Friday, April 18, 2014

Tinder – randící aplikace, která je in

Tinder je mobilní aplikace sloužící k seznamování, kterou před rokem ještě spousta lidí neznalo a na různých internetových serverech byla zatracovaná k neúspěchu, protože podobných aplikací již v minulosti bylo mnoho. V dnešní době má Tinder 10 milionů aktivních uživatelů a v posledních 3 měsících se počet „matchů“ zvojnásobil, což mluví o tom, že Tinder je nyní v kurzu.

Ale zpátky, k tomu, co to vlastně je a jak to funguje.

Jedná se o mobilní aplikaci, kde si profil vytvoříte na základě propojení se svým facebookovým účtem. Aplikace si z něj stáhne pouze vaše křestní jméno, věk, přátelé, zájmy, sítě a místo, kde se aktuálně nacházíte najde pomocí GPS. A pak už jenom Tinder vyhledává lidi ve vašem okolí, které byste třeba rádi poznali. Jeho síla je v jednoduchosti. U nabídnutého profilu můžete vidět fotku, jméno, věk, krátký popisek a případnou shodu mezi informacemi získanými z vašeho facebookového profilu. Zde dochází na hru „líbí-nelíbí“, kdy fotku posunete doleva (nelíbí) a nebo doprava (líbí). Pokud si nejste jistí, profil lze rozkliknout a získat další informace. Například více fotografií, společné zájmy či přátelé. Pokud oba dva kliknete na srdíčko pod fotografií, objeví se vám okamžitě obrazovka s tím, že máte „match“ a možnost, jestli chcete dotyčnému poslat zprávu a nebo pokračovat ve výběru. U Tinderu se nemusíte bát odmítnutí. Strach je odstraněn faktem, že váš „like“ se daná osoba dozví až poté, co vám sama jeden dala. Tento princip psychologicky velmi dobře funguje, jinak by Tinder v současné době nemohl mít průměrně 750 milionů označení denně a z toho průmerně 10 milionů „matchů“.



K čemu dalšímu může Tinder sloužit?

Aplikace může sloužit k seznamování se za různými účely, ale díky svému geografickému vyhledávání lidí může být i zajímavým pomocníkem na cestách. Například, když chcete v daném místě poznat lidi, kteří vás mohou provést či jen dostat tipy, které se v průvodci nedočtete. Média informovala i o hojném využívání Tinderu v průběhu olympijských her v Soči. Strategií tvůrců Tinderu není reklama, proto žádnou v aplikaci nečekejte. K čemu byl ale Tinder v roce 2013 využit, byla kampaň proti AIDS, což vyvolalo negativní ohlasy, především na její podobu. Byly vytvořeny falešné profily krásných žen, u kterých se dalo předpokládat, že o ně bude velký zájem. Ty pak měly v profilu několik fotek, kde na každé byly po boku jiného muže. Po shlednutí fotek a projevení zájmu, se vám objevil vzkaz, že evidentně nejste jediní a nabádali k bezpečnému sexu.

Zdoj: thegloss.com


Tinder jako prostor pro projevy narcismu

Stejně jako například Facebook, Instagram či jiné médium, které propojuje lidí a umožňuje vkládání fotografií, je i Tinder úrodnou půdou pro projevy narcismu. Počínaje faktem, že máme naprostou kontrolu nad prezentací své osoby tím, že si vybere fotky, na kterých se považujeme za atraktivní/zajímavé/vtipné, až po informace, které o sobě napíšeme – možnost vytvořit si svůj sebeobraz podle toho, jaký dojem bych chtěl/a na lidi dělat. Podle asi nejvýraznějšího reprezentanta dramaturgického interakcionismu Ervinga Goffmana hrajeme v sociálních interakcích divadlo. Protože každý jedinec přizpůsobuje své chování tak, aby na jevišti působil co nejlepším dojmem, a v tomto případě je Tinder pouze jevištěm, kde dokud člověka nepoznáte osobně, není možné poznat zákulisí.Virtuálě umožňuje navazovat velké množství vztahů, pro které je typické, že kvantita kompenzuje nedostatek kvality. Což může vyplývat z toho, že jedinci do těchto interakcí vstupují s vědomím, že takovým provázáním schází podstatná složka a tou je to, co o sobě na těchto sítích nesdělujeme, a tudíž můžeme pochybovat o kvalitě vztahů na tomto založených.

Proč Tinder?

Výhody
- jednoduchost a lehké používání, ideální k vyplnění pár minut při čekání na autobus
- rychlost, žádné zdlouhavé procházení profilů
- víceméně přirozenost, kdy supluje výběr na první dojem
- funkce zobrazování společných přátel, kdy si můžete „ověřit“, co je to za člověka
- eliminace strachu z odmítnutí
- žádné nevyžádané zprávy, poslat zprávu vám může jen člověk, se kterým máte „match“ a pakliže by začal být obtěžující, lze ho jednoduše zablokovat a nebo nahlásit

Nevýhody
-s minimem informací je to víceméně loterie
- vysoké procento osob hledající pouze sex, pokud ale nesdílíte stejný postoj, není nic lehčího než dotyčnou osobu blokovat či neragovat na vzkazy
- dobré pokrytí ve velkých městech, horší již mimo ně
- těžké se soustředit na jednoho člověka, jelikož běžný uživatel stráví denně na Tinderu průmerně 60 minut, může mu to za den vygenerovat několik „matchů“ a je těžké si vzpomenout, s kým jste si psal předevčírem, což pak snižuje počet lidí, se kterými se můžeme seznámit v realitě
- je to silně návykové :)



Zdroje:
GOFFMAN, Erving. Všichni hrajeme divadlo : sebeprezentace v každodenním životě. Erving Goffman. Vyd. 1. Praha : Nakladatelství Studia Ypsilon, 1999.


No comments:

Post a Comment