Friday, November 27, 2015

Nudná nedělní procházka? S aplikací Bitwalking půjdete dobrovolně



Chodit pěšky je pro mnohé nezbytnost, zatímco pro jiné téměř přežitek. Pokud byste si vy sami měli vybrat, jestli pojedete do práce autem, prostředkem hromadné dopravy nebo půjdete pěšky, troufnu si říct, že u většiny lidí převládne první nebo druhá varianta. Co nám šetří čas, už ale nemusí být tak dobré pro naše zdraví. Vždyť podle mnoha lékařských studií je chůze jedním z nejblahodárnějších a nejzdravějších pohybových aktivit. A mimo to, že nás drží v dobré kondici, snižujete se díky častému chození také riziko onemocnění srdce, rakoviny nebo depresivních stavů. Žádné z těchto „lákadel“ však pro spoustu lidí není dostatečně přesvědčivé proto, aby chodili. A chodili denně. A pokud možno rádi.


Díky vychytané aplikaci Bitwalking by se však spousta dosavadních jezdících mohla rozchodit. Tato aplikace totiž dokáže změřit počet kroků, které uděláte a odměnit vás za to v jednotkách své vlastní digitální měny Bitwalking dolarech. Je to jednoduché, za každých 10 tisíc kroků (tedy přibližně 6,6 km) se vám na účet připíše 1 BW dolar, který je možné buď rovnou utratit online nebo dokonce, a zde prosím o pozornost, vyměnit za hotovost. Při troše snahy si tak můžete vyšlapat, tedy vydělat docela příjemnou částku navíc.




Tvůrci aplikace Bitwalking však směřují ještě dále a doufají, že by díky ní mohli vylepšit situaci alespoň některým z lidí žijících v rozvojových zemích. Konkrétně jde o projekt zaměřený na Keňu a Malawi. Zde totiž ohledně chůze často lidé nemají moc na výběr. Jedná se zkrátka o nejlevnější a nejdostupnější způsob přepravy. Web refresher.cz uvádí jako příklad učitele informatiky, který pracuje ve škole v severní části Malawi a denně musí do práce ujít až deset kilometrů. Díky aplikaci  Bitwalking by si tak mohl přivydělat až 26 BW dolarů měsíčně. Což je suma, kterou běžně vydělá za měsíc práce. Jeho příjem by se tedy až zdvojnásobil. Některým by se tak opravdu mohl změnit život.


Do aplikace, která je vytvořena pro zařízení s Androidem a iOS se dostanete pouze skrze pozvánku, o kterou si můžete zažádat na oficiálních stránkách projektu Bitwalking. Nyní vám to ale nejspíš bude k ničemu. Mimo již zmíněné africké země Malawi a Keňu ji totiž budou moci vyzkoušet zatím pouze uživatelé z Japonska nebo Velké Británie. Může tak jít o chytrý tah, který umožní tvůrcům aplikace vychytat případné mouchy. Pokud vše půjde jak má, bude dalším krokem rozšíření aplikace na celosvětovém trhu.


Informace o aplikaci Bitwalking se objevily mimo jiné také na českém facebooku, kde na sebe nenechaly dlouho čekat reakce o zaručeném podvádění při krokování. Tvůrci však mysleli i na tohle, a aby neponechali nic náhodě, vytvořili vlastní algoritmus, který není možné nikde oficiálně dohledat. Úplně vše kolem aplikace ovšem není zahaleno tajemstvím, jak ujasňuje server refresh.cz. Ví se například, že pro výpočet ujité vzdálenosti budou využívána data z okolních wi-fi sítí a GPS. Skrze akcelerometr ve vašem telefonu bude také možné zjistit, jakým způsobem a jak rychle jste se pohybovali a vše ověřit pomocí algoritmu na Bitwalkingových testovacích serverech.




Kde na to všechno budou brát tvůrci aplikace Bitwalking peníze? Pro začátek se jim podařilo pro tento projekt získat dotaci více než 10 milionů dolarů, které mají pocházet především od japonských investorů. I nadále je však potřeba hledat sponzory, kteří by zaštítili platby poctivě chodícím uživatelům. Lákavé by to mohlo být například pro společnosti, které se zaměřují na výrobu sportovního oblečení a obuvi. Na oplátku by totiž mohly získat informace o uživatelích, kteří aplikaci využívají. Další, kdo by mohl projekt podpořit, jsou pak environmentální skupiny a různé charitativní organizace podporující lidi ze zemí třetího světa.


Zřejmě pouze čas ukáže, jestli se myšlenka tvůrců aplikace Bitwalking naplní a dokáže rozchodit i do této doby línější část populaci nebo dokonce pomoci zkvalitnit život lidem ze zemí třetího světa. Stále však zůstává jedna nevyřešená a dle mého názoru poměrně zásadní otázka a sice, kde vezmou lidé z Keni a Malawi iPhony…?


Zdroje:


http://zpravy.idnes.cz/cesi-posilaji-kola-detem-do-gambie-dle /domaci.aspx?c=A131204_132351_zahranicni_zt
http://refresher.cz/29921-Nova-aplikace-chce-lidem-platit-jen-za-obycejne-chozeni-Vyse-vyplaty-zavisi-pouze-na-tve-aktivite
http://smartmania.cz/bleskovky/bitwalking-chuze-prochazky-za-penize-12507
http://www.bitwalking.com/request-invite/


No comments:

Post a Comment