Friday, April 18, 2014

Chyba krvácejícího srdce

Nedávno se stalo něco závažného, ale vlastně ani nevíme, kdy, jak a proč. Jakýkoliv významnější software je dnes tak sofistikovaný, že mu dokáže porozumět stále méně lidí.

Mezi lidmi je dnes asi jen málokdo, kdo by v poslední době nezaznamenal alespoň něco o chybě zvané Heardbleed, což je v doslovném překladu: krvácející srdce. V podstatě se jedná o docela banální záležitost, kterou je chyba v softwaru. Takových chyb je mnoho, ale proč je tahle považována za jednu z nejzávažnějších bezpečnostních trhlin v historii internetu?
Zde jde o chybu, která umožní jednomu počítači zcela nepozorovaně a beze stop nahlédnout do paměti jiného přístroje a dostat se tak k naprosto všemu, co se v konkrétní paměti přímo nachází. Nejčastějším cílem jsou jména, hesla, klíče apod. Bylo postiženo půl miliónů internetových stránek a milióny uživatelů, kteří se nedozvědí, zda jejich data byla zkompromitována. Tato globální chyba postihla i některé síťové komponenty, což její dosah dále násobí.
Znepokojující je fakt, že Národní agentura pro bezpečnost (NSA) o chybě krvácejícího srdce věděla a využívala ji dlouhodobě pro přístup k citlivým informacím. NSA se tím mohla dostat k chráněným datům včetně soukromých hesel uživatelů internetu. NSA se snažila existenci chyby utajit, neboť jejím prostřednictvím hodlala monitorovat potenciální hrozby pro bezpečnost USA nebo také osoby spjaté s terorismem. Tajná služba však dlouhodobé využívání chyby oficiálně popírá. Nepříjemné je, že zneužití této chyby po sobě nenechá jakékoliv stopy a tak nelze identifikovat. Podle testů společnosti Qualis se chyba týkala například serverů Yahoo nebo Flicker. Servery Amazonu, Google a eBay však na seznamu zatím nejsou.

O tom, zda americká NSA věděla nebo nevěděla o chybě Heardbleed po celou dobu její existence, můžeme jen spekulovat a domnívat se. A to je právě na celé této chybě to fatální. Nevíme, zda a jak dlouho ji někdo zneužíval. Jestli se jednalo o subjekty ty NSA, nebo zda to byla nějaká část kriminálního podsvětí, zaměřena na cokoliv, co má nějakou hodnotu a dá se odcizit.
Další velké znepokojení spočívá v bortění  dosavadních mýtu a dogmat o výhodách fungování otevřeného softwaru, o kterých se může kdokoliv sám přesvědčit. Ale tento problém si silně koresponduje s faktem, že rostoucí složitost a rozsáhlost jakéhokoliv významnějšího softwaru znamená, že stále méně a méně lidí mu dokáže porozumět.

Chyba Heartbleed nám všem ukázala významný fakt a to že na přehnané obezřetnosti koncových uživatelů nemusí vůbec záležet. Tedy jen pokud se úplně neodpojí od internetu a dalších moderních prostředků elektronické komunikace a nepřejdou na jiný způsob, např. kouřové signály.


Zdroje:
http://www.novinky.cz/internet-a-pc/333323-usa-o-chybe-krvacejiciho-srdce-vedely-dlouhodobe-ji-zneuzivaly-ke-smirovani.html

http://nazory.aktualne.cz/komentare/ponauceni-z-krvacejiciho-srdce-it/r~f9096592c47411e392710025900fea04/

http://www.denik.cz/ekonomika/odstranovani-chyby-krvacejiciho-srdce-muze-zbrzdit-internet-20140416.html

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/269908-krvacejici-srdce-muze-zpomalit-internet/

No comments:

Post a Comment