Sunday, November 29, 2015

Nemějte ponorku, je tu Periscope!


Svět technologie jde s každým krokem kupředu personalizovaným zájmům jednotlivců. Tak jako televize přenesla film z kin na domácí obrazovky, internet a chytré telefony se zasloužily o ještě individuálnější konzumaci médií. Co víc, otevřely nám dveře do prostoru kreativity, svobody, dostupnosti informací a nových možností.

Všichni přežijí, pokud budou všichni spolupracovat“(Jenkins, 2008: 10), věta, kterou formuloval Henry Jenkins, když mluvil o participační kultuře a kolektivní inteligenci, jakoby dnes zněla v hlavách jednotlivců této generace. Z pasivních diváků se stali aktivní účastníci komunikace přebírající tvorbu informací a zábavy částečně do vlastních rukou. Pomáhají nám v tom mimo jiné vývojáři mobilních aplikací, kteří přichází s novými funkcemi a technologickými hračkami pro náš volný čas i povinnosti.

 Osm měsíců je na trhu Periscope, aplikace od Twitteru , která umožňuje živé vysílání dostupné pro všechny. Streamování není novinkou, ale nikdy dřív nebylo jednodušší, než se s aplikacemi Periscope, Meerkat, YouNow. Ve výsledku živé vysílání vypadá podobně jako přenos obrazu a zvuku přes Skype s tím rozdílem, že pokud vysíláte přes Periscope, můžete vysílat veřejně. Má to budoucnost?


 Podívejte se na svět očima jiných lidí. (Periscope, 2015)




Vizuální, interaktivní, mobilní

Kdokoli může v reálném čase vysílat, co dělá, vidí a slyší. Za odměnu dostává od diváků srdíčka a šťastný divák má tu moc přidávat komentáře a rozdat srdíček, kolik je mu libo. Můžeme tak být svědky záplavy srdcí – zatím jen na monitoru. Čím více srdcí video získává, tím výše se umístí v pořadí oblíbených pořadů. Záznam ukončeného vysílání je pak uchováván pouze následujících 24 hodin. Už ale existují vychytávky, jako například Katch.me, díky kterým se videa nikomu neztratí a mohou být přehrávána znovu kdykoli a s celou jeho atmosféru včetně srdíček a komentářů.



 
Živá vysílání z různých koutů Země lze najít prostřednictvím mapy, která jde přiblížit až na úroveň čtvrtí a ulic měst, kde divák vidí počet aktuálních dostupných streamů ve vybrané lokalitě. 


Chtěli jsme vytvořit něco, co by se nejvíce blížilo teleportu. “ (Periscope, 2015)



Teleport nefunguje?

Proč však tato převratná aplikace nevládne virtuálnímu prostředí? Důvodem je, že málokdy je na co se dívat, jelikož převažuje nekvalitní obsah. Většina výstupů jsou nezábavná a na informace chudá videa zachycená laiky nadšenými novými možnostmi této aplikace. Chybí vyhledávání pomocí klíčového slova, mapa zobrazuje uživatele, nikoliv témata, která člověka zajímají. I přesto, že po čtyřech měsících od spuštění Periscope dosáhl 10 000 uživatelských účtů, v některých lokacích aplikaci používá stále málo uživatelů a Periscope vypadá jako mrtvá sociální síť (Periscope, by numbers, srpen 2015). Sledovanost příliš nezvyšuje ani zázemí Twitteru, kde mohou být živé vstupy sdíleny prostřednictvím tweetů.

Kvalita obsahu, stejně jako kvalita přenášeného obrazu a zvuku jsou věci, na kterých se musí do budoucna pracovat. Uživatelé se s video aplikací teprve učí, a tak se není čemu divit, když většina přenosů vypadá jako zkouška nanečisto. To ale některým nebrání ve streamování filmů z kin nebo divadelních a hudebních představení. Periscope  pozdvihl i filmový festival v Cannes, kde čelili hrozbě nelegálních přenosů premiérových filmů (Cannes Isn't Prepared For Possible Periscope Piracy Problems).




Kudy dál?
Pokud se Periscopu podaří rozšířit se a znásobit počet uživatelů, má potenciál stát se prostředkem kolektivní inteligence tím, že bude používán k zachycení zásadních okamžiků, jako ceremonií, demonstrací nebo nebezpečných atentátů. Není vyloučené, že by mohl jednou stát vedle Facebooku a Twitteru jako zdroj informací v audiovizuální podobě, v reálném čase. Periscope by v budoucnu mohly využívat také obchodní společnosti k propagaci svých značek. Mohly by vybudovat vlastní vysílací programy a touto interaktivní formou přinášet divákům své novinky a produkty. A nebo bude sloužit převážně zábavě, a pokud celebrity začnou dostatečně streamovat, společnost je bude následovat.





Zdroje
Cannes Isn't Prepared For Possible Periscope Piracy Problems. In: Cinema Blend [online]. [cit. 2015-11-27]. Dostupné z: http://www.cinemablend.com/new/Cannes-Isn-t-Prepared-Possible-Periscope-Piracy-Problems-71469.html
JENKINS, Henry. Convergence culture: where old and new media collide. London: New York University Press, 2008, xi, 353 s. ISBN 978-0-8147-4281-5.
Katch me, 2015, https://katch.me/
Periscope, 2015, https://www.periscope.tv/
OnPeriscope, 2015, http://onperiscope.com/
YouNow, 2015, https://www.younow.com/



No comments:

Post a Comment