Thursday, November 26, 2015

Beme - autentické okno do života?


Relativní novinkou v rámci platforem umožňujících sdílení krátkých video nahrávek je Beme. Tato aplikace byla spuštěna v červenci roku 2015 a její tvůrci se ji snaží prezentovat jako revoluční službu, v jejíž moci je překlenout propast mezi realitou všedního dne a realitou, vytvářenou prostřednictvím sociálních sítí. Otázkou zůstává, je to vůbec možné?


Beme svým uživatelům nabízí, podobně jako řada jiných aplikací jako jsou např. aktuálně populární Periscope, Meerkat nebo Snapchat, sdílení krátkých videospotů, které uživatel natočí svým smartphonem. Rozdílů mezi Beme a právě zmíněnými aplikacemi je však hned několik.






Jako ten nejdůležitější z nich se jeví fakt, že videa vyprodukovaná prostřednictvím dané aplikace jsou dále needitovatelná a putují do cloudového úložiště v momentě, kdy je ukončeno jejich nahrávání. Zde jsou pak k dispozici ke shlédnutí tzv. followerům daného uživatele. Jedná se o pouze maximálně šesti-sekundové nahrávky, kterých je však možno pořídit větší množství za sebou a tím docílit požadované stopáže pro vyprávění příběhu. Příběhu, který má být pravdivým a autentickým náhledem do života daného uživatele, tedy bez jakýchkoliv příkras, filtrů a střihů, které jsou tak typické pro běžně užívané aplikace sociálních sítí.

Druhým rozdílem, jenž se také váže k otázce autenticity, je způsob, jakým nahrávání videa v rámci Beme vlastně probíhá. Spouštěčem je proxymity senzor, který se nachází v horní části telefonu typu iPhone, což je také jedno z omezení aplikace Beme. Zatím totiž nebyla uvedena do provozu její verze pro telefony s operačním systémem Android. Jakmile zmíněný senzor zaznamená blízkost jakéhokoliv objektu, aplikace zahájí nahrávání videa, přičemž zároveň zhasne obrazovku telefonu a tím umožní uživateli sledovat dění v jeho okolí. Autor videa má tedy možnost věnovat svou pozornost pro změnu také jiným podnětům, než těm, které mu poskytuje právě telefonní displej. Zároveň také není schopen neustále kontrolovat podobu videa, které vytváří, což má opět přispět ke zmíněné pravdivosti vyprodukovaného vizuálu.

Třetím rozdílem je možnost reakcí followerů konkrétního uživatele Beme, která se zásadně liší od možností, jež nabízejí jiné aplikace s podobným zaměřením. Všeobecně rozšířeným prostředkem uživatelské reakce je v současné době symbol srdce, který je implementován např. na Instagramu, Twitteru nebo na sociální síti Tinder. Pro Facebook je typický „like“ tedy symbol palce nahoru a v rámci aplikace Snapchat uživatel může zanechat soukromou zprávu uživateli, kterého sleduje. Beme naproti tomu nabízí možnost vytvoření selfie v průběhu prohlížení videoklipu. Jde tedy o zachycení vlastní reakce na video-obsah, který uživatel právě konzumuje, čímž může jeho autorovi poskytnout okamžitý feedback.

Poslední odlišností aplikace Beme, kterou hodlám zmínit, je jistá forma exkluzivity, o kterou se snaží její tvůrci. Stáhnout aplikaci si ze serveru iTunes může každý, avšak k tomu, aby ji byl dotyčný schopen aktivně využívat, je třeba znát přístupový kód. Tento kód může nový zájemce o službu získat buď od jakéhokoliv stávajícího uživatele této aplikace, nebo prostřednictvím Youtube kanálu, který provozuje Casey Neistat, tedy jeden z autorů Beme. 


Kromě vlastností, které Beme odlišují od ostatních zmíněných aplikací, jsou tu však také rysy, jimiž se představovaná služba těmto platformám velmi podobá. Za všechny můžeme jmenovat proces okamžitého zmizení video spotu, ihned po jeho přehrání. Uživateli tak není umožněno vrátit se zpět k obsahu, který už jednou shlédl, přičemž tato funkce v minulosti proslavila právě zmíněnou aplikaci Snapchat.

Jedním z autorů celé myšlenky v pozadí diskutované aplikace je, jak již bylo zmíněno, Casey Neistat. Američan, který je v současné době známý především díky svým pravidelným vlogům na serveru Youtube. Jeho příspěvky běžně zaznamenávají miliony shlédnutí jednak díky neobvyklým aktivitám a lokacím, které jsou na nich zobrazeny a pravděpodobně také díky kvalitě, s jakou jsou vytvářeny. Druhým organizátorem projektu je pak Matt Hackett, jeden z bývalých vedoucích představitelů sociální sítě Tumblr. Osoba Caseyho Neistata je však pro sociální síť Beme klíčová, už pro masivní popularizaci této aplikace prostřednictvím zmíněného Caseyho Youtube kanálu, který se těší obrovské oblibě.

Casey Neistat
Nyní už jen zbývá zamyslet se nad několika otázkami, které pravděpodobně vyvstanou po přečtení výše uvedených řádků. Co je vlastně tím hlavním přínosem služby Beme pro její vlastní uživatele? Je obsah vytvořený prostřednictvím této aplikace skutečně schopen být tím pravdivým obrazem skutečnosti, jako to tvrdí tvůrci Beme, tedy konkrétně Neistad ve svém propagačním videu? Tou nejzajímavější funkcí dané sociální sítě je podle mého názoru fakt, že se autor videa může skutečně odpoutat od obrazovky svého telefonu a sledovat dění v jeho okolí. Všechny ostatní funkce, jež Beme nabízí, je však možno nalézt také na jí podobných platformách. Příkladem může být hned aplikace Snapchat, jejíž rozhraní sice jednoznačně podporuje editaci vyprodukovaného obsahu, ta však jejím uživatelům není nijak zvlášť vnucována a je tedy na konkrétních jednotlivcích, zda se rozhodnou této funkce využít či ne.

Fakt, že sdílené video není nijak upravované před jeho vlastním zveřejněním, však podle mého názoru v žádném případě nezaručuje jeho absolutní pravdivost a přesné zobrazení reality. Autor videa má např. vždy možnost výběru, v rámci rozhodnutí, který okamžik kamerou svého mobilního zařízení zachytí, a který naopak ne. Velkou roli také hraje skutečnost, že se v mnohých případech rozhodneme nahrát nějakou osobu, případně sebe. A jak uvedl již Erving Goffman, všichni přece hrajeme divadlo. Videa vyprodukovaná prostřednictvím aplikace Beme, tak mohou být v porovnání s hollywoodskýmy filmy, příspěvky ambiciózních vlogerů a vyretušovanými fotkami našich přátel o něco více autentická, avšak vždy se bude jednat o nějakou konstrukci reality, nikoliv realitu samotnou.


Zdroje:







No comments:

Post a Comment