Saturday, November 28, 2015



Přijde Vám super propojit přijímání nejžhavějších novinek s kamarádem Facebookem? Pak můžete začít závidět Iphoňákům z Ameriky

            Facebook nechtěl zůstat pozadu za ostatními lídry mezi sociálními sítěmi a také se rozhodl vyslyšet žízeň lidí po co nejaktuálnějších informacích, které by nejlépe mohli hned zasdílet s kámoši. To všechno umožňuje od listopadu facebooková aplikace Notify. 

            Jen si to představ..  Jistě tě také rozčiluje, že máš v mobilu aplikace minimálně tří zpravodajských serverů, které několikrát denně čekuješ, jestli se nestalo něco nového. A když zrovna národní tým vyhraje mistrovství Evropy (buďme optimisté), chceš to ihned pověsit na zeď na Facebook a podělit se o radost s dalšími nadšenci. Provozovatelé „knihy tváří“ nám chtějí usnadnit život a umožní nám nechat se upozorňovat na nejnovější novinky (ještě novější než nové, protože je uživatelé mohou zhlédnout ještě před uveřejněním na webu či v domácí aplikaci daného média) ze světa… kterého si vyberete, může to být kultura, sport nebo prostě cokoli se stane nového ve světě i doma. Do budoucna by mělo být možné obsáhnout jakékoli zpravodajské či třeba i televizní weby a nechat se na zamčené obrazovce upozorňovat na žhavé aktuality. V Česku si ale budeme muset chvilku ještě nechat zajít chuť. Aplikace je totiž zatím přístupná jen „za velkou louží“a pouze pro vlastníky „jablíček“. Dle provozovatelů sociální sítě je ale velmi pravděpodobné, že se Notify bude šířit nejen do dalších zařízení, ale i dalších zemí mimo Ameriku. 

            Fungovat by to mělo následovně: vybereš si zdroje, ze kterých chceš dostávat upozornění, například idnes.cz a aktualne.cz nebo si označíš obory, které tě zajímají, třeba kultura, sport, ekonomika či konkrétní město napříč různými servery. 


Produktový manažer Julian Futman o Notify říká: „Klíčem pro nás bylo vytvořit aplikaci, která umožní lidem vytvořit si mix informací, jež je opravdu zajímají.“ A pak už nebudeš muset procházet nejrůznější novinkové weby, abys byl v obraze. Facebook ti pošle krátkou notifikaci pokaždé, když nějaký zajímavý článek vyjde, a to i na zamčenou obrazovku.



Mrkneš se na upomínku a pokud tě tato notifikace zaujme a budeš si chtít přečíst celý článek, jen si ho rozklikneš nebo uložíš pro pozdější přečtení. Navíc můžeš přímo ze zamčené obrazovky pomocí posunutí obrazovky a kliknutí na „SHARE“ rovnou postovat na facebook, aby ses mohl podělit s ostatními na síti. 


            Soudě dle několika rezencí uživatelů aplikace se zdá, že Notify bude mít úspěch. Pochvalují si především to, že jsou rychle v obraze a čtou jen to, co je zajímá. Zároveň ale volají po větším množství mediálncíh parnerů, protože zatím jich aplikace obsáhla jen několik, například Fox News, CBS Sports nebo Washington Post. 

            Možná právě toto je to filtrování dat, před kterým společnost varoval Cass Sunstein v článku pro Boston Review před 14 lety.

Cass Sunstein


Upozorňoval na aplikace, servery a nejrůznější možnosti internetu, které pro nás zajišťují maximální pohodlí v podobě vyfiltrování informací a zpráv dle našeho zájmu. Každý si tak prý vytváříme tzv. „personal design“. Tím je ale narušován princip demokracie, který má zajišťovat setkávání se i s tématy, které nepreferujeme. Dle těchto témat si pak lidé prý i vybírají, s kým o nich budou mluvit, většinou s těmi, se kterými své náhledy na problematiku sdílí. Pokud pak dojde ke střetu dvou lidí, kteří přijímají informace z jinak orientovaných zdrojů, či přijímají každý úplně jiné, nemusejí být schopni spolu konstruktivně řešit nějaký společenský problém. Tyto možnosti nás dle Sunsteina pouze utvrzují v již utvořených názorech a omezují naše obzory.

            Skutečně může nová aplikace Facebooku a jí podobné jako například Flipboard, české Tapito nebo samotný princip Twitteru ohrožovat demokracii? Možná… ale možná také ne. Na Facebooku nemáme jen nejbližší okruh přátel, se kterými sdílíme většinu názorů a pohledů na svět, tudíž jsme denně vystavováni i vyjadřování, sdílení příspěvků a videí síťových kamarádů, kteří nám svými názory nemusí být úplně nejsympatičtější. Často se ale stane, že jsme zvědaví a přeci jen se podíváme i na to, co sdílejí tito naši názoroví oponenti. Myslím, že konkrétně Facebook a jeho aplikace Notify nám obzory nemusí jen zužovat, lidé díky ní budou možná mnohem více sdílet to, co je zajímá a ostatní třeba právě jen ze zvědavosti rozkliknou…

            Může se ale také stát, že lidé budou novinkami zahlceni a raději se nové appky zbaví. Nick Grudin, člověk, který dohlíží na mediální partnerství facebooku, připustil, že si toto nebezpečí uvědomují, ale zároveň potutelně dodal, že je zkrátka třeba chytit tuto šanci za správný konec. Tak snad se jim to podaří…

Zdroje:
"Facebook does iOS alerts with new Notify app" by Matt Kapko

"Facebook spustil mediální aplikaci Notify" by Ondřej Aust

"Facebook spustil v USA novou aplikaci Notify. Upozorňuje uživatele na nové zprávy v médiích" by ČTK

"Introducing Notify, a Notifications App from Facebook"

"Notify by Facebook - Notifications that matter"

"The Daily We" by Cass Sunstein  



No comments:

Post a Comment