Thursday, April 17, 2014


Najděte gaye ve vašem okolí. Díky aplikaci Grindr

Gayům, kteří mají problém seznámit se s jinými muži, může pomoci mobilní aplikace Grindr. Ta totiž ukazuje gaye v okolí i s údajem, jak daleko se nacházejí. Cílem většiny lidí, kteří program využívají, ale není najít vztah, nýbrž sex.
První uživatelé si mohli nainstalovat Grindr v roce 2009. Od té doby si ho podle údajů na oficiálních stránkách www.grindr.com stáhly čtyři miliony mužů ve 192 zemích světa. A každý den k nim přibyde dalších 10 tisíc nových uživatelů. Je to tak pravděpodobně nejrozšířenější mužská sociální síť. Funguje jak na operačním systému Android, tak na těch pro iPhone, iPad,iPod touch a také BlackBerry.
Princip užívání je jednoduchý. Každý, kdo se bezplatně zaregistruje, získá profil. Musí vyplnit akorát nick, ostatní údaje jsou nepovinné. Většina lidí ale o sobě uvádí co nejvíce informací. Patří mezi ně věk, výška, váha, barva pleti, typ těla, požadavky na partnera a aktuální stav, tedy zda je daný člověk sám, zadaný, zasnoubený nebo například registrovaný. Dále se mohou vyplnit i odkazy na Facebbok, Twitter a Instagram a také oddíl „O mně“. Lze nahrát i jednu fotografii jako profilový obrázek. Většinou lidé nahrávají svůj obličej nebo tělo.


Zdroj: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.grindrapp.android


Když má uživatel Grindr založený, může ho začít okamžitě používat. Akorát schválení fotky administrátorem trvá pár desítek minut. Na úvodní obrazovce uvidí uživatel nabídku mužů, kteří jsou aktuálně připojeni. Seřazeni jsou podle vzdálenosti. Když člověk rozklikne profil osoby, která ho zajímá, uvidí dokonce, jak daleko se od sebe nacházejí. V gay clubech nebo na Prague Pride se běžně stává, že u mnoha lidí máte vzdálenost dokonce 0 metrů. Ačkoliv nikdy nelze zaručit 100procentní přesnost. „Grindr celkem ujde. Jen trochu blbne udávání polohy, ale jinak fajn,“ napsal na diskusním fórum Daniel Prašivka.




Zdroj: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.grindrapp.android


Na fotce velmi záleží, jelikož ta rozhodne o tom, zdali si uživatel profil vůbec rozklikne a zdali vybranému člověku napíše. Grindr totiž funguje i jako chat. Je vyzkoumáno, že nejvíce zpráv dostávají lidé, kteří mají na profilu fotku nahoře bez. Naopak „oblečené“ obrázky příliš netáhnou.
Fotky těl také už rovnou vyzývají k tomu, že daný muž nehledá až tak vztah, jako spíš sex. Většina konverzací proto začíná slovy: „Ahoj, dáme sex?“ A jelikož v chatu funguje funkce posílání fotek, často se objeví i penis „na několik způsobů“. Asi aby se dalo lehčeji rozhodovat, zda se s daným člověkem potkat.
Valná část konverzací nicméně skončí po pár výměnách. Typická komunikace probíhá následovně:
Muž 1: Ahoj, jak se máš?
Muž 2: Dobře. A co ty?
Muž 1: Já taky dobře. A co zrovna děláš?
Muž 2: Koukám na televizi. A ty?
Muž 1: Jsem ve vaně.
Muž 2: :-)



Zdroj: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.grindrapp.android


Zajímavostí je, že na Grindru lze najít řadu chlapů, kteří mají status, že jsou zadaní. Buď tedy hledají kluka na užívání si bokem, nebo do trojky. I právě proto řada lidí tuto aplikaci odsuzuje a nikdy by si ji nestáhla. Jiní ji mají v mobilu naopak proto, že kontrolují své partnery, jak často jsou online a jakou mají profilovou fotku.
Grindr ale má i svůj byznysplán. Vydělává například na prodeji triček s logem aplikace. Jedno pořídíte v přepočtu za několik set korun. Existuje ale také placená Grindr extra. Díky ní vám budou zprávy vyskakovat na plochu mobilu i v případě, že nemáte aplikaci zapnutou. Uvidíte také více profilů. Celkově nabízí extra verze jednodušší užívání, které ocení hlavně ti, kteří už Grindr dlouhodobě používají a obtěžuje je množství kroků mezi jednotlivými úkony.
Aplikace Grindr je užitečná především pro ty, kteří hledají zábavu. Naopak pokud před okolím skrýváte, že jste homosexuál, raději si ji neinstalujte. Někteří takto objevili například svého šéfa. A další den už to věděla celá firma.

Matěj Smlsal

No comments:

Post a Comment