Friday, April 18, 2014

Od Diváckých zpráv k Demagogu

Občanská žurnalistika může mít mnoho podob. Na první pohled se může zdát, že tento druh žurnalistiky zavedla televize Prima v rámci večerního zpravodajství.
Letos v říjnu začala vysílat Divácké zprávy. Na webových stránkách se představují jako absolutní novinka.
Zájemce může video nahrát přes stránky www.natocvideo.cz.
Prima případné reportéry finančně motivuje. Podle počtu zhlédnutí na Natocvideo.cz a podle toho, zda bylo video v televizi odvysíláno, získá divácký reportér body. Autor s nejvyšším počtem získaných bodů získá 5 000 korun. Autor umístěný na druhém místě získá 3 000 korun. Za třetí místo je 2 000 korun. Porota diváckých zpráv vyhlašuje reportéra týdně. Ten obdrží 10 000.
Peníze se udělují každý týden.
Divácké zprávy se ale zaměřují hlavně na kuriozity a zajímavosti.
Například relace z 12. dubna nabízí reportáže o depilaci nohou, radu pro zahrádkáře – kotvení ovocného stromečku s bagrem, čůrající stánkařku a ženy co chtějí být sexy, ale ztrapní se.
O občanskou žurnalistiku tedy nejde.


Novinky.cz nabízí rubriku Vaše zprávy. Jedná se hlavně o kulturní akce v krajích, občas se objeví krimi. Rovněž Vaše zprávy na webu České televize se zaměřují hlavně na kulturu.

Občansky přínosnější projekt, který lze řadit mezi občanskou žurnalistiku, je Demagog.cz. Server se zaměřuje na ověřování pravdivosti politických výroků.
Ve spoluprací s nadací Via začne server od května poskytovat aplikaci Ověř si to!.
Kdokoli může vybrat výrok a odeslat ho do databáze. Následně proběhne veřejné hlasování. Čtenáři rozhodnou, které výroky se budou analyzovat.
Vybírání a hlasování o výrocích již začalo. V pátek 18. dubna je na prvním místě výrok Ondřeje Lišky pro pořad Dvacet minut radiožurnálu. „To, že Zelení sami sebe vnímají jako středovou, či středo-levou stranu je přirozené u nás i na západě.“
Na druhém místě je výrok Jaroslavy Jermanové pro pořad Události, komentáře. „My jsme poměrně raritou vůbec v Evropě v tom, že máme neomezenou řečnickou dobu (pozn. při projednávání zákonů v Poslanecké sněmovně PČR).“
Na třetím místě je výrok Miloše Zemana, který napsal v otevřeném dopise organizaci Člověk v Tísni. Odpovídal na výzvu ke zrušení pozvání prezidenta Uzbekistánu Isloma Karimova.


http://overto.demagog.cz/

Demagog.cz je projekt Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Funguje od února 2012.
Tým zahrnuje přibližně 40 lidí, převážně analytiky. Jsou jimi hlavně studenti Masarykovy univerzity v Brně, ale i studenti jiných vysokých škol. Dále jsou v týmu experti, kteří vybírají faktické výroky a řídí ověřování. Korektoři se starají o PR a píší články.
Pravidelnou měsíční odměnu mají pouze experti. Analytici jsou stážisté a žádný pravidelný příjem nemají.
Demagog.cz získal pro rok 2012 Cenu Googlu za inovativní občanskou on-line žurnalistiku. V soutěži Křišťálová lupa se v sekci Projekt roku umístil na třetím místě.
V soutěži ReStart Česko, který je projektem nadace Via, se umístil na třetím místě.

Pravidelně se ověřují výroky politiků, které zazní v pořadu Otázky Václava Moravce. Nejvíce výroku k ověření je v předvolebním období.
Analytik projektu a student politologie Karel Gargulák pro server Online.muni.cz uvedl, že politici s jejich hodnoceními pracují. Ti, kteří z ověřování vyjdou dobře, projekt chválí a výsledky se chlubí.
Ti kteří jsou nachytáni u nepravd či zavádějících výroků mají sklony ke shazování projektu. Označují ho za účelový, tendenční a manipulativní.
Podle Garguláka tým Demagogu.cz těší, když politici výroky používají. Pomáhá to v propagaci serveru. Politik má podle něj právo chlubit se vlastním kladným výsledkem.
Podle Garuguláka se chce Demagog.cz do budoucna zprofesionalizovat. Zajistit financování z transparentních zdrojů. Chtějí, aby je média brala jako standardní zdroj informací.
Projekt byl převzat ze Slovenska. Na rozdíl od českého webu má slovenská verze na stránkách kolonku Podpořte nás. Zájemce může požádat, aby 2 % z jeho daní bylo věnováno na podporu projektu. Darování probíhá prostřednictvím neziskové organizace Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť.


Zdroje

www.demagog.cz








http://www.demagog.sk/




1 comment: