směňují, účastní se veletrhů a organizovaných hráčských setkání. Realizovat všechny zmíněné potřeby dnes usnadňuje Internet, speciální komunitní weby a sociální sítě. Fanoušci s aktivním přístupem se pak stávají platným a přínosným členem komunity. Účast v komunitě je v jejich nadšení ještě více podporuje, protože díky ní získávají nové podněty a tipy, a pokud jsou dostatečně motivováni vnitřně nebo přichází vnější stimuly z komunity, stává se nadšený fanoušek významným zdrojem informací, které dává k dispozici komunitě.

Pro tento jev použil Pierre Lévy výraz kolektivní inteligence a odkazuje jím na „nové sociální struktury, které umožňují produkci a šíření znalostí sítí propojenou společností. Její členové informace sdílí a využívají je společně k vyřešení problémů.“

Komunita Geeků na boardgamegeek.com byla vytvořena uměle, Aldiem a Derkem. Podporují aktivitu v komunitě, čemuž uzpůsobili pravidla a organizují speciální akce. Úlohu zde hrají například specifické ikony (Microbadges) určené pro fanoušky té které hry. Pro každou z nich může být několik grafických podob ikon. Napříč celým webem se ke všem hrám vyskytují tisíce různých ikon. Microbadges se nakupují za fiktivní peníze (GeekGold), které si hráči „vydělávají“ aktivitou na webu (vkládání komentářů, videí, fotek, dlouhodobé aktivní setrvání s webem), získají je zdarma jako ocenění za svůj přínos webu nebo jim náleží ze své pozice (administrátor, Geek of the Week). Fanoušci si je přidávají do svého profilu, stejně jako další grafické doplňky-ikony: Avatar, GeekBadges, Patron´s Badge, UberGeekBadges. Množství doplňků odpovídá aktivitě Geeka, přičemž touha sbírat je se u fanoušků her očekává...

                                                    Ukázka grafické podoby profilu.

Jsou zde i další formy odměny jako palce nahoru u vložených příspěvků. Soudržnost komunity posiluje post „Geek of the Week“, jeden z nejúspěšnějších prvků na celém webu. Každý týden je jeden z aktivních fanoušků vyhlášen Geekem týdne. Jeho úkolem je zveřejnit své stručné představení, vytvořit si GeekList, během týdne odpovídat na dotazy ostatních Geeků a zvolit Geeka pro další týden. Další pozoruhodnou aktivitou je Secret Santa, výměna vánočních dárků mezi přihlášenými členy komunity. V minulém roce si dárky v hodnotě nad $50 vyměňovalo 2 300 Geeků.

Kdo hledá, ten najde


A jak web funguje? Část věnovaná stolním hrám má nejdelší historii, je nerozsáhlejší, nejvíce propracovaná, má nejvíce funkcionalit a doprovodných služeb. Zorientovat se na stránkách vezme sice chvilku, protože stránky jsou převážně textové, na homepage mají čtyři bannery, ikony jednotlivých kategorií her a pak už jen tabulky a řádky s odkazy, názvy fór, statistiky… není to na první pohled přehledné ani líbivé, ale znalý fanoušek s tím jistě nemá problém. Co hledá, to najde. Na první pohled je zřejmé, že na stránkách boardgamegeek.com jde o informace. A pokud jsou logicky a strukturovaně řazené, hráč se snadno dostane kam potřebuje pár prokliky.


Na obsahu webu se mohou podílet všichni zainteresovaní. Majitelé-programátoři vytvářejí a spravují kostru webu, administrativní dobrovolníci-programátoři pečují o jednotlivé sekce, moderují diskuze, fóra, pomáhají řešit problémy a napětí mezi fanoušky her, prohlížejí obsah vložený fanoušky. Spolu s registrovanými uživateli pak všichni plní stránky novými poznatky ze světa deskových her. Ať už jsou to informace o novinkách vydaných v daném roce, překlady pravidel hry do jednotlivých jazyků, pátrání po starých hrách z dětství, videonahrávky s tipy a triky či představením hry. Prostor je zde však i pro zcela osobní vyznání ke hře, přátelům, se kterými se hraje dobře apod.

Jak se hraje třeba... Puerto Rico


Každá hra má svou stránku (Game Entry) s kompletní informací o hře a místy, která lze editovat či doplňovat vlastní produkcí. Hned v úvodu je například hodnocení hry fanoušky (Average Rating) a umístění hry v žebříčku registrovaných her (Rank). Díky vysokému počtu fanoušků webu jsou obě hodnoty statisticky relevantní a významnými přidanými hodnotami webu. V dalších částech je hra představena, jsou uvedeny zajímavosti jako získaná ocenění pro danou hru nebo odkazy na místa, kde si lze hru zahrát online. Hráči mohou s hrou obchodovat na Marketplace nebo si koupit novou v eshopu BoardGameGeekStore.com.

Ke hře Puerto Rico vložili fanoušci množství vlastní produkce:
  • Hrací postup v podobě MP3 nahrávky.
  • Videozáznam „5 způsobů, jak vyhrát Puerto Rico“:


Videozáznam je amatérský, ale propracovaný, se snahou být užitečný a jedinečný.

Specialitou webu je vytváření vlastních seznamů her (GeekLists) pojatých často velice originálně. Protože Puerto Rico je známá a vysoce hodnocená hra, v seznamech hráčů se nachází frekventovaně. Jeden z GeekListů u Puerto Rico je například „Sebastian Sohn´s SoftBoard Games: computerversions…“ (seznam několika stovek linků mimo web, kde si lze konkrétní hru zahrát).

Novinkou webu je GeekBuzz, systém hodnocení nových her v terénu (fanoušci si nové hry například na veletrhu her zahrají a hned na místě je ohodnotí). Co mě překvapilo, je záložka webu bgg.con (con. = convention). Web zde své aktivity rozšiřuje mimo web - každoročně organizuje hráčská setkání v Dallasu. 


Nejsem fanouškem stolních her, ale trochu víc teď budu fanouškům her, kterých je v mém okolí několik, rozumět a snad i fandit... Z webu boardgamegeek.com mám velice pozitivní dojem. Působí na mě poctivě, spravedlivě, kontrolovaně, komplexně. Kdybych se chtěla do hraní her pustit, předpokládám, že bych si s ním jako se zdrojem informací vystačila. Není to uzavřený systém, pro další informace odkazuje často i mimo vlastní web. Už i proto bych se divila, kdyby se našla ještě nějaká nezodpovězená oblast. Ale nové otazníky zde jistě přibývají. Vycházejí nové hry, které je třeba do databáze her doplnit, hráči prozkoumat a komunitě umožnit přístup k poznatkům.

Pierre Lévy v roce 1997 o kolektivní inteligenci předvídal: „Budování prostoru pro vědomosti bude vyžadovat institucionální, technické a koncepční nástroje, tak aby se každý dokázal zorientovat v informacích a rozpoznal ostatní členy prostoru podle zájmů, schopností, projektů a profilů .“ Scott Alden a Derk Solko v roce 2000 vytvořili velice úspěšný prostor pro znalosti o hrách. Narodil se prostor, který splňuje vědecké požadavky a kam mohou a hlavně chtějí fanoušci her přicházet pro inspiraci a vytvářet pro své přátele z komunity další a další obsahy.

Zdroje:




No comments:

Post a Comment