Saturday, November 28, 2015

Nemoc nenemoc aneb fenomén doktorka.cz

 Diskusní fóra na internetu mě nikdy moc nelákala. Nebyla jsem fanouškem anonymního diskutování o čemkoli počínaje samozvanými filmovými kritiky na csfd, kteří odhalí děj filmu v prvních třech sekundách, čímž ztrácí zcela význam se na něj dívat a rovnou přidělují hodnocení odpad, konče debatami u politických článků na zpravodajských serverech.
Neměla jsem na to prostě čas, chuť ani extra potřebu vyjádřit své názory veřejně. To vedlo k tomu, že tyhle všemožné diskuse šly naprosto mimo mě.
Ale pak jsem narazila na stránku www.doktorka.cz. To byl konec! Pro hypochondra jako jsem já je to doslova ráj (peklo?). O co jde? Idea webu je pomáhat lidem řešit problémy a otázky týkající se jejich zdraví a krásy, jak už ostatně napovídá podtitul webu „o zdraví a kráse“.

Doktorka.cz je, podle tvůrců serveru, nejnavštěvovanější zdravotní portál v ČR. Zahrnuje informace o zdraví, kráse, dětech, zdravém životním stylu a bydlení. Cílí především na ženy, nicméně obsahuje i články a diskuse zaměřené primárně na mužskou část populace jako například Jídelníček pro nabírání svalové hmoty pro muže a další. Dle statistik z roku 2012 je denní návštěvnost serveru přes 500 000 uživatelů denně. Web doktorka cz. vlastní česká společnost Vitamin Cosmetics s.r.o. provozující řadu projektů z oblasti přírodní kosmetiky.
Je založen na spojení článků a diskusí, ve kterých mohou uživatelé řešit problémy, které je zajímají. Diskuse fungují na principu kolektivní inteligence (collective intelligence).
Tento pojem je nejčastěji spojován s francouzským filosofem Pierrem Lévym. Začal se objevovat společně s rozvojem digitálního prostředí a je spojen s fenoménem Web 2.0, který je postavený na spoluúčasti, otevřenosti a možnosti zasahovat do tvorby digitálního prostředí.
Jak už sám pojem napovídá, jedná se o skupinové úsilí vyřešit nějaký problém či se o něm dozvědět více. Staví na předpokladu, že skupina je schopna dobrat se kvalitnějšího řešení než samotní jednotlivci. Takto funguje například nejznámější encyklopedie na internetu Wikipedia, ale právě třeba i diskusní weby jako doktorka.cz, e-mimino.cz, mimibazar.cz apod. 
Vraťme se k „doktorce“!
Ze zkušenosti doplním, že tu najdete mnohem více než jen články o zdraví a kráse. Nebojím se říct, že tu objevíte vše, na co si vzpomenete. Podrobněji jsem se zaměřila na diskuse, jakožto využití kolektivní inteligence. Hned na hlavní stránce na mě vyskočilo:  Cinkali byste znovu klíčema?, Hledám ženu, kterou vzrušuje stříhání vlasů. Jako další třeba Tipy na vánoční dárky, Oprava kohoutku v koupelně či Babské rady pro zaručené otěhotnění.
Trápí Vás bolest v krku? Zadejte do vyhledávání klíčové slovo „bolest v krku“ a vyskočí na vás 190 výsledku od diskusí na téma Bolesti v krku přes Bolest v hrudníku, Zánět mandlí, Tonzilitida, Mononukleóza a Sinusitida po Rakovina hlavy a krku či Jak jsem si zachránila dovolenou.
Na co tím vším narážím?
Hledání informací na internetu je denním chlebem každého z nás. Spíše než bychom se koukli do papírového jízdního řádu na zastávce, najdeme raději spojení online na idosu. Podobně se rozšířil i zvyk hledat si informace o zdravotních obtížích na internetových serverech. Jak uvádí výše zmíněný příklad, je to jednoduché. Napíšete do vyhledávače, co vás trápí a vyskočí vám xy diskusí s xy příspěvky. Bolest v krku podle uživatelů může znamenat nachlazení, pálení žáhy, alergii nebo třeba rakovinu. Vy si tak následně diagnostikujete nemoc, kterou zřejmě ani netrpíte, protože, a teď mluvím sama za sebe, se najednou objevují i další příznaky. „Vlastně mě docela pobolívá i hlava a jsem unavená. Sakra, co když to fakt je rakovina?“
Jde o to, že lidé  si vsugerují něco, co vůbec nemusí být pravda, ať už z hlediska diagnózy, či tipů na léčbu. To na základě informací, které ve většině případů nepíší odborníci – lékaři. Často věříme více zkušenostem běžných uživatelů než expertů v oboru: „Obvoďák mi předepsal tenhle prášek, ale na „doktorce“ holky píšou, že po něm přibraly, tak to ho radši brát nebudu.“ Můžeme tedy říci, že jsou to jednak lidé, kteří ovlivňují naše rozhodnutí, ale také nové technologie, které umožňují virtuálně propojit široké spektrum publika. 
Neustále tvrdíme, že máme málo času zajít k doktorovi, ale pak strávíme nespočet hodin pročítáním diskusí lajků, kteří o našem problému vědí pramálo. Sami si určíme, co máme za nemoc a jak ji léčit za pomoci neznámých – anonymních lidí na internetu. A když si potom zajdeme, jen tak pro jistotu, za doktorem, řekne nám, že jsme naprosto v pořádku, zdraví jako řípa, pochybujeme. Www.doktorka.cz…

Zdroje: 
http://www.doktorka.cz/
http://vitamins-cosmetics.com/about_us.html


No comments:

Post a Comment