Friday, November 27, 2015

Plánování dobrodružství na sociální síti? Aneb zkusme koukat na sdílené fotografie trochu jinak


Už Vás nebaví sedět v práci, psát diplomovou práci? Máte chuť někam vycestovat, ale nevíte kam? Vzpomínáte si na fotku místa, kterou sdílel Váš přítel na Instagramu, u které jste si říkali, tam bych se chtěl jednou podívat? Díky nejrůznějším sociálním sítím dnes můžete vycestovat i na místa, která v průvodcích či mapách nenaleznete. Plánování a realizování Vaší cílové destinace nebylo nikdy jednodušší. Sociální sítě nemusí být jen místem pro sdílení toho, co jste měli k obědu či na jaký film se zrovna jdete koukat. Ale může to být místo, kde můžete pozorovat vzdálená místa. V tomto příspěvku budu samozřejmě hovořit o sdílených fotografiích a poukáži na odlišnou cestu, jak si vyhledat nové místo k probádání a toulání.

Každý, kdo rád cestuje, se snaží nacházet nové a nové inspirace pro své další výletní místo. A v dnešní době sociálních sítí není nic jednoduššího, než je využít ve svůj prospěch. Téměř každý dnes využívá službu alespoň jedné ze sociálních sítí, ať už je to nejprofláknutější Facebook, „aktuální“ Twitter, obrázkový Instagram či Pinterest. Sociální sítě často používáme při zabíjení našeho času, ať už jedeme v tramvaji nebo čekáme na někoho, kdo má zpoždění. Zkusme je použít v tomto čase právě k naplánování naší příští cesty. A je jedno, jestli do zahraničí nebo za rodnou hroudu.
Pinterest je místo, kde můžete nalézt nejrůznější inspirace, ať už na cestování nebo na své zájmy, kreativitu a projekty. Na Pinterestu si stačí vytvořit novou nástěnku, kterou můžete sdílet i se svými přáteli. A pokaždé když uvidíte místo, které se Vám líbí, šup s ním přišpendlit ho na nástěnku. Spousta příspěvků, které jsou na této sociální síti připnuté, vedou zpět k originální stránce nebo zdroji. Zde pak můžete hledat podrobnosti o vašem vysněném místě. Pinterest nedávno aktualizoval i tzv. „place pins“. Tedy umístění vašich „pinů“, které si následně můžete vizuálně prohlédnout i na mapě světa. Nově si můžete vyhledávat adresy a trasy svých připíchnutých míst i pomocí Google Maps. Jelikož u nás není Pinterest ještě tolik rozšířen, sdílenou inspiraci uplatníte spíše při vycestování do zahraničí. A nově můžete hledat, podobně jako na Googlu, i podle objektů na fotografiích.



Dalším místem pro hledání inspirace může být Instagram. Ten je u nás využívanější a lidé často sdílejí své příspěvky i na sociální síť Facebook. Oproti Pinterestu je čerpání inspirace na místa v České republice značně vyšší. Můžete zde hledat také podle lokace či hashtagů.


Na Twitteru je dobré, že pomocí hashtagů si může člověk dohledat, jak dané místo vypadá v téměř „reálném“ čase.


Téměř každý, kdo sdílí nějaké fotografie, nejednou sdílel fotografii nějakého místa. Proto je na našich monitorech nepřeberné množství fotografií a inspirací, ze kterých můžeme vybírat. Plusem může být i to, že místo může vypadat krásně, avšak uživatel ho nedoporučí a my tak nemusíme podnikat zbytečnou cestu. Zde je ovšem důležité, abychom tohoto uživatele znali a věděli, že máme podobné názory. Pokud uživatele známe nebo nejsme „stydlíni“, není nic jednoduššího než se ho zeptat na přesné místo určení, vždyť sociální sítě jsou právě o komunikaci, a ta je tu velmi rychlá.

Sociální sítě tak mohou sloužit i k poznávání a prozkoumávání méně známých míst a mohou tak být k užitku i tímto směrem. Přínosem sociálních sítí je zajisté také to, že nezáleží na tom, jestli je den nebo noc, vždy je vám někdo k dispozici, kdo vám může na vaše otázky odpovědět ve velmi krátkém čase. 

Zdroje:

No comments:

Post a Comment