Sunday, November 29, 2015

Budeme s tebou zacházet jako s virem. Připrav se na lov. Vyhrožují hackeři Anonymous Islámskému státu

Hackerská skupina Anonymous je ve válce s Islámským státem. Bez ustání útočí na twitterové účty, maže webové stránky a e-mailové adresy všech radikálních islamistů. Jak tvrdí Anonymous, to všechno je jen začátek. Jak reaguje IS? Hrozí nám snad kybernetická válka ve stylu sci-fi kyberpunkových románů?

Po teroristickém útoku na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo, ke kterému došlo již 7. ledna 2015, se hackerské aktivistické hnutí Anonymous vzdalo své politické nezařaditelnosti tím, že se postavilo za oběti neštěstí a pohrozilo Islámskému státu (IS) kybernetickou válkou.

Ve dnech 16. a 18. listopadu 2015, tedy několik dní poté, co došlo k teroristických útokům v Paříži, byla na oficiálním YouTube kanálu Anonymous Official zveřejněna dvě videa. V prvním z nich mluvčí skupiny vyjadřuje soustrast s pozůstalými a předestírá to, že pachatele a jejich souputníky sleduje a nikdy jim neodpustí. V druhé nahrávce Anonymous předkládá svůj plán na oslabení vlivu IS na sociálních sítích a v online prostoru obecně. Zároveň vyzývá všechny uživatele sociálních médií k tomu, aby se spojili v boji proti propagandě radikálního islámu a „eliminovali“ účty všech příznivců IS. V závěru se obrací přímo na IS se slovy: „IS, budeme tě lovit a smažeme všechny tvé účty, stránky a e-maily. Od nynějška už pro tebe v online prostoru neexistuje bezpečné místo. Budeme s tebou zacházet jako s virem – a my posloužíme jako lék. Jsme Anonymous. Jsme legie.“



We want you in the cyber army



I když se Anonymous vyhranila proti činnosti IS již po útocích na Charlie Hebdo a dala najevo svůj zápal v boji za lidské svobody, až nyní dochází ke zlomu. Anonymous totiž verbuje nové členy, a rozšiřuje tak pole své působnosti. Hacknout účet radikálního islamisty nebo příznivce IS nyní můžete Vy i já. Anonymous totiž prostřednictvím deníku mirror.co.uk zveřejnil tři dokumenty, pomocí kterých se hackerem aka lovcem IS stanete za několik okamžiků.
Anonymous touto cestou nabízí všem potenciálním zájemcům poměrně diskutabilní příležitost zapojit se do kybernetické války. A odezva obyčejných lidí je veliká. Obzvláště potom, co IS zveřejnil seznam znepřátelených zemí (kam zařadil i ČR). Jak ovšem Anonymous, sama o sobě decentralizovaná a nehierarchická organizace, chce kontrolovat činnost svých nových bojovníků? A je to vůbec jejím cílem? Možná Anonymous dává obyčejným lidem jen šanci se zapojit a vyjádřit své sebeurčení. Nebo si buduje armádu hackerů, se kterými nejdřív ochromí IS a pak si za lovnou zvěř vybere někoho jiného.

Spojenec nebo sólista?



Další otázkou zůstává, zdali Anonymous, ačkoliv bojuje proti stejnému nepříteli jako EU či NATO, stojí opravdu na stejné straně barikády. Činy a ideje mluví pro. Hnutí zřejmě sdílí i demokratické ideje, když v sobě spojuje lidi různých národností i náboženských vyznání.
Vnější spolupráce s jinými obrannými složkami naopak hovoří proti. Pokud činnost Anonymous zasadíme do širšího kontextu a vezmeme v úvahu nepředvídatelnost jeho dalších kroků a celkovou samočinnost, musíme se ptát, nakolik hnutí pomáhá a nakolik naopak hatí úsilí jiných obranných sil (např. NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, Central Intelligence Agency (CIA) či National Security Agency (NSA).

IS vrací úder



Krátce poté, co se členové hnutí Anonymous postavili za oběti neštěstí ze 7. ledna 2015 a zasadili IS první kybernetické rány, se dostavila odpověď. Hackerské hnutí AnonGhost, které se hlásí k ideologii IS, napadlo několik francouzských webových stránek a nahradilo jejich obsah vlajkou Islámského státu, výhrůžkami smrtí a válkou s Francií. Na začátku listopadu zase hnutí napadlo webové stránky OSN. Problémem také zůstává, že ačkoliv Anonymous maže twitterové účty a další online obsahy radikálních islamistů, objevují se nové a nové.

Hacker jako novodobý hrdina


Být hackerem v dřívější době znamenalo stát mimo zákon. Znamenalo to umět se nabourat do jakéhokoliv počítačového systému, programu či softwaru. Znamenalo to něco ukrást a poslat to dál.
Jak ale vypadá hacker 21. století? Také už si nevybavíte onoho podivínského technokrata? Mně před očima nejspíš vyvstává rebelující protestant opředený tajemnou mlhou čísel a znaků, který sice nejinak stojí ve stínu a na okraji společnosti, ale získává víc následovníků než dřív, protože v rukách dřímá skutečnou moc. Moc vést kybernetickou válku jako z kyberpunkových románů z 80. let.

Nyní se ovšem nepíše další sci-fi román o kyber-světech, probíhá totiž virtuální válka stejně reálná jako ta na zemi. Akorát při ní neteče krev. Zatím. 




Zdroje:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/media/1505648-twitter-rusi-ucty-islamistu-od-podzimu-smazal-18-000-profilu

http://www.extra.cz/anonymous-zverejnili-dokumenty-diky-kterym-se-mohou-lide-zapojit-do-hacknuti-uctu-is

http://www.express.co.uk/news/world/620184/ISIS-anonymous-paris-attacks-ISIL-IS-islamic-state-Abdelhamid-Abaaoud-scott-terban

http://www.theguardian.com/uk-news/2015/nov/17/uk-hit-back-terrorists-cyber-attacks-george-osborne-gchq

https://www.youtube.com/watch?v=ybz59LbbACQ

https://www.youtube.com/watch?v=ZfyVVLGWivo


No comments:

Post a Comment