Saturday, November 28, 2015

VIDEO-TETOVÁNÍ? SENZACE ŠANGHAJSKÉHO EXPA!



S nástupem nových médií a propojováním technologií stojí před producenty reklamních sdělení velký úkol. Cílení na konzumenty a zákazníky se stává těžší a těžší. Aby inzerenti obstáli a hlavně vynikli v obrovském množství kreativních obsahů, které se neustále objevují, nesmějí usnout na vavřínech a musí jít s dobou – s dobou nových médií. Reklama pouze v tradičních médiích už nedisponuje takovou silou jako dříve. Nestačí natočit TV spot, napsat PR článek do magazínu, pronajmout si několikametrový billboard u dálnice a ani statické online bannery nejsou ničím převratným. Nastala doba kreativního propojování jednotlivých mediatypů!


Velkou výzvou v oblasti propagace jsou bezpochyby veletrhy a EXPA všelijakého druhu. Na jediném místě a v omezeném čase musí mezi sebou obchodníci bojovat o pozornost obrovského množství návštěvníků. Důležité je zaujmout na první pohled a v rámci několika sekund. Vedle různých způsobů lákaní, disponuje samozřejmě každý stánek materiály, které si může návštěvník odnést sebou „na potom“. Nejrozšířenějším formátem bývá stále tradiční leták. Ten však často a ve většině případů končí na zemi a v tom lepším v koši. S potencionálním zákazníkem domů pak bohužel neodejde.


Se zcela inovativním a jedinečným způsobem oslovení přišli lidé pracující pro thajský úřad cestovního ruchu. Hlavním stavebním kamenem kampaně, kterou poprvé zrealizovali na turistickém EXPU v Šhangaji, byly populární letáky ve formě dočasného tetování. Ve spolupráci s celosvětově známým tattoo salonem Sailor Jerry vytvořili několik kreativ tradičního vintage "sailorovského" tetování. Každé z nich skrývalo určité poselství a téma.
Jak? Prostřednictvím aplikace si nadšený vlastník čerstvého tetování mohl nascanovat daný obrázek (na podobné bázi jako QR kód) a zhlédnout tématické video. Zájemci si tak mohli přijít na své a dozvědět se zábavnou formou něco o Thajsku, v oblasti svého zájmu - doprava, sport, náboženství a třeba také umění.
Kampaň vyvolala obrovský ohlas. Podle statistik thajského úřadu cestovního ruchu se návštěvnost země zvýšila o 42 % bezprostředně po EXPU. Největší nárůst byl zaznamenán u čínských turistů. Už teď je vysoce pravděpodobné, že se tzv. tattoo flyer objeví v rámci dalších událostí podobného ražení.

Zmíněný nápad a jeho úspěch lze pokládat za názorný příklad toho, že v dnešní době už opravdu nestačí sázet jednu reklamu za druhou, ale je důležité se zamyslet nad tím, jaké všechny kanály se dají plně využít a propojit. Vítězí ti, kteří myslí "out of box" a otevírají nové šuplíky!




ZDROJ

Tereza Keprtová

No comments:

Post a Comment