Tuesday, November 24, 2015

Virální rozšíření symbolů pařížských teroristických útoků pomocí sociálních sítí

Krátce si zopakujme co se vlastně stalo

V následujícím textu bych se rád vrátil k nedávné tragické události, která vyvolala vlnu smutku a solidarity téměř po celém světě. Světová i česká média velice rychle informovala své čtenáře v online přenosech o průběhu těchto teroristických útoků.
Ve zkratce si nyní popišme, co se přesně událo. Skupina teroristů spáchala v noci ze 13. na 14. listopadu v Paříži několik koordinovaných útoků střelnými zbraněmi spolu s několika bombovými útoky, které si vyžádaly na 130 mrtvých a přes 300 zraněných. Největší masakr se odehrál v klubu Bataclan, kde teroristé zaútočili během koncertu americké hudební skupiny Eagles of Death Metal. Další masakry proběhly na ulicích Boulevard Voltaire, Rue de Charonne, Rue de la Fontaine-au-Roi, Rue Bichat a Rue Alibert. Tragédie mohla nabýt daleko větších rozměrů, protože původně chtěli teroristé ještě zaútočit přímo na stadionu Stade de France, kde v tu chvíli probíhalo přátelské fotbalové utkání Francie – Německo. K většímu neštěstí nedošlo především kvůli tomu, že muži opásaní bombami nebyli na utkání bezpečností pořadatelskou službou vpuštěni a také díky tomu, že ačkoliv se ozval v okolí stadionu výbuch, tak na něm nezačala panika, ale utkání se v klidu dohrálo a diváci ho nezačali hromadně opouštět.

Kondolence pomocí sociálních sítí

  
Z hlediska studia nových médií je ovšem velice zajímavé sledovat vlnu lítosti a solidarity, kterou pařížské útoky zvedly, protože prvotní reakce probíhali zejména pomocí sociálních sítí. Na tuto tragédii velice rychle reagovali na svých profilech nejen politické špičky valné většiny zemí, populární osobnosti, ale také obyčejní uživatelé. Facebook, Instagram, Twitter a ostatní sociální sítě zaplavovaly během kritického víkendu kondolence ze všech koutů světa. Facebook velice rychle zareagoval možností, která přebarvila profilovou fotku uživatele do barev francouzské vlajky. Proto jsme mohli krátce po útocích vidět mnoho uživatelů v modré, bílé a červené, jak vyjadřují svou soustrast obětem útoků. Podobně reagovala i města a veřejné instituce, které před vchody do svých budov vyvěšovaly francouzské vlajky (včetně naší fakulty).

 

Symboly vznikající díky sociálním sítím

 
Podobně jako při předchozích aktech terorismu v Paříži (lednový útok na redakci Charlie Hebdo) i listopadová tragédie má svůj symbol. Zatímco v lednu to bylo heslo Je suis Charlie (Já jsem Charlie).
 
 
Symbolem listopadového pařížského smutku se stala kresba mladého francouzského umělce Jeana Julliena, jejíž poslání bylo poměrně prosté – mír pro Paříž. V době, kdy většina světa vyjadřovala svou soustrast pomocí textů na sociálních sítích, on se jí rozhodl vyjádřit graficky. „Projevuji se vizuálně, proto mou první reakcí bylo nakreslit symbol míru pro Paříž.“ Takto popisoval Jullien své motivy později na stránkách tisku. Nakreslil velice jednoduchou černobílou siluetu Eiffelovy věže uprostřed kruhu. Pod ni napsal pouze krátké poslání: Peace for Paris
 
Tuto jednoduchou grafiku vzalo mnoho lidí za svou a stala se tak postupně symbolem utrpení Pařížanů a to nejen na internetu, ale později také na pietních akcích. Jullien se o útocích dozvědel při poslechu rádia a svůj obrázek uveřejnil na Facebooku krátce před půlnocí 13. listopadu na svém Facebooku, na Twitteru v sobotu 14. listopadu krátce po poledni a pouze na Twitteru na jeho osobním profilu nasbírala grafika na téměř 60 000 „retweetů“. Na Instagramu kresba nasbírala přes milion a půl „liků“. Je poměrně zajímavé sledovat časy na Jullienově profilu Timeline. Pro celý symbol je dle mého názoru klíčová spontánnost, s jakou byla tato kresba vytvořena. Popularitě tohoto symbolu také dodal fakt, že ho na svých sociálních sítích krátce po útocích začala sdílet řada celebrit.
 
Můžeme na tomto názorném příkladu také pozorovat, jak sociální sítě mohou neznámého mladého umělce proslavit. Sám autor o svém díle řekl, že během té celé hrůzy chtěl vytvořit něco pozitivního, co by spojilo lidi dohromady a dalo jim pocit jednoty a míru. S odstupem více než týdnu je možné říct, že se mu to povedlo. Během několika dní po útocích zaplavila kresba Julienova kresba Peace for Paris sociální sítě a dnes si ji s touto tragickou událostí dokáže spojit téměř každý. Tento obrázek se stal celosvětovým symbolem solidarity a soucitu s tragickými pařížskými událostmi.
 
 

Zdroje:

 

No comments:

Post a Comment