Sunday, November 29, 2015

Digitální únos - image šťastné matky


Sociální sítě si postupem času podmaňují celý svět. V dnešní době si lidé mohou vybrat z široké palety, které platformě dají přednost. Twitter, Instagram, LinkedIn, Google+, MySpace, Tumblr a další. Číslo jedna však stále patří Facebooku, který byl původně určen pro komunikaci mezi studenty Harvardovy univerzity. Tato modrobílá komunikační síť propojuje přátele, rodinu, firmy a záliby. Slouží k soukromým i komerčním účelům a dále je určena ke sdílení multimediálního obsahu. Každý den lidé přidávají několik desítek miliónů nových fotografií na sociální sítě. A všechny tyto příspěvky mohou být zneužity. Velmi lehce.


Od roku 2006 se postupně zavádí mediální výchova do českých základních a středních škol.  Jedná se o mediální gramotnost, která se pojí se schopnostmi jedince vyhledávat informace a obsahy, porozumět významům, analyzovat, porovnávat mediální texty a kriticky hodnotit mediální obsahy. Vyučující by měli seznámit školáky se všemi přínosy mediálního světa, avšak zároveň upozornit i na svízele a nebezpečí, která nová média nabízejí. Varovat před snadným zneužitím nezletilé studenty. V tomto článku půjde především o nebezpečí, která plynou z fotografií, jež jsou sdíleny na sociálních sítích.

Digitální únos

Novým trendem několika posledních let se stal digitálním únos (digital kidnapping). Jedná se o odcizení fotografií, které jsou následně přivlastněny únoscem. Takový uživatel často ukradne několik fotografií z jednoho konkrétního profilu. Poté jsou tyto fotografie pozvolně nahrávány na jeho smyšlený účet, kde začíná nový virtuální život únosce. Tento proces se velmi často opakuje a může trvat roky. Je jen velmi malé procento odhalených profilů, jelikož nikdo po nich ani nepátrá. Proč by. Nejčastějším typem digitálního únosu bývají snímky dětí a kojenců. Na sociálních sítích se s tímto fenoménem pod pojmem babyrp = baby roleplaying.
 
Ten, kdo odstartuje celý proces, bývají však nejčastěji nezodpovědní rodiče, kteří zaplavují internetový svět fotografiemi svých ratolestí. Jedná se především o trend mezi novodobými matkami, aneb pochlub se svým miminem. Dalo by se říct, že se většina novopečených maminek téměř předhání v nahrávání a sdílení informací o svých dítkách. Existují případy, kdy se fotografie novorozence ocitne na sociální síti ihned po narození a dá se to zvládnout klidně i během prvních deseti minut.  Digitální únos je však velmi závažným problémem. Představte si, že by se fotografie Vašich dětí najednou ocitly na profilu cizího jedince, který se chlubí Vaším peřím a vydává je za své vlastní poklady. Žije s Vašemi dětmi ve své virtuální realitě.
Průzkumy potvrdily, že nejčastějšími digitálními únosci bývají mladé ženy, které si záměrně budují image šťastné rodiny. Avšak nechybí ani případy, kdy se žena stane nedobrovolně smyšlenou manželkou a její dcerka získá zbrusu nového tatínka. Někteří muži si takto plní své sny, protože dnešní virtuální svět jim to lehce umožňuje. 
Dalším příkladem může být Brittany Champagne z Utahu, která si krátila dlouhou chvíli surfováním na Instagramu a čirou náhodou narazila na fotografii své dcery na cizím profilu. Následně si všimla popisku u fotografie, který odkazoval na jedenáctiletou bisexuální roztleskávačku. Po chvilce pátrání našla totožný snímek na dalších jedenácti serverech s pornografickou tematikou. Po této zkušenosti se Brittany rozhodla, že už nikdy své děti na sociálních sítích nezveřejní.

Reakce při zjištění, že jste se stali také obětí digitálního únosu, bývají velmi psychicky náročné, často přichází šok. Situace se začne řešit, mění se názory na sociální sítě a dochází i ke změně chování na těchto platformách.   

Baby Roleplay - The Instagram game using stolen photos of other people's children - BBC Trending
 
 Jednou pro vždy si musíme uvědomit, že obsah na Facebooku a dalších sociálních sítích je velmi lehce zneužitelný a krádeže fotografií stále nejsou klasifikovány jako trestný čin. Nezbývá nám, než myslet vždy o krok dopředu a opakovat tato varovná slova. Zavedení mediální výchovy na českých školách byl výborný krok kupředu, avšak nezapomínejme i na dospělou populaci.

Co na to samotný Facebook?

Pokud se stanete obětí digitálního únosu, pak máte dvě varianty. Můžete si to buďto písemně vyříkat přímo s vaším únoscem nebo se obraťte na samotný Facebook, který samozřejmě zastává stanovisko, že zneužití fotografií je hrubým porušením jeho pravidel. Jakmile prokážete, že fotografie je opravdu vaše, pak Facebook okamžitě stáhne odcizené obsahy. Avšak už vám nikdo nikdy nezajistí bezpečnost nahraných fotografií. Jsou součástí sítě.

 

 

Zdroje:





 

No comments:

Post a Comment