Thursday, April 10, 2014

Linkedni si svoje CV

Linkedni si svoje CV

Ještě před pár měsíci jsem jí vůbec neznala. Možná jsem o ní něco málo zaslechla. Mí přátelé a známí se tu také nevyskytovali tak často, jako třeba na jiných sociálních sítích. Mluvím o LinkedIn – sociální síti, která už dnes není vyhrazena pouze pro manažery a kvalifikované pozice. Pokud už se s LinkedIn přátelíte delší dobu a znáte všechny její vychytávky, pak pro Vás tento příspěvek bude možná zbytečný. Nicméně já, byť uživatel se sílou profilu Expert, se stále učím využívat její benefity.

Seznamte se prosím

Nejprve něco málo k historii této profesně orientované sociální sítě. Společnost LinkedIn byla založena v roce 2002 a ke spuštění stránek došlo v květnu 2003. Jeden z pěti zakladatelů Reid Hoffman, který se rovněž podílel na vytvoření platebního systému PayPal, se stal také prvním výkonným ředitelem LinkedIn. Na krátké dva roky byl vystřídán Danem Nyem, ale v roce 2008 se opět do vedení vrátil. Vedení společnosti sídlí v kalifornském Mountain View, nicméně síť jejích poboček naleznete dnes už po celém světě od New Yorku po Los Angeles, Dublin, Londýn, Paříž, Madrid, Nové Dillí, Melbourne až po Hong Kong. Spolu s rozšiřováním působnosti se LinkedIn přizpůsobila  svým uživatelům a v současné době je dostupná ve 22 jazykových mutacích včetně češtiny.LinkedIn je největší sociální síť zaměřená profesně, která polapila už 277 milionů uživatelů ve více než 200 zemích. Nejnovější čísla ukazují, že nejvíce rostoucí demografickou skupinou na LinkedIn jsou studenti a absolventi. Těch je zaregistrováno kolem 39 milionů. Sama se tato sociální síť představuje jako vzájemně propojená síť zkušených profesionálů z celého světa, reprezentujících 170 oborů zaměstnání, umožňující vyhledání, představení a spojení s kvalifikovanými profesionály, jejichž spolupráce je potřeba k dosažení vašich cílů.

Chytré CVčko – buďte Hvězda

Možná vám přijde zbytečné mít profil na LinkedIn, když se ještě nepyšníte několikastránkovým životopisem. U LinkedIn ale nikdy nevíte, třeba právě po vás, čerstvých absolventech nebo kvalifikovaných studentech, je sháňka. Je totiž faktem, že mnozí zaměstnavatelé a personální agentury se v současné době více než na klasickou inzerci zaměřují na aktivní vyhledávání na sociálních sítích. Prostřednictvím sociálních sítí je dnes zaměstnáno až 80% pracovníků a v českém profesním prostředí LinkedIn hraje prim. Pokud máte profil na LinkedIn, nikdy nevíte, jaká lukrativní nabídka na vás čeká. Možná práci aktivně nehledáte, ale i tak je výhodné alespoň přijímat pracovní nabídky, aby si člověk udělal představu o svém místě na pracovním trhu.


Prostřednictvím LinkedIn můžete čerpat informace z profesního oboru, který vás zajímá. Navíc lze sledovat různé rozhovory s manažery různých oborů a načerpat nové profesní vědomosti přes LinkedIn kanál na YouTube. Pokud se tedy rozhodnete vstoupit do prostoru profesních bojů o to nejlepší pracovní místo či pouze přijímat nejnovější informace z vašeho profesního oboru, sociální síť LinkedIn je vhodnou cestou. Podle IT headhuntera Josefa Kadlece je profil na LinkedIn takové chytré CVčko. A stejně tak jako u klasického CV i u téhle on-line verze platí několik pravidel, jak zaujmout na první pohled. Střízlivá fotografie, na které z vás vyzařuje pozitivní energie a chuť k práci, je velkým plusem. Bláznivá selfie by asi potencionálního zaměstnavatele odradila, takže si jí raději schovejte pro Facebook. Úroveň vašeho profilu je ohodnocena takzvanou sílou profilu, která se zobrazuje v pravé části profilu. Čím více informací na profil přidáte, tím více jeho síla roste.  Pokud váš profil dosáhne úrovně Hvězda, budete se zobrazovat na předních místech při vyhledávání recruiterů. Být LinkedIn Hvězdou znamená profil doplnit fotografií, alespoň třemi pracovními pozicemi s popisem, vyplnit vzdělání a dovednosti a mít alespoň dvě až tři doporučení. LinkedIn profil ale nabízí i další možnosti, kterými se lze pro lovce hlav zviditelnit, například zadávání klíčových slov oboru, ve kterém byste rádi našli uplatnění. Dalším specifikem LinkedIn a rozdílem oproti Facebooku je informace o tom, kdo si váš profil prohlížel. Je proto lepší být při prohlížení profilů obezřetný, protože časté špehování cizích profilů může vyvolat špatný dojem.

Použité zdroje:

HR NEWS. 5 kroků, jak najít novou práci přes LinkedIn. Dostupné na: http://www.hrnews.cz/lidske-zdroje/personalni-marketing-id-148675/5-kroku-jak-najit-novou-praci-pres-linkedin-id-2104962, 10.4.2014
MimoŠkolu.cz. Hromada doporučení pro případ, že byste jednou chtěli pracovat. Dostupné na: http://www.mimoskolu.cz/zamestnany-absolvent-sen-nebo-realita/, 10.4.2014
The European  Job Mobility Portal. Osm chyb, kterých je třeba se vyvarovat na síti LinkedIn. Dsotupné na: https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=cs&catId=10619&myCatId=10619&parentId=20&acro=news&function=newsOnPortal, 10.4.2014.
LinkedIn Press Centre.About LinkedIn. Dostupné na:http://press.linkedin.com/about, 10.4.2014

No comments:

Post a Comment