Thursday, April 17, 2014

Na HBO odstartoval sitcom Silicon Valley

Americká komerční televizní stanice HBO odvysílala 6. dubna premiéru nového sitcomu s názvem Silicon Valley
Hlavními hrdiny tohoto nového komediálního seriálu jsou tři mladí programátoři - Richard, Big Head a Gilfoy, kteří se snaží prosadit se ve svém oboru v místě zvaném Silicon Valley a jimž poskytuje přístřeší (výměnou za desetiprocentní podíl ve všech jejich projektech) muž jménem Erlich. 


Zdroj: http://beforeitsnews.com

V překladu znamená výraz „Silicon Valley“ Křemíkové údolí. Geograficky se jedná o skutečný prostor, který je nejjižnější částí sanfranciského pobřeží v Severní Kalifornii ve Spojených státech amerických.
Samotný pojem pochází z roku 1971, kdy v americkém časopise Electronic News začala vycházet týdenní rubrika s názvem Silicon Valley USA, která se ve svém obsahu zaměřovala především na velkou koncentraci společností zabývajících se křemíkovými mikročipy a počítači právě v této oblasti, která dnes tvoří světovou základnu moderních technologií a ve které sídlí klíčové firmy jako Apple, Google nebo Microsoft.

Obrázek reálného Silicon Valley znázorňující zdejší vysokou koncentraci velkých firem.
Zdroj: http://www1toutapp.com/heroes


Děj seriálu se tedy odehrává v High-tech světě a sami autoři přiznávají, že se jeho hrdinové trochu podobají kolegům z Big Bang Theory - při nejmenším alespoň tím, že jsou příliš chytří a pohlcení světem čipů, než aby si našli partnerky.
Autorem projektu je Mike Judge, který má na svědomí například šílenou komedii Absurdistán, jehož hlavním hrdinou je mladík (ztvárnění Lukem Wilsonem), který se po nepovedeném vládním experimentu probouzí v roce 2505 a zjišťuje, že vlivem reklam a televizním pořadů celá světová společnost zdegenerovala a rázem se stává nejchytřejším člověkem na planetě Zemi. Judge se při tvoření nového sitcomu nechal částečně inspirovat vlastními zkušenostmi ze slavného kalifornského údolí, kde koncem osmdesátých let působil jako inženýr.
Sitcom Silicon Valley je, slovy autorů, pohledem do světa nejmodernějších technologií zábavnou formou - o technologiích, technologiích a člověku, o člověku a člověku. Cílovou skupinou budou tedy zaprvé ti, kteří jsou interesováni moderními technologiemi. Příměs mezilidských příběhů, nahlížených komediální formou, zajistí seriálu i účast zbytku diváckého spektra.

Trailer první série sitcomu Silicon Valley.
Zdroj: https://www.youtube.com

Zdá se, že se s příchodem seriálů jako IT Crowd a Big Bang Theory zrodil nový trend užívání prvku specifikace prostředí. V seriálech staršího typu (prakticky si můžeme představit všechny mainstreamové televizní seriály od sedmdesátých a osmdesátých let až do současnosti, ať už se jedná o situační komedie či nikoliv) nikdy nebyl kladen zvláštní důraz na interesovanost diváka směrem ke specifickým aspektům příběhu, kdy je jeho základní prostředí lákadlem pro konkrétně zaměřenou sortu lidí (v IT Crowd „ajťáci“, v Big Bang Theory matematici, fyzikové, v Silicon Valley fyzikové, technologičtí nadšenci). Co do ústřední myšlenky seriálu a jeho hlavní charakterovou strukturu se jeho námět skutečně podobá sitcomu BBT.


Zdroj: torquemag.io

Můžeme pouze doufat, že seriál bude originálním navázáním na tento trend a že se snad (zábavnou formou) jakožto diváci dozvíme něco více o moderních technologiích. Vzhledem k tomu, že zvláště v poslední dekádě se ve světě techniky a moderních médií zrodilo několik výrazných trendů (za všechny příklady si uveďme fenomén sociálních sítí), tvůrci seriálů zaměřujících svůj background tímto směrem jistě nemusí vařit z vody. Též problematika nových médií může být (nejen) v pořadech tohoto typu propírána. Míra rozvoje moderních trendů v médiích je dnes velmi rozsáhlou množinou, kterou by se měli (také) tvůrci obdobných projektů pokoušet maximálně spojovat se svojí množinou zájmů, a sice účelem přilákání co největšího počtu diváků.
Pakliže někteří z vás o tomto nově vzniklém sitcomu slyšeli nebo se o něm dočetli jakékoliv další informace, račte své poznatky zmínit v komentářích níže.


Zdroje:
http://www.csfd.cz/film/344888-silicon-valley
http://cs.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley
http://kultura.idnes.cz/serial-silicon-valley-0ur-/televize.aspx?c=A140328_100239_televize_spm
http://morganlinton.com/big-night-for-hbo-silicon-valley-premier-game-of-thrones-season-4
http://torquemag.io/the-difference-between-wordpress-companies-and-silicon-valley-startups
http://www.vulture.com/2013/05/hbo-picks-up-mike-judges-silicon-valley-sitcom.html
http://www1.toutapp.com/heroes

No comments:

Post a Comment