Friday, April 18, 2014

Pro hlupáka každý hloupý

"Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist"                                                                                                         ALBERT EINSTEIN

Nejen lidská hloupost, ale také závist a zloba jsou bezmezné. A v internetovém prostředí to platí dvojnásob. Velkou roli v tom hraje především anonymita. Internet nám splnil dávné přání, že se můžeme stát kdykoliv, kýmkoli. A tak se z vyklepaných introvertů stávají průbojní vtipálci, ze stydlivých skoropaniců sexuální provokatéři a ta hodná sousedka od vedle, které nosíte občas tašky, může být haterem vyšší ligy. Pocit, že nás ostatní neznají a nevidí, vede k jisté dávce sebevědomí, které bychom v reálném životě jen těžko hledali. To může být velice osvobozující především pro nevyrovnané, velmi mladé či z různých důvodů frustrované jedince. Další důvodem takového počínání může být i obyčejná nuda či samota.
Co se výběru témat týče, hospoda a internet se moc neliší. S jedinou výjimkou - vlastní prezentací. Zatímco výrok, který pronesete v hospodě, se už navždy spojí s vaší tváří a jménem, na internetu pod přezdívkou či fejkovým profilem, ví každý kulový, kdo jste. 
Lidé, kteří dohlíží na internetové diskuze sestavili jakýsi žebříček nejvíce atraktivních témat mezi diskutujícími.
Na prvním místě je úmrtí. Smrt celebrity samozřejmě „táhne‟ víc, ale nemusí to být nutně pravidlem. Stačí si vzpomenout na smrt dvou Češek v Egyptě a obviněného Petra K. Kauza, která na chvíli opravdu ovládla internetové diskuze. Tato ukázka je z blogu, kde se pokusili případnou vinu či nevinu dokázat pomocí výkladu tarotu a podrobného horoskopu.http://www.popelky.cz/spolecnost/nejen-tarot-se-s-panem-kramnym-rozchazi-lze-petr-nebo-lekar-a-policie.html

Druhé místo patří politice a jejím aktérům. Na dalších příčkách jsou Romové, muslimové a Židé. Bouřlivé diskuze rozpoutalo například narození prvních paterčat v Čechách. http://www.extra.cz/cesko-se-bouri-matku-patercat-zahrnuli-dary-a-ctyrcata-ktera-se-narodila-pred-deviti-lety-nemaji-nic-jaka-je-ale-pravda

  

Nebo nápad slovenského umělce Tomáše Rafi na vytvoření česko-romské vlajky. http://www.reflex.cz/clanek/info-x/51173/navrhuje-se-cesko-romska-vlajka-to-zas-bude-mazec.html

No a v neposlední řadě nemůžeme zapomenout na příznivce sportu. A kdo vyhrál? Nikoho jistě nepřekvapí, že nejvíce diskutovaným sportem je fotbal a to především mezi fanoušky Sparty, Slavie a Baníku. (http://www.e-sparta.cz/mistnost-diskuse-o-ac-sparta-praha-fotbal?stranaDiskuze=5 )



A na kom si diskutéři nejvích vybíjejí svůj vztek? Samozřejmě na ostatních účastnících diskuze, dále na politicích a v neposlední řadě také na editorech. Ač se to nezdá, za jednu čtyřhodinovou směnu editor odstraní zhruba 250 nevhodných komentářů. Někdy jsou komentáře peprné natolik, že z interenové diskuze zbyde jen bílá stránka. To se týká především článků o úmrtí známé osobnosti či dítěte.

Těžším kalibrem v tomto ohledu se stal tzv. trolling. Podle jedné z definic je trollem účastník internetové debaty, chatu či blogů, který zasílá  provokativní, hanlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům, jejichž hlavním smyslem je vyprovokovat ostatní uživatele k vytoužené emotivní odezvě nebo jinak narušit normální věcnou diskusi. Trollové neškodí, jenom jsou otravní.
Ani trolling však není tím pomyslným vrcholem ledovce internetové lůzy. Vezmeme-li v úvahu například stalkery, kteří nadrženě sledují, kolik hloupých puberťaček opět odloží svoje svršky (někdy bohužel i spodky), aby měli nejvíc olajkovanou profilovku, nebo pedofily těžící v naivity některých matek, které kromě všech těch plenek, culíčků a pupečníkových šňůr, přihodí i jednu jejich nahatého štěstí v dekoraci a la růžový cupcake. A to nemluvím o kyberšikaně aj.
Opravdu si můžeme být jisti, že patologická nenávist a zloba vyjadřovaná výsměchem, nadávkami či dokonce hrozbou fyzické likvidace se nemohou stát reálným nebezpečím? Do jaké míry je toto obtěžování jen otravné a nepříjemné?


1 comment:

  1. Dotýkáte se relevantních témat, ale nakonec to je jen takový seznam věcí, které se vám na Internetu nelíbí, bez nějaké pointy nebo vysvětlení.

    ReplyDelete