Sunday, November 22, 2015

Hackeri proti teroristom: „Ste ako vírus, my sme liek“, vyhlasuje Anonymous


Hackerská skupina Anonymous je známa bojom proti spoločenskému systému či kontroverzným organizáciám, pričom za sebou má už útoky na  vládne inštitúcie, nadnárodné korporácie a sociálne siete. Už od januára tohto roku, po útoku na redakciu francúzskeho časopisu Charlie Hebdo,  je však ich hlavným cieľom militantné hnutie Islamský štát, ktoré má na svedomí i nedávne tragické udalosti v Paríži. Anonymous tak začalo novú fázu kybervojny a vyhlásilo, že členov ISIS budú prenasledovať, nájdu ich a nenechajú odísť.

Sme Anonymous, sme légia, neodpúšťame, nezabúdame.
Anonymous je medzinárodná sieť voľne združených aktivistov (hacktivistov) a aktivistických skupín, ktorá je známa tým, že nemá oficiálnu štruktúru ani vodcov. Chýbajú jej pravidlá členstva i identifikovateľné ideové vymedzenie, pričom je organizovaná organicky verejnými i tajnými komunikačnými prostriedkami okolo aktivistických akcií. Názov skupiny je odvodený od automaticky generovanej prezývky neregistrovanému užívateľovi na serveri 4chan.org, ktorý nevyžaduje registráciu a zverejnený obsah po krátkej dobe maže, pričom nestanovuje žiadne pravidlá ohľadne jeho charakteru. Medzi symboly Anonymous patrí maska Guya Fawkes, anglického vojaka, ktorý sa v roku 1605 pokúsil spáchať atentát na kráľa Jakuba I.



Anonymous sa prvýkrát dostali do povedomia verejnosti v januári 2008, kedy na YouTube uniklo interné video scientológov na čele s Tomom Cruisom. Scientologická cirkev požadovala stiahnutie videa s tvrdením, že je chránené autorskými právami, na čo Anonymous reagovali „projektom Chanology“ a spustili zahlcovacie útoky (DDoS- Distibuted Denial-of-service) voči jej webovým stránkam. Vo videu adresovanom scientológom potom Anonymous odkázali toto: „Pre dobro vašich nasledovníkov, pre dobro ľudstva a pre naše vlastné potešenie vás vyhostíme z internetu a systematicky rozoberieme scientologickú cirkev v jej súčasnej podobe.“ Pokiaľ ide o vzťah Anonymous k medzinárodnej politike, je potrebné zmieniť aktivity na podporu arabskej jari, kedy mali napríklad v Sýrii aktivity tohto hnutia prevažne anticenzúrny charakter. Na jar 2011 zas boli aktivisti Anonymous medzi prvými účastníkmi na protestoch Occupy Wall Street a pomohli rozšíriť hnutie do ďalších miest. Jednou z významných aktivít sú útoky na stránky s detským pornom, kedy hackeri prenikali do siete za účelom jej zničenia a získania osobných dát ich užívateľov. V súčasnosti však patrí medzi ich priority boj proti Islamskému štátu.


#OpISIS
Po krvavých útokoch na viacerých miestach Paríža v piatok 13. novembra sa skupina Anonymous rozhodla spustiť najväčšiu operáciu kyberútokov od jej vzniku. Islamský štát využíva na svoju propagáciu a verbovanie nových členov viaceré sociálne siete, ako napríklad Facebook, Twitter, YouTube či Instagram, kvôli čomu hackeri nazvali svoju operáciu #OpISIS. Už v pondelok 16. novembra Anonymous oznámili, že zrušili 5 500 účtov na Twitteri a pomocou DDoS znefunkčnili desiatky webových stránok IS. Hnutie označilo zoznam sabotovaných účtov pod hashtagom #daeshbags, ktorý spája arabskú skratku pre Islamský štát (Daesh) používanú aj vo Francúzsku a anglické slovo douchebags označujúce otravných ľudí. V súvislosti s útokmi v Paríži  založili tiež tag #OpParis, pod ktorým zverejňujú aktuálne informácie o prebiehajúcich aktivitách.





