Saturday, November 21, 2015

Facebook pomáhá zlomeným srdcím: fotky "ex" už nebudou trápit


Čerstvý rozchod. „Fotky bývalého partnera jsou všudypřítomné. Informace o tom, co dělá, mám díky Facebooku z první ruky. Bolí to a já ho vidět nechci.“ Takto často probíhají první rozchodové chvíle na sociálních sítích. Facebook nechápe, že „už nejsme ve vztahu“ a stále nás zásobuje informacemi o bývalém partnerovi a nabízí nám např. jeho označování na fotkách. V důsledku toho se většinou jedna ze stran rozhodne k řešení: blokace nebo odebrání z přátel, aby bolest z rozchodu mohla pomalu odeznívat a ne se neustále připomínat. Tato radikální řešení již nebudou potřeba díky novým nástrojům od Facebooku, tzv. take a break nástroje. Díky nim rychle a „šetrně“ obsah o bývalém partnerovi skryjeme.

Vývojáři sociálních sítí se neustále snaží přicházet s inovacemi a „vychytávkami“, které uživatelům usnadní život a zároveň zpříjemní a případně i zvýší užívání dané sociální sítě. Tentokrát se Facebook zaměřil na mezilidské vztahy a trápení spojené s ukončením životních etap partnerství novou sadou nástrojů pojmenovanou jako „take a break“. Téměř každý si v případě rozchodu zažil i strasti spojené s tímto krokem právě na sociálních sítích.

V roce 2006 Facebook zavedl News Feeds, který umožňuje lidem, aby věděli o svých přátelích na Facebooku mnohem více věcí, než tomu bylo doposud. Danah Boyd ve svém článku Facebook´s Privacy Trainwreck nabízí dva úhly pohledu na přístup k soukromí v online prostředí: odhalení a vpád do soukromí. V důsledku obou těchto problémů se stalo, že lidé jsou zahlceni informacemi o svých virtuálních přátelích a uživatelé si musí dávat pozor na to, jaké kroky na sociálních sítích podnikají, jelikož ostatní mohou vše zjistit. V této souvislosti je důležité zmínit pojem sociální konvergence, který na Facebooku můžeme vidět tak, že veškeré sociální kontexty jsou sloučeny do jednoho, oproti běžnému životu, kdy jsou kontexty odděleny, a naše chování je závislé na určitých sociálních normách. Sociální konvergence na Facebooku nás ale nutí vypořádat se s více publiky najednou a navíc bez těchto norem.

Tím, že díky News Feedu ztrácíme naše soukromí a zároveň se „vloupáváme“ do soukromí ostatních, dochází k tomu, že i po rozchodu jsou si bývalí partneři blíže, než by chtěli, a to jen díky přátelství na Facebooku a možnostech, které tato sociální síť nabízí. V News Feedu se nám zobrazuje detailně každý krok, který bývalý partner udělá po našem rozchodu, s kým se nově spřátelí, kde právě je či jaké jsou jeho nové fotky. Facebook neustále nabízí bývalého partnera mezi lidmi, které můžeme označit na fotkách atp. To vše vede k tomu, že zlomené srdce se příliš nezotavuje a situace se nezlepšuje, proto se často lidé uchylují k radikálnějšímu řešení, a to k odebrání z přátel či blokaci bývalého partnera.

Facebook nyní přichází se zkušební verzí jednoduššího a přívětivějšího řešení, které umožní si po změně našeho „stavu“ upravit nastavení toho, co o bývalém partnerovi dále uvidíme. Pomocí jednoho tlačítka se tak uživatel může stát pro nás „neviditelným“. Stejně tak je zde možnost upravit, co z našich aktivit se bývalému partnerovi zobrazí. Můžeme zároveň zasáhnout i do starších příspěvků, určit, kdo je uvidí, anebo se z míst, kde jsme označeni s bývalým partnerem, odznačit. To vše lze provést pomocí několika jednoduchých kroků, což usnadňuje uživatelům existenci na sociálních sítích. Tyto vychytávky jsou momentálně testovány v USA na mobilech a budou se dále zdokonalovat a rozšiřovat na základě zpětné vazby uživatelů.






Samozřejmě že většinu výše zmíněných „opatření“ je možné provést i bez této rozšířené sady nástrojů, ale je to proces mnohem složitější a možná i bolestivější.

Snaha Facebooku ochránit uživatele v těžkých životních chvílích je zde evidentní a cení se, ale na druhou stranu je to záležitost, bez které se většina uživatelů může obejít. Navíc tyto nástroje stejně neřeší situaci, kdy člověk má číslo svého bývalého partnera uložené v telefonu a v opilosti ho vytočí nebo napíše SMS. To bychom ale chtěli po sociálních sítích a nových médiích příliš. Je na rozumu každého z nás, jak se k těmto věcem postaví a jak jim bude čelit. Zda s hrdě vztyčenou hlavou, nebo…


Zdroje:
"Improving the Experience When Relationships End" by Kelly Winters

"Facebook introduces tools to help you stop stalking your ex online" by Hannah Jane Parkinson

"Convergence Culture" by Henry Jenkins 

"Facebook´s Privacy Trainwreck" by Danah Boyd

No comments:

Post a Comment