Friday, November 20, 2015

Mobilní aplikace na cestách: Jde to pohodlně, chytře i levně

Zarezervovat hotel, vybrat místa ve správném letadle a zakoupit letenku, naplánovat výlety, vyměnit české koruny… Realizování dovolené i pobyt na cestách mohou turistům po celém světě značně zlehčit mobilní aplikace. Odbydou takřka veškeré plánování a v případě správného využívání dokáží cestování zlevnit  i usnadnit.

Fenomén levného, a přitom chytrého a komfortního cestování, takzvaný travel hacking, pochází z USA. V současnosti se jím po celém světě zabývají nadšenci, kteří si říkají travel hackeři. V běžně dostupných systémech vyhledávají „skulinky“, které dokáží cestování zlevnit mnohdy až na zlomek původní ceny. 

Čtyřhodinové kurzy travel hackingu probíhají už druhým rokem také v České republice. Jejich zakladatel Petr Novák je sám aktivní turista, bývalý majitel cestovní kanceláře, který rád využívá veškerých výdobytků a možností, které travel hacking skýtá. „Cestování jako umění“ je slogan webového portálu, který kurzy travel hackingu nabízí, a jehož součástí je i blog s příspěvky a cestovatelskými zkušenostmi lidí, kteří kurz absolvovali.

Při kurzech travel hackingu představuje Novák posluchačům „finty“, jak vyzrát na nabídky leteckých společností a najít v nich senzačně levné letenky. Sám tak před lety sehnal například letenku na Havajské ostrovy za čtyři a půl tisíce korun. „Používají se na to různé systémy. Můžete sedět nad vyhledávači a brouzdat, než na něco narazíte, anebo necháte vyhledat chyby někoho jiného. I v České republice existuje řada portálů, které se věnují akčním letenkám a dokáží najít chyby v systémech, díky kterým jsou pak letenky o poznání levnější,“ popisuje. Nejčastěji jde podle jeho slov o chyby v tarifech, které mají letecké společnosti nastaveny. „Když si například let nakombinujete - vracíte se na jiné místo, než z kterého jste odletěl - výše tarifů bývají jinak naceněny a můžete výrazně ušetřit. Radikálně snížit cenu letenek dokáži v některých případech i v okamžiku, kdy si ke dvěma rezervovaným letům přikoupím třetí,“ popisuje Novák nejčastější případy systémových chyb u leteckých společností.

Sám si vytvořil jednoduchý systém, kdy využívá volně dostupné aplikace a nástroje, které mu shromažďují data z padesáti serverů, a podle klíčových slov poté hlídají lety do destinací, které ho zajímají. I to, jak se dá takový systém nastavit, ukazuje Novák účastníkům kurzu travel hackingu.

Získání levných letenek je ale pouze dílčí část celého „umění“. Nedílnou součástí travel hackingu jsou mobilní aplikace. Jejich využití je ideální například pro rezervaci ubytování. Některé fungují na principu last minute, a pakliže jich ubytovací zařízení využívají, umožní lidem sehnat na poslední chvíli o poznání levnější pokoj než při předchozí rezervaci. „Taková zařízení snižují cenu za ubytování s tím, jak se blíží půlnoc. Je to pro ně výhodnější, než kdyby se pokoj neobsadil vůbec,“ vysvětluje Novák. Příkladem celosvětové aplikace, která se touto službou zabývá, je Booknow (odnož Booking.com), podobně funguje také evropská Hotel Tonight (včetně pražských zařízení) nebo v Asii HotelQuickly.

Vyjet na dovolenou a nemuset platit vysoké částky za ubytování je sen mnoha cestovatelů. Splnit si ho mohou i díky aplikaci Airbnb. Sdružuje hostitele, kteří nabízejí přespání ve vlastní domácnosti. Aplikace umožní spojení s nimi, rezervaci termínu i zaplacení. Vybrat si přitom podobně jako v cestovatelském katalogu mohou z různých typů ubytování - vily, rodinného domu, bytu či apartmánu. Sami uživatelé se po zkušenosti u zahraničního hostitele mohou záhy hostiteli stát a - jak láká aplikace - vydělat si „pronajmutím místa, která máš navíc“. Databáze čítá města po celém světě, zapojen je do ní i Petr Novák, který nabízí pokoj ve svém bytě v pražských Řeporyjích.

Vedle ní pravidelně využívá také výhod Couchsurfing, který uživatelé na rozdíl od Airbnb neprovozují za účelem zisku, ale spíše s touhou poznání, seznámení a sdílení různých kultur. „Ubytuji u sebe cizince a současně počítám s tím, že si s nimi budu povídat, uvařím jim české jídlo nebo je provedu po českých památkách,“ vysvětluje Novák. V aplikaci si uživatel může vybrat, jakým způsobem se chce „socializovat“ - jestli poskytne ubytování, bude si chtít s cizincem povídat, a tím se oboustranně učit cizímu jazyku, nebo jestli má pouze čas zajít s ním do hospody či kavárny. „Takto jsme se šesti známými pobyli u couchsurfera v Íránu, a díky němu poznali místa, která vám turistický průvodce nikdy nenabídne. Vzal nás i do restaurací a celkově nám pomohl se v tamní kultuře pohybovat. Cestování s couchsurfingem většinou taky vyjde o poznání levněji,“ podotýká Novák a pokračuje ve výčtu užitečných cestovatelských aplikací.

Na cesty taxíkem doporučuje osvědčenou službu Uber. Při plánování a výběru turistických míst pak nedá dopustit na českou aplikaci - on-line turistického průvodce Tripomatic, která umožňuje filtrovat místa, kde se člověk nachází, a zjistí nejbližší turistické cíle v okolí. „Hezká a praktická aplikace je taky Triposo - najdu si místo, kam pojedu, a vyberu, co v něm navštívím. Obsahuje navíc i základní slovníček pro danou destinaci, pomůže mi najít dopravní spoje nebo díky ní zjistím, jaké se v okolí dějí akce,“ říká Novák.

Ideální aplikací pro vyhledání dopravy - včetně MHD, dálkových spojů, letenek či lodní dopravy - je podle jeho slov Rome2rio. Nalezne přesný spoj či spoje, jak se na požadované místo nejrychleji dostat, a ukáže třeba i to, jak v dané zemi vypadá automat na jízdenky.

Pro srovnání míst, která navštívíme, včetně restauračních či ubytovacích zařízení, doporučuje Novák otevřenou službu Foursquare, kde - na rozdíl například od aplikace Tripadvisor - recenzují dané podniky sami turisté, a nikoli místní obyvatelé. Ve státech po celém světě pak nedá dopustit také na lokální aplikace ve stylu českého Dáme jídlo, díky nimž si můžeme naplánovat, v jaké restauraci se chutně najíme a za kolik peněz.

Překážkou na cestách není pro uživatele nových technologií ani jazyková bariéra. Google translator funguje spolehlivě i v offline podobě, a navíc umí pracovat i skrze fotoaparát. Stačí si tedy například vyfotit nápis obchodu v čínštině, a aplikace jej přeloží do českého, anglického, ale i jakéhokoli dalšího světového jazyka. Výhodná je dle Nováka také aplikace Trail Wallet, kterou ocení zejména spořiví jedinci, kteří si rádi vedou pořádek v tom, kolik, kde a za co utratili. Při návštěvách cizích zemí je praktická v tom, že přepočítává cizí měnu na tu, kterou platíme v rodné zemi. Za vůbec nejdůležitější aplikaci na cestách pak ale Novák považuje mapy fungující v režimu offline.



No comments:

Post a Comment