Monday, April 21, 2014

Piráti z internetu

Ukradli byste v obchodě rohlík? Jistě, že ne! Tak proč většina z nás s klidným svědomím stahuje data, aniž by za ně komukoliv zaplatila? Existují jistě služby, kde si můžeme naši oblíbenou kapelu poslechnout zcela legálně a přitom za to nemusíme zaplatit ani korunu. Nevěříte ?

Není krádež, jako krádež. Navíc je to jen pro mou potřebu. To jsou slova, která vyvstanou na mysli kdejakému uživateli. Ovšem je to pravda? Můžeme s klidným svědomím prohlásit, že vše co je legální, je také morální? Kde končí svoboda a začíná zákon?

Samotné stahování souborů z internetu, ať už odkudkoliv, trestné není, pokud stahujete pro svoji osobní potřebu. Problém je však se sdílením autorsky chráněných souborůVysokému riziku se vystavujete, pokud používáte při stahování tzv. peer-to-peer (P2P) sítě, kde v průběhu stahování sdílíte obsah s ostatními účastníky. Tak tomu je především u stále populárních Torrentů.


Na bázi torrentu, funguje nová filmová aplikace Popcorn Time, která se tváří jako obdoba  Netflixu či obchodu iTunes. Avšak  vězte, že se nejedná o nic jiného, než úchvatně provedenou mutaci bittoretového klienta. Tudíž jakmile začnete koukat na vámi vybraný film, stanete se součástí P2P sítě a pokud si na vás posvítí ČPU budete nejspíš považováni za piráta.


Jako příklad lze uvést příběh sedmnáctiletého mladíka, který na svém webu zveřejňoval pouhé odkazy na stránky, kde jste si mohli stáhnout filmy zdarma. Ačkoliv tedy sám stahování filmů ze svého webu přímo neumožňoval, byl před soudem shledán vinným. O jeho případu dokonce rozhodoval Ústavní soud, který došel k závěru, že se skutečně jednalo o kriminální čin.

A co vám tedy podle českých zákonů při porušení autorských práv hrozí? Pokud stahujete filmy, hudbu, e-knihy či audio-knihy např. z Ulož.to jen pro svou potřebu, můžete zůstat bez obav. Svoji odpovědnost budete hájit u soudu pouze tehdy, jste-li provozovatelem serveru, který chráněný obsah poskytuje, nebo pokud autorsky chráněný obsah veřejně sdílíte. V tom případě podle současné legislativy můžete ve správním řízení zaplatit pokutu do výše 150 tisíc korun a pokud byste způsobili opravdu rozsáhlou škodu, můžete si sednout do vězení až na osm let. Majitelé práv, se s vámi dále mohou soudit o způsobenou škodu, která se může vyšplhat až do miliónů. Otázkou zůstává, zda-li je to tak správně.

Bloger Igor Indruch, který se otázkou stahování neplaceného obsahu zabýval, došel k závěru, že v historii nikdy neplatilo, že se za to, čemu dnes říkáme autorské dílo či intelektuální vlastnictví muselo za každou cenu platit. Umělecká tvorba byla vnímána jako specifická kategorie. Vždy zde byla určitá benevolence a významnou roli hrála ochota publika zaplatit např. při obcházení s kloboukem po vystoupení. Na druhou stranu je vysoce nemorální přisvojovat si výsledky cizí práce bez odpovídající kompenzace tomu, kdo tuto práci vytvořil. Problém je o poznání větší, pokud současně tvrdíme, jak že nás nějaké dílo obohacuje, pomáhá nám překonávat problémy všedních dnů, že daného autora milujeme, obdivujeme, ctíme, ale nezaplatíme mu.
Pojďme se tedy podívat na některé služby, které by měly poskytnout umělci náležitou odměnu.

Za málo peněz, hodně muziky. Nebo ne?

V poslední době, se doslova roztrhl pytel se streamovacími službami, které vám umožní za malý měsíční poplatek či za přetrpění několika reklam zcela legálně sledovat filmy nebo poslouchat hudbu, přičemž by ani tvůrci neměli zůstat bez odměny.
Mezi takovéto služby patří např.: Spotify, MusicJet, Google play, Rdio, Last.fm a Deezer. Pro filmové fanoušky byla zase vytvořena služba Netflix, u které bohužel stále čekáme, až oficiálně vstoupí na český trh. Zatím se tedy musíme spokojit s videopůjčovnu Voyo.cz, službou ivio.cz od Hollywood Classic Enterteinment nebo iVysíláním České televize.

Tyto služby by měly být jasnou alternativou vůči kamenným prodejnám, být cenově dostupné a tím pádem snížit úroveň nelegálního stahování. Díky internetu by tak mělo být pro umělce snazší šířit vlastní tvorbu v zahraničí a tím oslovit nové publikum. Avšak opravdu pomohou streamovací služby samotným umělcům k větší popularitě a vyšším příjmům?

Doteď platilo, že umělci v oblasti hudebního průmyslu získávali jen malé procento z prodané desky. Mnohem větší díl si ukrojili hudební vydavatelství, producenti a prodejci. Svůj díl požaduje rovněž stát v podobě 21% daně, OSA (ochranný svaz autorský) která si účtuje 8% ze zisku a poté řada spolutvůrců z řad fotografů a grafiků. Nemalé náklady byly spojeny se samotnou pořizovací cenou CD či DVD disku. V konečném důsledku tak na samotné umělce — tedy na autory, textaře, instrumentalisty a interprety zbylo jen pár procent.

Mohlo by se zdát, že prodejem hudby přes internet se umělci oprostili od řady nákladů a zbytečných prostředníků, avšak to je velký omyl. Řada mezičlánků sice odpadla, ale nabalili se nové z řad softwarových společností, IT vývojářů, programátorů a hardwarových výrobců, kteří si také chtějí ukousnout svůj kus koláče. Nesmíme totiž zapomenout na to, že se nebavíme pouze o umění, ale především o hudebním a filmovém průmyslu.

Otázkou však je, zda-li tyto nově vznikající tržiště s hudbou a filmy budou zvyšovat nabídku, rozšiřovat pestrost žánrů a budou nám pomáhat objevovat nové talenty, nebo zda-li budeme svědky jen další lobby z řad vlivných producentů, kteří své klienty protlačí na přední příčky playlistů a postupně ovládnou celou nově rodící se platformu. Je těžké dopředu vynášet soudy, kam tento trend povede a chtěl bych být v této věci optimistou. Pokud bude umožněno každé kapele vstoupit se svou nahrávkou do databáze streamovacích služeb a tato celá sjednocená databáze bude za paušální poplatek zpřístupněna všem uživatelům, nevidím důvod, proč by ona neznámá kapela nemohla být na základě posluchačových kritérií objevena. Vznikne tak místo, kde budou všechny žánry pohromadě, pěkně seřazeny do přehledných kategorií, a vy se budete mezi nimi moci procházet jako kdysi v obchodu s deskami, kde měl každý hudební styl svůj vyhraněný kout.

Malé začínající kapele stream pravděpodobně velké zisky nezaručí. Snad jí aspoň umožní aby mohla být objevena. A pokud se to podaří, pak se mezi posluchači jistě najdou takoví, kteří nebudou váhat a časem si zajdou na její koncert, kde si koupí její tričko nebo placku a nebo si stáhnou její nahrávku a zaplatí za ni zcela dobrovolně, podle vlastního uvážení a přitom si nebudou muset hrát na piráty.


No comments:

Post a Comment