Thursday, April 16, 2009

4chan



4chan je anglicky psaný web založený v říjnu 2003 se zaměřením na sdílení obrázků. Jedná se o dílo 15-ti letého studenta z New Yorku, užívajícího pseudonym „moot“. Stránka původně vznikla pro fanoušky japonských komiksů a televizních šou, jako americká kopie populárního japonského Futaba Channel. Dnes se jedná o největší anglický „imageboard“ na webu.



Obsah je rozdělen do 6-ti kategorií: Japanese culture, Interests, Creative, Adult (18+), Other a Misc (18+), které zahrnují podkategorie, jako na příklad: Anime & Manga, Technology, Sport, Photography, Food & Cooking, Music, Hentai, Torrents, Travel, Health & Fitness, Random atd.
Oproti většině ostatních webů, 4chan nemá žádný registrační systém, což uživatelům umožňuje zveřejňovat své příspěvky naprosto anonymně.

4chan nejvíce proslavila výše zmíněná podkategorie s různorodým obsahem, nazvaná /b/ Random. Ta dala vzniknout zvláštní komunitě lidí - anonymních uživatelů, kteří si vytvořili svůj vlastní jazyk, humor atd. Tvoří se zde díla nezatížená jakýmikoli konvencemi a studem. Ačkoli z pohledu nově příchozích je obsah obvykle nepochopitelný, nechutný až zavrženíhodný, je třeba přiznat, že se zde objevují i velmi zajímavé výtvory.


Ze stránky 4chan, a konkrétně ze sekce Random pochází na příklad i tzv. memes. Memes jsou vtipná hesla nebo obrázky šířící se internetem z uživatele na uživatele. Uživatelé se zároveň podílejí na vývoji těchto memes způsobem užití či umístění. Mezi nejznámější patří memy lolcats, rickrolling a píseň “Chocolate Rain”.



Web 4chan se těší velké přízni médií nejen v souvislost s kontroverzním obsahem webu, ale také s aktivitami jeho příznivců. Anonymní komunita, která se zde vytvořila vyvolává různé protestní akce, z nichž nejznámější je Project Chanology, zvaný také Operation Chanology. Jedná se o dlouhodobý protest proti praktikám Scientologické církve. Projekt byl spuštěn v reakci na snahu církve stáhnout z internetu materiály týkající se rozhovoru s nejznámějším příznivcem Scientologie Tomem Cruisem v lednu 2008. První protestní akce proběhla už 21. ledna 2008 a to formou videa zveřejněného na YouTube “Message to Scientology”. V něm je poukazováno na snahu Scientologické církve o cenzuru internetu a v souvislosti s tím se požaduje “vyloučení církve z internetu”. Tomu následují další akce, jako na příklad black faxes, prank calls



“you have just entered the very heart, soul, and life force of the internet. this is a place beyond sanity, wild and untamed. there is nothing new here. "new" content on 4chan is not found; it is created from old material. every interesting, offensive, shocking, or debate inspiring topic youve seen elsewhere has been posted here ad infinitum. we are the reason for "not safe for work". we are the anonymous army. cross us and you will fail. anonymous is everywhere. you depend on us every day. we bag your groceries, we fix your computers. anonymous sees you before you see him. sitting at desks around the world right now is a nameless, faceless, unforgiving mafia composed of the best of the best.” (http://www.urbandictionary.com/define.php?term=4chan)

1 comment:

  1. Pěkný příspěvek. 4chan je svým způsobem extrémní, na druhé straně mi připomíná nechutnosti na Kompostu blahé paměti. Jejich rétorika taky velmi připomíná hackery.

    ReplyDelete