Sunday, November 15, 2015

Pozvání na rande už zvládnou i ,,stydlíni“, a nejen to! Nová média opět zasahují – tentokrát s aplikací The Inviter

Vyberte si místo, kam chcete pozvat své přátele, známé, rodinu. Může to být váš oblíbený bar, restaurace, kino, divadlo – zkrátka jakékoliv místo na světě, kde vám ,,bylo dobře“. A pak? Stačí jen zaslat pozvánku.
Proč se limitovat odesíláním fotografií a videí obsahujících zážitky a věci, které máte rádi? Pozvěte své přátele a dejte jim kousek svého štěstí – kdykoliv a kdekoliv.
Vítá Vás The Inviter – Pure Happiness.

Originální aplikace se sice pyšní českými kořeny, nicméně ambice týmu zakladatelů sahají daleko za naše hranice, chtějí uspět na globálním trhu. Jak již sám název napovídá, The Inviter je ,,zvací aplikace“, jejímž základem je zkrátka a jednoduše možnost někoho na něco pozvat. Samotná myšlenka je, dá se říct, ještě v plenkách a tvůrci mají stále na čem pracovat, přesto se již v tuto chvíli jedná o velmi zajímavý a originální nápad, který by mohl změnit způsob, jakým si dáváme dárky, zveme se na rande, omlouváme se či plánujeme pracovní schůzky.

Po připojení na http://www.theinviter.com/ vás přivítá slogan Share the happinees with those you love a vy můžete pozvat své přátelé, kamkoliv chcete.
Ocenění si zaslouží možnost sdílet zkušenosti, které normálně nejdou sdílet prostřednictvím sociálních sítí. Nebo snad dokážete z fotografie vycítit vůni lahodné kávy? Představit si chuť středně propečeného hovězího steaku?
Sdílení zkušeností je základní premisou fungování demokratického státu – lidé díky nim mají o čem hovořit, sdílejí stejné zážitky, necítí se být cizí ve své vlastní společnosti, nachází společné cíle, naděje a životní přesvědčení. To vše teď dostanou v moderním líbivém kabátku umožňujícím SNADNO a RYCHLE propojit se s celým světem.


Hlavní výhodou The Inviter jsou globální úspěšné platformy, na kterých celý koncept stojí. The Inviter využívá FourSquare a Google, akceptuje všechny platební karty a PayPal. Využití těchto rozšířených a funkčních systémů nám jednak dává garanci stability, ale především nás nelimituje na český trh - The Inviter mohou ode dneška používat lidé kdekoliv na světě,” uvádí Lukáš Ždárský, jeden ze členů zakladatelského týmu. Dále dodává, že aplikace není atraktivní jen pro běžné uživatele, ale i pro obchodníky bez rozdílu velikosti (od malé kavárny až po nadnárodní pivovar či mobilního operátora). 


Právě princip rychlosti a jednoduchosti je v moderním světě nových technologií velmi populární. Od dob digitální revoluce razící heslo, že nová média nahradí ta stará, došlo k mediální konvergenci, přičemž se rozpadla myšlenka centrálního zařízení spojující všechny předešlé. Naopak – sbližování médií zapříčinilo rozšiřování zařízení slučujících obsah. Dříve bylo každé zařízení spjato s charakteristickou funkcí, v dnešní době lze už však těžko rozeznat hranice jednotlivých médií. Příkladem je také telefon – původně pro volání, dnes pro všechno. The Inviter je tak další novou funkcí nahrazující osobní komunikaci v často důležitých životních momentech. Na jednu stranu se jeví jako aplikace plná překvapení pro všechny, které máme rádi, ale není to jen další výdobytek nové doby hlásící, že čas, kdy spolu lidé víc hovořili, je pryč?

Aplikace The Inviter je dostupná pro Android i Apple iOS. Autoři se rozhodli využít moderní technologii a fakt, že smartphone má dnes skoro každý. The Inviter ale nebuduje vlastní síť, využívá mapy a checkpointy z databáze FourSquare. Díky tomu mají autoři přístup k databázi s nesčetně obchody a restauracemi s přesnou GPS polohou, do nichž lze všem přátelům poslat dárek v podobě předplaceného produktu či služby.  Nabídka míst je tedy velmi pestrá! Jednotlivé podniky se následně dělí na dva druhy, dle způsobu, jakým obdarovaný s vaším dárkem naloží. V případě verifikovaného podniku probíhá transakce přímo mezi vámi a vybraným místem. Takových podniků však v současné době existuje velmi málo – je to tedy jedna z věcí, na níž tvůrci ještě budou pracovat. Stoprocentní úspěšnost je však ve druhém případě skýtající možnost zaslat dotyčnému peníze, které pak v daném podniku utratí dle libosti. Samotná praxe je jednoduchá. V aplikaci vytvoříte za pár chvilek pozvánku, do které lze přidat osobní vzkaz i fotografie. Důležité je určit, pro koho dárek je a co je jeho obsahem. Služba, zboží, zážitek, cokoliv vás napadne, a to v hodnotě mezi 1–999 eury (případně dolary). V tomto ohledu aplikace spolupracuje s účtem u Paypal a všemi platebními kartami. 






Chcete udělat radost někomu na druhém konci světa? S aplikací The Inviter otázka na pár vteřin. (obr: TheInviter.com)

Zbytek práce už je na obdarovaném. Na e-mail mu přijde výzva k vyzvednutí dárku na určeném místě. Jakmile se na místo dostaví, aplikace The Inviter podle GPS pozice smartphonu vyhodnotí, že je na správném místě, a vygeneruje kód, který slouží obchodníkovi a za který už přímo dostane dárek. Platnost dárku je jeden rok.

V pozvánce je rovněž možné zaškrtnout, zda chcete jít také. Samotné rozhodnutí o vaší přítomnosti je však již na samotném obdarovaném. Pokud se tedy stydlivému chlapci líbí dívka přes chodbu, ale není schopen ji oslovit, může jí poslat pozvánku do kina a zaškrtnout, že chce jít také. Ať už dívka souhlasí, či nikoliv, musí se s chlapcem domluvit např. prostřednictvím Facebooku, přes telefon, e-mail. Všemožné dárky ale můžete posílat také těm, kteří aplikaci nemají.

Sečteno a podtrženo – The Inviter je rozhodně zajímavou záležitostí pro všechny uživatele smartphonů, kteří navíc patří mezi nadšence inovací v oblasti rozdávání radosti a dárků. Zda se chytne myšlenka tvůrců sdílet a posílat si radost jako řetězové e-maily, ukáže až čas. Nadcházející období Vánoc jim možná bude přát.
           
                     Tak co, zajdeme někam? :) 

Zdroje:

,,Jak jsme získali peníze na kafe přes českou aplikace The Inviter“ by Lukáš Bašta

,,The Inviter: česká aplikace umí vytvořit dárek kdekoliv na světě“ by Jakub Vrbacký

,,The Inviter: Originální česká aplikace, se kterou můžete udělat radost svým přátelům“ by Jiří Hrma

,,Convergence Culture“ by Henry Jenkinks

,,Polarization of Extremes“ by Cass Sunstein

No comments:

Post a Comment