Sunday, November 29, 2015

Nakrm ,,Sýranče‘‘ za 40 centů – nová aplikace jako boj proti hladomoru



Charita, velký (a jako jeden z mála alespoň prospěšný) fenomén 21. století, kdy každý může přispívat na nemocné děti, postižené osoby, opuštěná zvířátka a jinak životem znevýhodněna stvoření. A to rychle a snadno skrze naše mobilní zařízení, především prostřednictvím zasílání dárcovských SMS – tzv. DMS konkrétní organizaci, která takovou charitativní sbírku pořádá. Ovšem se stále uspěchanější dobou a novými špičkovými technologiemi přichází inovativní způsob, jak pomoci zase o něco snadněji a rychleji těm, kteří tu pomoc skutečně potřebují – přichází aplikace Share The Meal!


Share The Meal?
Když jsem tuto aplikaci prvně zahlédla ve svém chytrém telefonu, tedy přesněji v obchodní aplikaci App Store operačního systému iOS, jako první mě (a jistě nejen mě) napadlo, že se s největší pravděpodobností jedná pouze o další zábavnou aplikaci, kde kulinářští fanatici mají založené jisté profily a smyslem celého projektu je ,,postování‘‘ fotek (určitě skvělých) kuchařských výtvorů a vzájemná podpora a inspirace ve vaření mezi jednotlivými uživateli z celého světa. Omyl. Jediné, co je z celé domněnky pravdivé, je, že se jedná o celosvětový projekt.


Co je cílem Share The Meal?
Teď vážně. Pojďme si konečně blíže projekt Share The Meal představit. Jedná se o způsob, jak efektivně propojit mobilní aplikaci v chytrém telefonu a charitativní činnost, přesněji finanční podporu lidem z rozvojových zemí. Projekt Share The Meal je výsledkem práce vývojářů mobilních aplikací a hlavně největší humanitární organizace World Food Programme celosvětově bojující proti hladomoru v chudých státech, státech postižených válkou nebo zasažených přírodní katastrofou. Hladomor je epidemiologický problém již od pradávna, ale s rozvojem zemědělství a průmyslu se ho daří postupně eliminovat. Podle zprávy tří agentur OSN z května 2015 je v současné době na Zemi přibližně 0,8 miliardy hladovějících osob, což je stále nešťastně vysoká statistika.


Stačí pár korun a čtyři kliknutí!
Aplikace Share The Meal se však zaměřuje v první řadě na hladovějící děti z rozvojových zemí. Aktuálně vyzívají k tomu, aby lidé přispěli na obživu syrských dětí, jejichž země je postižena válkou. Zaujala Vás tato aplikace? Pojďme si tedy krok po kroku vylíčit, jak na to!


Krok 1
Nejdříve si stáhneme aplikaci v online obchodu našeho mobilního zařízení.  Jsme-li vlastníkem přístroje s operačním systémem Android, pak najdeme STM v Google Play, jsme-li  ,,jablíčkář‘‘, pak směřujeme do App Storu.


Krok 2
Máme staženo a nyní otevřeme aplikaci, kde se nám zobrazí následující:



Na úvodní straně nás jako jedna z prvních věcí zaujme fotka usmívajícího se chlapce, pravděpodobně se usmívá díky nám, protože jsme mu s dalšími uživateli poskytli na nějaký čas obživu. V pozadí vidíme slepou mapu problematických států a úplně dole číslo, které nám říká, kolik jídla jsme celosvětově dětem prozatím poskytli.  Nejdůležitější je ale žluté kolečko, v němž je napsáno hlavní sdělení celého projektu:  ,,Share The Meal‘‘. Na něj klikneme a dostáváme se tak ke druhému kliku, ale třetímu kroku.

Krok 3
Ve třetím kroku nás čeká to nejdůležitější – vybrat, na jak dlouho chceme dítěti zajistit jídlo. Nabídka začíná na 0,40€ za den, ale chceme-li ,,zasponzorovat‘‘ hladové dítě na delší dobu, máme k dispozici volbu z dalších pěti možností, kdy se můžeme rozhodnout i pro možnost celoročního příspěvku za 146€ (ne že by tato varianta přinesla nějakou finanční úlevu, ale náš dobrý skutek se tím prodlouží na celý rok), což při aktuálním kurzu eura k 27.11.2015 činí dle České národní banky přibližně 3946 Kč.


Krok 4
Čtvrtý a poslední krok netřeba dlouze rozebírat. Po výběru času, na který chceme přispět na dítě, přichází platba, kterou pokud učiníme jednou, naše platební údaje zůstanou v databázi aplikace nadále uloženy a příště můžeme skutečně pomoct pouze během čtyř kliknutí.




Abychom si to na závěr shrnuli, tak aplikace splňuje perfektně svůj účel, jak neskutečně snadno a během několika vteřin lze pomoct někomu, kdo neměl v životě takové štěstí jako my. A právě my mu můžeme poskytnout tak pro nás samozřejmou věc jako je jídlo čtyřmi kliknutími na chytrém telefonu.


A v čem vidím nedostatky této aplikace, čili celého projektu? Nikde se není možné dozvědět, komu přesně naším dobrým skutkem pomáháme. Já sama jednou za čas přispěju různým charitativním organizacím a mám za pár korun ze sebe dobrý pocit, ale obvykle jako u tohoto případu nevím konkrétněji, komu tím pomáhám. Nebylo by lepší vidět a znát tu osobu, kterou jsme učinili v životě šťastnější?

Co myslíte? :)




Zdroje:

https://sharethemeal.org/en/

http://www.wfp.org/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=YCMYxdAEKjw

http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/121772-hladomor-ve-svete-pomalu-ustupuje-presto-stale-trpi-795-milionu-lidi/

http://www.cnb.cz/cs/index.html

No comments:

Post a Comment