Wednesday, November 18, 2015

Lidé se s žádostí o pomoc obrací na Internet: Safety Check od Facebooku pomáhal při atentátech v Paříži



Na Facebooku byla minulý rok v říjnu představena nová aplikace s názvem Safety Check. Podle zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga dali k jejímu vzniku impuls japonští vývojáři po vlastních zkušenostech z roku 2011. V době dvou přírodních katastrof (zemětřesení a následné tsunami) viděli, jak velkou roli v informování veřejnosti a žádostech o pomoc sehrály sociální sítě, Facebook především. Aplikace se ale do povědomí většiny Evropanů dostala až v několika málo minulých dnech, v souvislosti s teroristickými útoky v hlavním městě Francie. 

Jak se dá Safety Check použít a co je jejím cílem? 


Aplikace v době katastrofy umožňuje s použitím mobilní či počítačové verze Facebooku vyhledávat informace o nám blízkých osobách. Z aplikace se tedy dozvíme, zda jsou lidé, se kterými jsme na sociální síti uzavřeli přátelství, v pořádku. Stačí se pouze přihlásit, a pokud se člen rodiny nebo některý z naších známých a přátel v aplikaci ohlásí, automaticky dostaneme notifikaci.


Facebook tak nadále nemyslí pouze na pohodlí svých uživatelů a vydělávání na reklamě, ale začíná platformu používat k mnohem důležitějším účelům. Vrací se tak k úplným kořenům internetu, který měl v první řadě uživatele spojovat. Zároveň v této souvislosti můžeme zmínit McLuhanův koncept globální vesnice, který předpovídal, že celý svět bude jednoho dne zcela propojený. A tak se i my v České republice můžeme poměrně rychle dozvědět, zda jsou naši nejbližší v postižených oblastech ve zcela jiné zemi v pořádku.

Právě rychlost a jednoduchost přenosu je ve světě nových technologií zásadní proměnou umožňující dosud nevídané věci. Tyto vlastnosti ale mohou na druhou stranu být i určitým negativem. Sami vývojáři varují před tím, že aplikace by neměla být prvním ani nejdůležitějším nástrojem, jak dát o svém bezpečí vědět. Místo osobního kontaktu se svými nejbližšími si tak možná v budoucnu častěji vybereme neosobní cestu příspěvku na Facebooku.


Kritika


Neštěstí v Paříži bylo pro tuto aplikaci velkým milníkem. V minulém roce byla totiž používána pouze pro přírodní katastrofy. Vedení Facebooku se ale po atentátech v Paříži rozhodlo, že by měla fungovat i v případě neštěstí zaviněných člověkem. Mark Zuckerberg už od první chvíle zprovoznění čelí kritice – veřejnost se ptá, proč právě události v Paříži byly spouštěcím mechanismem, když o den dříve v Bejrútu zahynulo 40 lidí při bombovém útoku.

„Máte pravdu, že na světě je spousta důležitých konfliktů. Záleží nám na všech stejně, a budeme se snažit co nejvíce pomoci lidem v co největším množství podobných případů," odvětil Zuckerberg. Kritika se tedy opírá o tvrzení, že Facebook začal reagovat až v době katastrofy, která byla bližší západní části světa.



Používání Safery Checku doprovodila další aplikace, díky které si uživatelé Facebooku mohli změnit profilovou fotku. Aplikace do jejich obrázku přidala barvy francouzské vlajky. Tím mohli vyjádřit svou solidaritu s nešťastnými událostmi v Paříži. 


Další sociální sítě



Twitter už pomohl spojit lidi při mnoha důležitých událostech a ani v tomto případě nezahálel. Byl vytvořen hashtag #rechercheParis, který poprvé použila Francouzka už ve dvě hodiny v noci. Uživatelé přidávali fotografie lidí, kteří se měli nacházet v postižených oblastech, a svým rodinám se zatím nenahlásily. Dalším hashtagem, který se na Twitteru rozšířil, bylo spojení slov #PorteOuverte znamenající Otevřené dveře. 


Na závěr


Nutno říct, že díky Facebooku je komunikace s našimi „přáteli“ o mnoho snazší. Umožňuje nám udržovat silné vztahy i s lidmi, se kterými bychom se v normálním životě třeba ani nestýkali. Všechny detaily, které se z této sociální sítě dozvíme, v nás indikují falešnou představu důvěrnosti. V rámci konvergence kultury se dostáváme k participačnímu publiku, které nejen obsahy přijímá, ale samo je i produkuje. Facebook je v tomto případě výkladní skříní tohoto tvrzení.

Zdroje: 

"Facebook v době tragédie" by Martin Uhlíř
http://newsfeed.cz/facebook-v-dobe-tragedie/

"Facebook bude používat "Safety Check" častěji" by Mediahub
http://mediahub.cz/komunikace-35809/facebook-bude-pouzivat-safety-check-casteji-970919

"Why Facebook’s Safety Check Was Activated for Paris Attacks But Not Beirut" by Sarah Begley
http://time.com/4113682/mark-zuckerberg-facebook-safety-paris-beirut/

"Introducing Safety Check" by Newsroom
http://newsroom.fb.com/news/2014/10/introducing-safety-check/

"The social media search for survivors of the Paris terror attacks" by Ahiza Garcia, Hope King and Frank Pallotta
http://money.cnn.com/2015/11/13/media/facebook-safety-check-paris-attack/index.html
,,Convergence Culture“ by Henry Jenkinks
https://is.cuni.cz/studium/predmety/index.php?idThe=8d0e4e42d9d91a2b1f5edfb0c853773a&tid=&do=download&did=26450&kod=JJM209

,,Polarization of Extremes“ by Cass Sunstein
http://bostonreview.net/cass-sunstein-internet-democracy-daily-we

,,The Future of the Internet and How to Stop It,, by Jonathan Zittrain
http://blogs.law.harvard.edu/futureoftheinternet/download/

No comments:

Post a Comment