Monday, April 14, 2014

Instagram is... /doplňte sami/


„Instagram je pro hipstery.“ „Instagram jsou jenom selfíčka a jídlo.“ „Lidi s Instagramem se považují za fotografy, protože něco vyfotí na telefon a použijí 10 filtrů.“ „Instagram je Facebook pro lidi, kteří neumějí číst.“ Všichni už jsme slyšeli hlasité kritiky, z nichž někteří aplikaci odsuzují, aniž by ji kdy vyzkoušeli. Odlišný pohled nabízí krátký dokumentární film „Instagram is“ Paula Tellefsena, v němž známí instagramisté vyjadřují, co pro ně Instagram znamenal a znamená.

„Instagram není o množství followerů, kteří vás sledují, ale o cestě, kterou díky němu podnikáte.“ „Instagram mi změnil, a stále mění, život ze dne na den.“ „Instagram je způsob, jak uniknout, ale zároveň se spojit s lidmi, se kterými byste to nikdy nečekali.“ „Instagram je o komunitě.“
 
Populární fotografové na Instagramu i sám filmový tvůrce Paul Tellefsen zdůrazňují, že Instagram není jen aplikace nebo sociální síť, kde probíhá komunikace pouze online. Instagram je komunita. Uživatelé spolu nejsou propojeni jen fotografiemi, které pomáhají odkrýt jejich vnitřní svět, a komentáři, které mohou přidávat k téměř jakékoli fotografii jakkoliv známého instagramisty. Uživatelé vytvářejí komunity, ve kterých pak rozvíjí své přátelství i mimo aplikaci.
Instagram má velkou výhodu v tom, že uživatelé mohou sledovat, koho chtějí. Neexistují žádné žádosti o přátelství, modré tlačítko „Sledovat“ prostě jenom zezelená. To znamená, že můžete vhlédnout do života lidí na druhé straně světa, případně na druhém rohu ulice a pak se s nimi doopravdy setkat na „instawalk“.
Sami tvůrci Instagramu další setkávání podporují – na oficiálním blogu je možné vytvořit novou „komunitu“ ve vašem městě a pořádat „instameets“, srazy instagramistů. Na profilu Instagramu najdete kromě tematických fotosoutěží také featury o známých nebo zajímavých instagramistech, které podporují další sledování mezi uživateli. Nové verze aplikace dávají možnost označovat jiné followery na fotografiích nebo vytvořit fotomapu, v níž podle oblasti můžete vyhledat další „igers“ ve svém okolí.

V Česku je navíc v této chvíli diskuze o instagramové komunitě docela napjatá. Od srpna 2011 fungovala na české scéně skupina Instagramers Czech republic (Igerscz), o níž se však někteří uživatelé domnívali, že zcela nevyužila svůj potenciál a omezila se jen na vybírání nejlepší fotky dne, případně vyhlašovala tematické soutěže. Proto na konci února 2014 vzniklo jiné české instagramové seskupení IGLifecz, což příznivci Igerscz považují za minimálně netaktní.
Zakladatelé IGLifecz přišli s novým modelem postavit projekt více na lidech a budovat úzce spolupracující komunitu. Dokonce přišli s manifestem, ve kterém popisují své velké plány: „Věříme, že focení spojuje lidi. Věříme, že místní instagramová komunita si zaslouží větší pozornost, a věříme, že nejlepší čas začít je právě teď. IGLifecz má ambice stát se centrem českého instagramu. Chceme vystavovat tu nejzajímavější práci vytvořenou českými fotografy a nefotografy, společně objevovat zajímavá místa, sdílet tipy a triky od těch nejlepších a v neposlední řadě, chceme fotit a chceme se focením bavit. Pojďte do toho s námi.“
IGLifecz apeluje na českou instagramovou komunitu, protože sdílí stejný názor jako tvůrci filmu Instagram is. Paul Tellefsen toužil ukázat světu skutečné myšlenky autentické komunity na Instagramu a jako uživatel o něm sám říká: „Instagram je mnohem víc, než jen aplikace nebo nějaký projekt. Instagram mění způsob, jakým navazujeme a udržujeme vztahy. Smazává hranice mezi analogovým a digitálním. Sám Instagram není způsob života, ale jeho účinky mi změnily život a změnily i bezpočet dalších.“ Ideálně by měl Instagram být o lidech, které nejdříve potkáváte skrze jejich fotografie a nakonec s nimi komunikujete i ve skutečném životě. Uvidíme, jak se této ideji nadějnému IGLifecz podaří dostát – ze současných více než 60 tisíc českých uživatelů zatím IGLifecz sleduje jen přes 700 lidí, Igerscz má sledujících asi 850.

No comments:

Post a Comment