Sunday, November 29, 2015


Virtuální ochránci, kteří Vás doprovodí na cestě domů


Párty pomalu končí a nezbývá než se vydat na cestu domů. Večer jste sice strávili v partě několika lidí, ale jakmile se rozsvítí světla a na místo hudby se z reprobeden ozve hlas DJ, který vás vyzve k tomu, abyste opustili bar, tak od všech těch, kteří vám toho ještě před chvílí měli tolik co říct, slyšíte jen známé: "Tak ahoj, příště, bylo to fajn! Měj se!" Pro kamarádku přišel přítel a kamarád bydlí na druhé straně města. Jediné, co ho v tuhle chvíli zajímá je postel a to, jak se k ní co nejrychleji dostat…. Sehnat noční garde na cestu domů může být opravdu těžké. Naštěstí dnešní svět mobilních aplikací nabízí i virtuální ochránce.
Vlastně je to celkem logické, pomocí mobilních aplikací voláme, píšeme, seznamujeme se, kupujeme, prodáváme, tak proč by nás nemohly i chránit na našich cestách ?
Na to, že se se tyto aplikace velmi rychle stávají hitem, upozorňuje jak vzrůstající počet stáhnutí po celém světe, tak i zájem tradičních médií. Například časopis ELLE sestavil žebříček těch nejznámějších a nejpoužívanějších aplikací, které dbají o naše bezpečí na cestách. Podobnou recenzi poskytuje i nedávné vydání časopisu Respekt.


Konec strachu v temných uličkách?
Jednou z nejznámějších aplikací mezi takzvanými safety apps je B safe, kterou můžete spustit jak na iPhonech, tak i na přístrojích s operačním systémem Android. Jak přesně funguje? Aplikace nabízí několik funkcí. Jednou z nich jich je follow up mód, pomocí kterého vás vaši virtuální ochránci můžou sledovat na mapě. Jednoduše si v aplikaci určíte místo, ze kterého vycházíte a váš cíl. Zároveň si taky můžete z vašich kontaktů vybrat člověka, který vás bude prostřednictvím aplikace kontrolovat. Ještě než se vydáte na cestu, můžete taky pomocí odpočtu nastavit čas, kdy byste už teoreticky měli být v posteli. Pokud vás ale zradí tramvaj, nic se neděje. Odpočet je možné posunout. Je to jen jeden z dalších způsobů kontroly. V případě ohrožení aplikace nabízí SOS funkci. Stačí zmačknout příslušné tlačítko a za tři sekundy se ozve alarm, spustí světlo, video a aplikace odešle sms zprávu vašemu virtuálnímu ochránci. Ten pomocí poslaných souřadnic v telefonu ihned zjistí, kde jste a taky prostřednictvím videa vidí, co přesně se na místě děje. Aplikace taky umožňuje poslat vaším přátelům upozornění, že jste docestovali až domů. Užitečná je taky funkce fingovaných hovorů, která vás může velmi rychle dostat z nudné schůzky.



Virtuální gentleman z Ameriky
Na amerických vysokých školách je v posledních měsících velký zájem o bezpečnostní aplikaci Companion, kterou vyvinul tým z Michiganské univerzity. Ten reagoval na vzrůstající počet násilných přepadení v blízkosti kampusu. Michiganský on-line společník funguje na podobném principu jako B safe. Opět si z vašich kontaktů můžete vybrat člověka, který bude dbát na vaši bezpečnou cestu domů. Jakmile ho označíte, aplikace mu odešle zprávu. Výhodou je, že vás mohou sledovat i kamarádi a příbuzní, kteří Companion v mobilu nemají. Aplikace vaše strážce upozorní na jakékoliv větší vychýlení z trasy, zrychlení tempa, pád nebo i vytrhnutí sluchátek z mobilu. Všechny tyto situace můžou pochopitelně nastat i během poklidné cesty domů, a proto máte 15 vteřin na to, abyste odklikli, že jste v pořádku. Pomocí aplikace můžete dát svým virtuálním ochráncům taky vědět, že jste nervózní. Smyslem této funkce je zjistit, jaká místa jsou riziková a do budoucna zlepšit bezpečnost v okolí. I přes to, že je aplikace velmi populární ve Spojených státech, čeští uživatelé si zatím stěžují na její funkčnost.


Od pokusu o únos až po vznik aplikace
Další bezpečnostní aplikací, která si velmi rychle získala své uživatele je Watch Over me. Jedním ze strůjců tohoto programu je žena, která v roce 2012 unikla pokusu o únos. Po této zkušenosti se studentka malajsijské univerzity Hinch-Ci rozhodla zlepšit bezpečnost žen po celém světě. Na rozdíl od předešlých aplikací, Watch Over me pracuje ještě lépe s dostupnými veřejnými databázemi. Upozorní vás tak například na nebezpečná místa, kterými procházíte. Výhodou je taky rychlejší reakce na nenadálé události. V případě, že vás nikdo napadne, stačí jedno zatřepání telefonem a probudí se kamera, která vše nahrává. A tak jako předešlé aplikace i Watch Over Me okamžitě odešle informace vaším strážním andělům.

Zmíněné aplikace si nacházejí své uživatele nejen mezi ženami, ale i třeba mezi rodiči, potažmo jejich potomky, seniory a hendikepovanými. Je pochopitelné, že se na základě uživatelů liší i jednotlivé funkce těchto aplikací. Třeba aplikace B safe na svých stránkách radí sportovcům, a to hlavně běžcům, využívat odpočtů (tj. určit za jak dlouho se chceme vrátit domů) a sledování na mapě (virtuální přítel vás opět může kontrolovat). Jednotlivé aplikace prolínají řadu funkcí a je jen na uživateli jakou z nich pro daný okamžik zvolí. Uživatelé už tedy nejsou jen těmi, kdo pasivně přijímá obsah. Naopak, tak jako v případu aplikace Watch over me, řada z nich participuje na vývoji aplikací, které se stávají součástí jejich každodenního života. A aplikace, které budou pečovat o naši bezpečnost (a to nejen na cestě domů) a zdraví (tj. aplikace, které upozorňují na výskyt chřipky v okolí – Flu Near you) do budoucna přibydou.

Otázkou ovšem zůstává, zda se virtuálním ochráncům podaří zvýšit bezpečnost na ulicích. Ačkoliv přátele kontrolují průběh vaší cesty, případnému napadení stejně zabránit nemohou. Navíc sledování na mapách se dá velmi dobře zneužít, a tak se z hlídání a kontrolování může velmi rychle stát slídění a šmírování. Mimo to, samotný vývoj těchto aplikací není často v souladu s obecným pojetím bezpečnosti. Jinak řečeno, řada podobných aplikací ještě stále nespolupracuje s policií, což na jednu stranu omezuje jejich využívání, ale na druhou stranu zabraňuje širšímu zneužívání.

Tři zmíněné aplikace ale mohou rychleji upozornit vaše virtuální ochránce. Ti tak vědí, v kolik hodin jste chtěli dorazit domů, kudy jste měli jít, kde jste byli naposledy, zda se během vaší cesty nestalo něco nenadálého… Jednoduše, mají více informací, se kterými mohou rychleji pracovat a tím vám zachránit život.
Zdroje:
„Mobilní Aplikace slibují bezpečnější cestu domů“
„5 personal safety apps that watch your back“
What is Participatory Culture ?
„Public Safety Mobile Application Security Requirements Workshop Summary“

No comments:

Post a Comment