Saturday, November 28, 2015

Snapchat zavádí „Story Explorer“. Slibuje tisíce pohledů na jednu událost

Už od roku 2011 spolu mohou lidé komunikovat a hlavně si posílat fotografie nebo krátká videa pomocí aplikace Snapchat. Tato aplikace, kterou vyvinuli v Americe, umožňuje zobrazení přijatých zpráv/fotek na pouhých pár sekund (od 1 do 10 sekund, záleží na nastevení odesílatele) a poté dojde ke smazání přijaté zprávy. Americká společnost nyní představila novou funkci tzv. Story Explorer. Cílem vývojářů je poskytnout své komunitě uživatelů atraktivní a velké události z více pohledů.

Firma touto cestou vylepšuje již používanou funkci s názvem Live Stories, která umožňuje uživatelům sledovat i zpravodajství z celého světa. O tom, jaké zprávy lidé uvidí, rozhodují editoři, kteří je vybírají. Hojně sledované jsou tradičně sportovní události anebo v poslední době v Americe také probíhající prezidentské kampaně. Nevýhodou je, že tato funkce se nijak výrazně neodlišuje od možností, které poskytuje také Facebook či Twitter. Na Twitteru se používá daný hashtag, díky kterému se daná událost sjednotí a pomocí něj se dají filtrovat zprávy týkající se jednoho tématu. Nevýhodou je zahlcení novými příspěvky, kdy ty starší zapadnou a mnohdy si jich nikdo ani nevšimne.



Vývojáři na youtube.com zveřejnili video, z kterého vyplývá, že nová aplikace bude propojovat konkrétní záznamy událostí v celek a uživatel jím bude moci listovat. Snapchat ale není jediný, kdo takovou funkci vymyslel. Na Twitteru už běží podobná aplikace, která byla spuštěna před dvěma měsíci a jmenuje se Twitter Moments. Funguje tak, že editoři vybírají nejdůležitější zprávy ze světa a k tomu mohou přidávat krátké videozáběry z aplikace Vine, kterou Twitter vlastní. Další možností je využívat i aplikaci Periscope, která umožňuje vysílat přímé přenosy z mobilu či tabletu.

Proto se Snapchat rozhodl funkci Live Stories poněkud vylepšit. Nově má uživatelům poskytovat jak informace z místa činu, tak i zároveň ukázat co nejvíce pohledů na danou událost. V praxi má aplikace fungovat tak, že například na sportovním utkání či živém koncertu bude mnoho lidí vybaveno chytrým telefonem, který má i fotoaparát a kameru a oni proto mohou své fotografie či videa sdílet s ostatními a poskytnout tak různé úhly pohledu na sportovní utkání. „Je to poprvé, kdy budete mít možnost zažít vítězný smeč prostřednictvím tisíců pohledů z celého stadionu - mít pocit, že jste právě tam, na tom místě, kde se událost odehrává,“ píšou lidé ze Snapchatu na svém blogu, kde novinku představili.



Novou funkci si mohou uživatelé užívat zatím jen v Los Angeles a New Yorku, ale podle vyjádření vedení společnosti se na vylepšenou aplikaci brzy budou moct těšit i lidé v dalších městech. Není jisté, zda bude v nejbližší době zavedena také v Česku. Story Explorer představuje pro Snapchat způsob, jak navýšit své tržby. Přestože video na Snapchatu každý den využije více jak šest miliard lidí, jde o maximálně 10 sekundové zobrazení. Zvýšení počtu videí znamená více času na zveřejňování reklam, které jsou samozřejmě hlavním generátorem zisků Snapchatu.

Při nedávných teroristických útocích v Paříži plnily právě sociální sítě zásadní roli v informování o aktuální situaci ve francouzském hlavním městě a hlavně na Twitteru přibývaly každou sekundu nové komentáře. Aplikace Live Stories se tehdy také osvědčila, když díky ní uživatelé nahrávali videa a ta byla doplněna o krátký vysvětlující komentář toho, co se na místě děje.

Zdroje:
http://blog.snapchat.com/post/133805828475/story-explorer
http://www.mediaguru.cz/2015/11/snapchat-nabizi-nove-uhly-pohledu-na-aktualni-deni/#.Vlnw9tIvfDc
http://www.latimes.com/business/technology/la-fi-tn-snapchat-story-explorer-20151123-story.html
http://www.letemsvetemapplem.eu/2015/11/24/na-snapchat-prichazi-story-explorer/
http://www.zive.cz/clanky/bitva-o-nejrychlejsi-zpravodajstvi-twitter-nebo-snapchat/sc-3-a-180527/default.aspx

No comments:

Post a Comment