Spolu s útokmi zverejnila belgická časť Anonymous i video adresované Islamskému štátu, ktoré si na YouTube pozrelo za pár hodín státisíce ľudí. Francúzsky hovoriaci muž v maske Guya Fawkes odkazuje Islamskému štátu, že ich útoky nemôžu zostať bez trestu, pričom internet pre nich už nie je bezpečným miestom.



Extrémisti však neostali bez reakcie a okrem toho, že členov Anonymous nazvali idiotmi, svojich vlastných členov začali vyzývať aby používali súkromné siete, často menili IP adresy a nekomunikovali s ľuďmi, ktorých nepoznajú. Inštrukcie na obranu proti hackerom sa medzi stúpencami Islamského štátu  šírili cez najznámejšiu zašifrovanú aplikáciu na písanie správ- Telegram s viac ako 100-tisíc používateľmi. Táto aplikácia má funkciu, ktorá dovoľuje užívateľom nastaviť ju tak, aby sa správy po určitom čase automaticky vymazali. Podľa najnovších výsledkov vyšetrovania parížskych útokov mali teroristi na komunikáciu používať tiež PlayStation 4 ako prostriedok šifrovanej komunikácie medzi hráčmi, či už vo forme priamych odkazov alebo aj slovom počas multiplayer hier.

Teroristické skupiny však musia okrem komunikácie riešiť logistiku, bankové prevody a mnoho ďalších aktivít, ktoré by Anonymous mohli narušiť. Jednou z možností je takzvaný doxxing, ktorý spočíva vo zverejnení osobných informácií o konkrétnych ľuďoch, ktoré sa potom šíria na rôznych fórach. DDoS útok by zase zahltil sieť obrovským počtom požiadaviek, ktoré spôsobia kolaps celého systému. Na webe Digital Attack Map môžete v priamom prenose pozorovať, kde na svete práve takéto útoky prebiehajú.

Odborník na kyberbezpečnosť Ben FitzGerald si myslí, že Anonymous svoje hrozby naplnia. „Či s nimi súhlasíte, alebo nie, majú jasnú sadu zásad. Nie sú nihilisti, konajú na základe hodnôt, ktorým veria," povedal pre portál Fortune. Dodal, že teraz sa ukáže, či budú tieto útoky pre Islamský štát naozaj hrozbou, alebo iba nepríjemnosťou. Anonymous však tvrdí, že hoci je pravdou, že nemajú žiadnu guľku, ktorá by tento problém vyriešila a ani kyberútoky nemôžu odrezať ISIS od jeho koreňov, no hackeri aspoň môžu zničiť online propagandu, čo by mohlo znemožniť plánovať útoky ako boli tie v Paríži.


Zdroje:

Aké kroky zatiaľ Anonymous podniklo v boji proti ISIS by redakcia Cybersec
http://www.cybersec.sk/spravy/politika/ake-kroky-zatial-anonymous-podniklo-v-boji-proti-isis/

Anonymous vyhlásili vojnu Islamskému štátu by Dominik Holič
http://tech.sme.sk/c/20064096/anonymous-vyhlasili-vojnu-islamskemu-statu.html

Anonymous and ISIS Trade Barbs, Threats as Cyber War Escalates by Devin Coldewey
http://www.nbcnews.com/storyline/paris-terror-attacks/anonymous-isis-trade-barbs-threats-cyber-war-escalates-n466441

Hey ISIS! Check Out How 'Idiot' Anonymous Hackers Can Disrupt your Online Propaganda by Swati Khandelwal
http://thehackernews.com/2015/11/anonymous-hacker-isis.html

The following post is [about] anonymous by Henri Jenkins
http://henryjenkins.org/?s=anonymous


No comments:

Post a Comment