Friday, April 18, 2014

Jak jsem poznal vaši matku v režii fanoušků?

Jak jsem poznal vaši matku v režii fanoušků?

Čtvrtý nejoblíbenější seriál uživatelů serveru Česko-Slovenská filmová databáze s 86 procentním hodnocením se letos 31. března po devíti sériích a devíti letech natáčení konečně dočkal svého posledního dílu a hlavní hrdina Ted Mosby, v podání Joshe Radnora, potkal ženu svých snů. Jak se ale fanoušci seriálu z dílny americké televizní stanice CBS dozvěděli, šlo vlastně celou dobu o něco úplně jiného, než o to, jak Ted poznal matku svých dětí. Šlo však vůbec o finále?



Poslední díl byl legen... počkejte si... dární! Asi takovouhle reakci by rádi slyšeli tvůrci pořadu od svých fanoušků. Jenže nepřišla. Naopak. "Fail" a podobné výrazy padaly na českém fanouškovském fóru. A nejenom u nás. I fanoušci jinde po celém světě konec seriálu přijali veskrze negativně. A o co šlo? Místo devíti sérií, které měly vygradovat šťastným koncem, dostali diváci nálož hořkosladkého pohoštění. U obrazovek při americké premiéře se jich přitom sešlo rekordních 13,13 milionů. 

Seriál nastartoval pilotním dílem z 25. září 2005 svou sledovanost necelými 11 miliony diváků (10,94 mil.). Během devíti dlouhých sezón (každá čítala od 20 do 24 epizod) se čísla propadla k 6,41 milionům diváků (9. května 2011 při 23. epizodě 6. série) a vyšplhala nejvýše k 12,22 milionům diváků v USA (9. září 2011 při 2. epizodě 7. série).

Většina fanoušků podle vývoje seriálu očekávala, že se v posledním díle se Ted potká s Tracy, jeho budoucí manželkou a matkou svých dětí (kterým celý seriál retrospektivně vypráví), jež už čtveřice jeho kamarádů během poslední série poznala. To se také doopravdy stalo. Jenže to nebylo všechno. Kromě momentu, ke kterému se diváci celých devět sérií jen po malých krůčcích pomalu přibližovali a který dostane v posledním dvojitém díle pouhých pár minut vysílacího času, přičemž zbytek 44 minutové episody se odehraje v duchu skokového převyprávění života tohoto páru i ostatních hlavních postav seriálu, přijde i drsná rána (obzvláště pro fanouška očekávajícího šťastný konec). 

Ted se sice seznámí s Tracy, mají spolu dvě děti, jenže Tracy záhy zemře a Ted se vrací k "tetě" Robin, jejichž seznámením před devíti lety seriál odstartoval. Z tématu "jak jsem poznal vaši matku" se rázem stává "jak moc miluji tetu Robin". Chápavé ratolesti svému otci sami navrhují, aby se k Robin vrátil. Fanoušci už ovšem tak shovívaví nejsou. Ani osudy ostatních postav se totiž nevyvíjí  zrovna podle osnov pravého hollywoodského "happy endu". Celý seriál je přitom vystavěn právě na nerealistických základech téměř pohádkových klišé. Poslední díl celou tuto výstavbu boří. A fanouškovská fóra se plní spoustou nekonformních příspěvků.


Seriál můžeme považovat za ukázku transmediálního vyprávění. Kromě samotných televizních dílů, je příběh How I Met Your Mother podpořen i dalšími mediálními kanály. Na YouTubu se dají nalézt celé verze hudebních videí Robin Sparkles. Další postava Barney Stinson má vlastní blog  http://www.barneystinsonblog.com/ a vyšly také tři knihy, kde vedle Matta Kuhna vystupuje i tato postava jako autor. Pořad má samozřejmě své oficiální stánky i na sociálních sítích. Při komunikaci na Facebooku dotvářejí tvůrci pořadu též atmosféru a svět HIMYM. Speciální video s hlavními hrdiny bylo například odhaleno jako překvapení při překročení hranice 10 milionů fanoušků.¨



Fanoušci jen nekonzumují informace, ale vytváří svou vlastní kolektivní inteligenci a v rámci ní možné scénáře vývoje postav a seriálu. Tak to běžně chodí. Jenže fanoušci HIMYM si v tomto případě vydobyli vyšší pozici a tvůrce donutili k "nápravě". Hned čtyři dny po odvysílání negativně přijatého posledního dílu totiž televizní společnost oznámila, že DVD 9. série seriálu bude obsahovat i "šťastnou" verzi finálního dílu. Otázkou ovšem zůstává, do jaké míry přispěla vlna fanouškovské nevole k tomu, aby se televize odhodlala natočit nový poslední díl a do jaké míry byl celý závěr pouze promyšleným marketingovým tahem. Rekordní sledovanost "nepovedeného" poslední dílu teď může hravě trumfnou jeho nová a "lepší" verze. Nebylo by totiž překvapením, kdyby nezůstala pouze na DVD, ale po úspěšném prodeji nosičů přeskočila i na televizní obrazovky CBS.



Zdroje:
http://forum.himym.cz/index.php
http://www.cbs.com/shows/how_i_met_your_mother/
http://www.csfd.cz/film/221411-jak-jsem-poznal-vasi-matku/
http://www.barneystinsonblog.com/my-books/
http://time.com/50456/how-i-met-your-mother-happy-ending/
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_How_I_Met_Your_Mother_episodes

Literatura:
Henry Jenkins: Transmedia 101, http://www.henryjenkins.org/2007/03/transmedia_storytelling_101.html
Pierre Lévy: Collective Inteligence z https://is.cuni.cz/studium/predmety/index.php?id=fc24f7343184ce469987bca89383680e&tid=&do=download&did=29658&kod=JJM085

No comments:

Post a Comment