Sunday, November 29, 2015

Redesignované sociální cestování - Waze social GPS Maps & Traffic: verze 4.0


Navigace Waze od izraelské Waze Mobile je světově jednou z největších navigačních aplikací, které jsou založeny na komunitě. Tato interaktivní navigace spojuje řidiče a je postavena na podobném principu jako sociální sítě. Je založena na spolupráci uživatelů, umožňuje sdílení polohy a aktuálních informací, které všem ušetří čas a peníze na každodenních cestách.

Právě tato aplikace má od tohoto října nový modernější design a vylepšené ovládání – verze 4.0, která je dostupná zatím jen pro iOS zařízení. Mezi její hlavní novinky patří právě moderní UX, UI design, který byl tvořen s ohledem na čitelnost, přehlednost a rychlost ovládání, která je důležitá právě v každodenních dopravních situacích. S tím souvisí redukce počtu kliknutí na většinu úkonů. Celá aplikace se zjednodušila a zrychlila, tomu napomohl jak nový flat design, tak velice rychlé intuitivní ovládání. Kromě toho nová verze zaručuje i redukci spotřeby energie při používání aplikace, a to se na cestách neztratí.


Waze pracuje s klasickým hlasovým navigováním a její mapy jsou neustále aktualizované podle informací o dopravě, které nahlašuje komunita. Naviguje na základě toho, jaké dopravní informace získá od uživatelů, ať se již jedná o nehody, dopravní komplikace, nebo hlášené policejní kontroly. Už samotným spuštěním aplikace se tak uživatelé podílejí na aktuální dopravní situaci v okolí, protože Waze na základě aktuální rychlosti vozidla vyhodnocuje dopravní situaci na příslušném místě. Trasa se tak automaticky mění a přepočítává na základě nahlášených situací. Motivací pro sdílení informací jsou body, podle nichž se postupuje v rámci komunity.

S touto aplikací také lidé mohou zůstat v kontaktu s přáteli, když jsou na cestách. Umožňuje třeba sdílet čas příjezdu s lidmi, k nimž se cestuje, a ukazuje tak i čas dojezdu přátel, kteří jedou do stejného bodu, ale také příspěvky o aktuální dopravní situaci, ale i o jednotlivých podnicích nebo také cenách čerpacích stanic. Je tak schopna najít nejvýhodnější cenu paliva na právě zvolené trase. Nabízí synchronizaci kontaktů prostřednictvím Facebooku. Po připojení k Facebooku je možné sledovat, kteří přátelé cestují do stejného cíle. Kromě Facebooku tato aplikace spolupracuje s Google+, Twitter a YouTube. Kromě neustálého podílení se na cestování ostatních je možné si prostřednictvím této aplikace vytvořit vlastní Waze tým. Tato aplikace obsahuje sociální a herní prvky, např. přímo na mapě se ukazují komentáře ostatních uživatelů a třeba i jejich emotikony nálad.



Verze 4.0 umožňuje ještě jednodušší spuštění navigace a snazší výběr i sdílení trasy a přidání funkce, která zvládne i připomenout událost z kalendáře na základě dojezdové doby do místa. Všechny tyto prvky a hlavně i to, že se jedná o aplikaci, která je volně ke stažení, jí přidávají na atraktivitě a stává se tak jednou z nejpopulárnějších aplikací pro chytré telefony.

Zdroje:
http://mobilenet.cz/clanky/waze-40-pro-ios-prinasi-novy-svezi-design-28562

No comments:

Post a Comment