Sunday, November 29, 2015

Netflix míří do Česka. Co od toho čekat?





Informace, která byla již na konci loňského roku veřejným tajemstvím, dostala letos v létě oficiální punc: americká online videopůjčovna Netflix během roku 2016 v rámci masivní expanze do střední a východní Evropy vstoupí i na český trh. Bude Česká republika následovat příklad ostatních zemí, v nichž se Netflix stal vesměs záhy jedničkou ve své oblasti, nebo jsou specifika českého prostředí možnou překážkou pro amerického giganta?

Netflix svoje služby začal poskytovat v roce 1999, nejprve formou rozesílání filmů na DVD nosičích poštou svým předplatitelům, později především jako poskytovatel streamovaného obsahu přímo přes internet. Od roku 2011 se Netflix věnuje i vlastní produkci; zatím především seriálové tvorby (které zpravidla nabízí ke zhlédnutí rovnou v celých řadách, bez nutnosti čekat na další díly), jejíž vlajkovou lodí je zejména seriál House of Cards, ale do budoucnosti počítá i s celovečerními filmy. V letošním roce se počet předplatitelů Netflixu vyhoupl k 65 milionům a vzhledem k dalšímu rozšiřováním jeho pole působnosti na tomto čísle zdaleka neskončí.
Více než deset let trvající exkluzivita Netflixu pro diváky v USA byla ukončena v roce 2010 rozšířením do Kanady a o rok později expanzí do Latinské Ameriky. V roce 2012 potom Netflix zahájil „dobývání Evropy“, a Česká republika tak v roce 2016 rozšíří seznam devatenácti zemí starého kontinentu, jejíž obyvatelé mají k Netflixu oficiální přístup.


Jelikož Netflix na český trh vstupuje až sedmnáct let po svém vzniku, není divu, že zde během uplynulých let stihlo zahájit provoz velké množství alternativ poskytujících obdobné služby. Topfun a Ivio letos ukončili svůj provoz, ale stále jsou tu videotéky Banaxi, Voyo, O2 nebo čerstvě spuštěné MyPrime. Tito a další se nebudou chtít vzdát bez boje a v konkurenčním zápase o předplatitele mohou mít v mnoha ohledech navrch. Záležet bude na několika okolnostech, které jsou zatím zakryty otazníky. Např. jak to bude s lokalizací? Data o návštěvnostech kin a televizních sledovanostech ukazují velkou poptávku českých diváků po domácí tvorbě, kterou Netflix přinejmenším zpočátku zcela určitě nedokáže ukojit lépe než jeho tuzemské protějšky. V případě zahraniční tvorby zase Netflix může narazit na v Česku stále ještě omezenou ochotu sledovat cizí filmy a seriály v původním znění, s níž nemusel zápolit v západní Evropě a ve Skandinávii, kde dabing není zdaleka tak rozšířen jako u nás.

Kolik filmových a seriálových fanoušků je Netflix vůbec schopen přilákat a udělat z nich své předplatitele? Číslo 30 tisíc, které svítí u současné české jedničky Voyo, v tomto ohledu neprorokuje žádné závratné hodnoty. A možná nejdůležitější otázka: kolik to bude stát? Očekává se, že cena měsíčního předplatného se nebude příliš lišit od té, kterou platí zákazníci v Německu, tj. v přepočtu zhruba 220 Kč. To je více než Banaxi, MyPrime i Voyo. Tedy další plus ve prospěch zaběhnutých domácích služeb.
Různá očekávání se pojí s tím, jaký vliv bude mít Netflix na praxi nelegálního stahování. Hudební ekvivalenty Netflixu, jako je Deezer nebo Spotify, se i pro uživatele v Česku osvědčily jako přijatelná legální náhrada pirátského downloadingu, ale oproti filmovým streamovacím službách mají výhodu v možnosti okamžitého přístupu k novým skladbám hned po jejich vydání. Netflix a další VOD služby mohou divákům nejnovější a nejlákavější trháky nabídnout zpravidla až po vypršení exkluzivity pro kina, která se stále pohybuje v řádu několika měsíců (přibývají však návrhy na její zkrácení, odůvodněné mj. skutečností, že více než 90% tržeb v kinech film zaznamená během první třech týdnů). Během té doby se na úložištích jako hellspy nebo ulozto dotyčné filmy zpravidla objevují i v přijatelné kvalitě. Budou čeští piráti ochotni čekat?
Je velmi nepravděpodobné, že by Netflix v České republice způsobil revoluci ve sledování televize, ale potenciál pro změny určitě má. Jeho nástup, který jistě bude doprovázen vydatnou pozorností médií, může obecně zvýšit povědomí české veřejnosti o VOD službách, a důsledku tak přilákat zákazníky i jeho konkurentům. Přísun kvality v podobě oceňovaných zahraničních seriálů může zvýšit konkurenční prostředí a inspirovat a vybudit domácí tvůrce. A díky tomu, že Netflix není přímo závislý na sledovanosti jednotlivých pořadů, může poskytnout platformu pro díla experimentální a stojící mimo mainstream. 

Zdroje:

1 comment:

  1. My jsme Netflix doma chvíli měli, ale nakonec jsme ho zrušili, protože jsme se na to prakticky vůbec nedívali. Máma stejně už internetovou televizi, viz https://entuzio.cz/nejlepsi-internetova-televize/ kde se člověk taky prakticky může dívat na co chce, tak na co platit dvě podobné služby. Zvlášť ještě v dnešní době, kdy se snažíme šetřit.

    ReplyDelete