Thursday, April 17, 2014

Fenomén Jágr: Správci všech sítí, učte se

V české kotlině je jeden z mála, který to pochopil: součástí výbavy špičkového sportovce je i komunikace s fanoušky. A k tomu jsou v současné době nejúčinnějším nástrojem sociální sítě, v tuzemských podmínkách pak nejrozšířenější Facebook. Stylem prezentace Jaromíra Jágra by se měly inspirovat správci napříč českým internetem.

367 tisíc fanoušků. Za dobu, než jsem dopsal tento blog, jich na stránce facebook.com/68Jagr přibylo dalších 1479! Tato čísla, která nemají na českém Facebooku obdoby, mluví za vše. V Česku to není profil s nejvíce "like". Tím je patrně ten s názvem Čokoláda (427 tis.), která však nijak nevyužívá svého potenciálu k marketingovému nebo jakémukoliv jinému zhodnocení. Opačným případem může být profil seriálu Comeback (405 tis.), který televize Nova prvoplánově využívá ke zvýšení čtenosti svého serveru tn.cz.

Ale zpět ke sportu. Větší základnu fanoušků než Jágr má z českých sportovců asi jen nedostižný brankář fotbalové Chelsea Petr Čech (1,6 mil.). To je ale trochu jiná kategorie. Čechův profil je totiž spravován výhradně v angličtině, takže je otázkou, kolik z jeho fanoušků je právě z Česka. Podobně jako třeba u tenistky Petry Kvitové (346 tis.).



To Jágr se s překlady do angličtiny neobtěžuje. Není to ani jeho záměr. Facebook si zakládal s cílem být svým fanouškům více na blízku, nikoliv primárně zvýšit hodnotu značky "Jágr". Jeho syrové statusy s překlepy a hrubkami ukázaly zcela novou cestu, jak lze se základnou svých obdivovatelů komunikovat.

Jágr působí od většiny sterilních sdělení na ostatních profilech přirozeně a především lidsky. 

Jako když oznamoval své "Hokejové rodině", jak svou komunitu nazval, rozchod se svou přítelkyní Innou Puhajkovou. Jeho záměrem bylo vzájemně si pomáhat. A právě o radu svou "rodinu" žádal v tomto případě.


Při rozhovorech je vtipný. Jeho uměním je, že to svůj humor dokázal přenést i na sociální síť. Jeho laskavý sarkasmus, ve kterém si střílí především sám ze sebe, vyvolává reakce. A i to je nesmírně důležité. K popularitě stránky totiž nestačí mít pouze velké množství "like", ale i co nejvyšší číslo v kolonce "mluví o tom".

Hlavní boom Jágrova Facebooku nastal v listopadu 2012, už měsíc od prvního příspěvku, kdy na něm hokejista zveřejnil dvacetiminutové video z individuálního tréninku. O své přípravě mluvil mnohokrát, ale teď dal veřejnosti poprvé nahlédnout "pod pokličku". Ukázal kus ze svého tajemství, které ho přivedlo až na vrchol. Video se stalo do té doby nejsdílenějším i s nejvíce "like" v historii českého Facebooku.



Jágrova počínání si díky tomu všimli i v zahraničí. Dvouměsíční nárůst fanoušků z 20 na 130 tisíc označil web Socialbakers.com za nejrychleji roustoucí facebookovou stránku vůbec. V nejplodnějších obdobích dokázal Jágr zaktivovat ke komunikaci až sto tisíc členů.

Téměř od počátku zbystřila i česká média. Sportovní rubriky internetových serverů publikují až na výjimky články po každém novém statusu. V některých případech dokonce i ČTK.

Opravdovou revoluci v otevřenosti a důvěře pak Jágr ukázal, když nechal své odběratele rozhodnout o tom, zda nechají nastoupit v extraligovém zápase Kladna s Chomutovem Michaela Frolíka, který byl během výluky NHL kmenovým hráčem Kladna a tudíž měl start zakázán.



Dokázal i zavařit sázkovým kancelářím, když po jeho rozchodu s Puhajkovou vypsala Fortuna kurz 8000:1 na to, že se jeho další přítelkyní stane Iveta Bartošová. Jágr začal se svou "Hokejovou rodinou" plánovat, že s ní zajde na rande a ať si všichni vsadí jen proto, aby kancelář zruinoval.

Jágr dokáže bavit a je upřímný. Když se k tomu přidá ještě vtip, vychází nám z toho zatím nepřekonatelný fenomén, kterému až dosud nedokáže nikdo konkurovat. Je jen otázka, zda sebere majitel kladenského klubu síly na humor i po nedávném sestupu jeho Rytířů do druhé nejvyšší soutěže.



Zdroje:
http://www.babelguide.com/case-studies/a-surprising-facebook-guru-jaromir-jagr
http://isport.blesk.cz/clanek/hokej/133939/jagr-vladne-facebooku-jeho-video-dokonce-vytvorilo-absolutni-rekord.html
http://www.sportbiz.cz/2012/11/15/4-veci-co-by-jaromir-jagr-mohl-prednaset-a-ostatni-cesti-sportovci-se-ucit/

No comments:

Post a Comment