Wednesday, April 16, 2014

Konec podpory Windows XP. A co dál?




Konec podpory Windows XP. A co dál ?

                K 8. dubnu byla ukončena podpora a možnost aktualizace pro operační systém Windows XP.
Co to znamená pro uživatele tohoto typu operačního systému? Na oficiálních stránkách firmy Microsoft  lze nalézt užitečné rady, jak si poradit s ochranou počítače po ukončení možnosti aktualizace jejich dosavadního operačního systému. První možností je upgrade starého počítače na novější Windows 8, ale pozor! Technologie od dob počátku  XP postoupily a počítač tuto změnu již nemusí zvládnout, a zde přichází rada druhá – kupte si nový počítač. Pod článkem vysvětlujícím, jak je výhodné si nyní koupit nový počítač, je zvýrazněn odkaz s všeříkajícím heslem: Ideální počítač pro vás. Po rozkliknutí se vám otevře stránka s popisem všech nyní dostupných typů počítačů – od tabletů, přes notebooky, až ke klasickým stolním počítačům. Kdo by si nevěděl rady, může vyplnit několik otázek, dle kterých je mu vybrán daný typ počítače přímo na tělo. Všechny jsou samozřejmě vybaveny nejnovějším operačním systémem o d Microsoftu – Windows 8.1., který je např. plný úžasných živých dlaždic na úvodní obrazovce či  skvělého výběru předinstalovaných aplikací, jak hlásá úvodní stránka prodejce.
               

            

   Úvodní slova na stránkách Microsoft k ukončení podpory XP vyznívají jako smuteční projev – děkujeme, za tvé služby, ale již nadešel tvůj čas. A jak to bylo s Windows XP od začátku? Tento nový operační systém byl představen 25. října 2001, jako další z řady starších členů rodiny Windows, po 98, 2000 a Me. Jeho prvotní odlišení se od ostatních, bylo zaměření se na jednoduchou použitelnost a sjednocení centra podpory a nápovědy. Novinka se v horizontu nastávajících let stala jedním z nejlépe prodávaných produktů firmy Microsoft. Ochrana proti virům a hackerům a možnost distribuce aktualizací zabezpečení online, přispěla k rozšíření povědomí uživatelů o těchto hrozbách a zvýšila jejich důvěru k tomuto operačnímu systému. XP bylo možné pořídit ve vícero edicích, mezi nejrozšířenější patřila  home a professional edice. Například  Windows XP Home Edition přinesla zjednodušení přístupu k nejčastěji používaným funkcím a nabízela další vylepšení, např. Windows Media Player, který je pro nás již samozřejmostí, či Windows Movie Maker a další funkce podporující práci s digitálními fotkami.  
               

             A jak se k ukončení podpory staví samotní uživatelé XP? Ze statistik na NetApplicaions.com, vyplývá, že k dubnu letošního roku užívá XP necelých 28% uživatelů po celém světě a dle průzkumu firmy Avast , která je výrobcem antivirových programů, existuje 21% uživatelů XP, z okruhu uživatelů Avast, kteří o konci podpory neměli tušení. Firma Avast se rozhodla podporovat XP i nadále, dokud to bude trochu jen možné. Překvapivé jsou i další čísla z průzkumu, která hodnotí, jak se současní uživatelé postaví k této situaci – 27% uživatelů to nebude řešit, 5% přemýšlí o koupi nového počítače a 15% uživatelů přejde na vyšší verzi.

      zdroj: blog.avast.com

               

                Množství počítačů, které bude moci napadnout je tedy stále vysoké. S přepočtem na uživatele se jedná o takřka půl milionu. Toto číslo je navyšováno zejména uživateli z méně vyspělých světových oblastí – Afriky či Asie. Naopak nejlépe je na tom Austrálie a Oceánie, kde se již počet uživatelů XP snížil a snížilo se tedy i riziko napadení počítače. Podrobná čísla je možné vidět v tabulce.


REGION
PODÍL WINDOWS XP
ODHAD POČTU UŽIVATELŮ XP
Svět
16, 5 %
397 milionů
Evropa
13, 52 %
70 milionů
Severní Amerika
11, 84 %
32 milionů
Jižní Amerika
15, 65 %
40 milionů
Asie
23, 11 %
270 milionů
Afrika
25, 91 %
43 milionů
Austrálie a Oceánie
  6, 81 %
2 miliony
zdroj:  cnews.cz

                Dle dostupných informací se tedy mnoho uživatelů nechystá plně chránit před viry a hackery přestupem na novější verzi. Důvodem nevole může být i nepopularita nejnovějších Windows  8, či 8.1, která jsou dle mého názoru na nedotyková zařízení těžce a složitě použitelné. Obliba stoupá tedy u starších „sedmiček“, jejichž prodej je výrazně vyšší než u „osmiček“. Dle prodejců počítačů a notebooků Gigacomputer je rozdíl prodeje opravdu znatelný – až k 96% pro W7 a jen něco kolem 6% pro Windows 8, jak je také možné vidět na grafu podílu operačních systémů.



               zdroj: cnews.cz

 Je tedy jen otázkou času a schopnosti hackerů, jak využijí/zneužijí konec podpory XP a flegmatický přístup jejich současných uživatelů, k němuž snad i nepatrnou mírou pomáhají i nepopulární Windows 8.

Kopová Tereza

zdroje:                 microsoft.com
                            cnews.cz
                            blog.avast.com
                             ictmanazer.cz
                             netmarketshare.com



No comments:

Post a Comment