Tuesday, April 8, 2014

Audiokniha v posilovně?

Audiokniha v posilovně?

    Skutečně přichází doba, kdy lidé přestávají číst papírové knihy a nahrazují tuto činnost poslechem mluveného slova? Podle serveru audiotéka je audiokniha vhodným společníkem dokonce i v posilovně či na procházce se psem. Z takového tvrzení mi přechází zrak. Fenomén zvaný audiokniha a její nepopíratelný comeback potvrzuje i zpravodajská ČT 24. Rozhodla jsem se tedy na onu skutečnost zaměřit z pohledu skeptika a zastánce papírových knih.
    Prvnímu setkání s audioknihou se zřejmě nevyhnula většina uživatelů čteček knih, které navíc umějí přehrávat audio ve formátu mp3. Provázelo posluchačský zážitek zděšení, anebo nedůvěru vystřídalo milé překvapení? Osobně se řadím k první skupině, neboť pokud nejsem s knihou předem důvěrně seznámena, fantazie stagnuje a ucho i mysl se soustředí především na hlas či hlasy představující vypravěče a jednotlivé postavy. Překvapivě nastala i situace, kdy jsem stála na druhém břehu a to při poslechu původní verze Jarmilky Bohumila Hrabala v podání Oldřicha Kaisera. Toto zpracování odvysílal loni Český rozhlas a mě naprosto fascinoval. Musím však dodat, že mé nadšení bylo podtrženo velmi důvěrnou znalostí Hrabalových textů a jeho kolážovitého stylu psaní. Dovolím si tvrdit, že pro posluchače, který není v Hrabalových textech zběhlý, může být takový poslech opravdu náročný, pokud nehodlá sledovat pouze dějovou linku.  
    Kouzlo, které v sobě zahrnuje čtení tištěného textu, v minulosti mírně potlačila čtečka knih. Z různých mediálních toků slýcháme, že čtečka knih díky své skladnosti a zanedbatelné hmotnosti podněcuje k četbě více obyvatel České republiky. Přesto i v letošním roce běží projekt Celé Česko čte dětem. Kladu si tedy oprávněnou otázku, je onen hlásaný přírůstek čtenářské populace skutečně uspokojivý? Aktuální výzkumy týkající se této problematiky bohužel nejsou běžnému konzumentovi k dispozici.        
    Opravdoví milovníci knih však z valné většiny zůstanou u těch papírových, neboť vůni staré vazby pořízené v antikvariátu čtečka knih nenahradí a nezaplní Vám police v bytě. Skutečně někoho natolik fascinují knihy, že upřednostní jejich poslech před četbou? V pondělním Studiu 6 na ČT 24 (7. 4. 2014) padl výrok, že lidé nahrazují poslech stále stejných formátů vysílaných českými rádii poslechem audioknih. Údajně tak hodnotně zaplní část strávený za volantem automobilu cestou do práce a zpět. Lze se plnohodnotně soustředit na mluvené slovo, když primární úlohou má být jízda dle předpisů? Tyto dvě činnosti nelze současně vykonávat tak, aby audiokniha posluchače plně obohatila a současně jeho jízda nevedla ke kolizi. Anebo je naopak dobré zpracování audioknihy způsobem, jak posluchače nalákat k zakoupení knihy? Zde je důležité zdůraznit zmíněné kvalitní zpracování audioknihy. Domnívám se, že s kvalitou nahrávek by na českém trhu neměl být problém, neboť k nahrávání jsou zváni přední čeští herci a dubléři. Tvrzení dokládají i žebříčky prodejnosti beletrie v podobě audioknihy, elektronické i papírovéknihy, ve všech třech vévodí Červenka norského spisovatele Jo Nesba. 
    Nicméně, pokud si pořídíme audioknihu Tolkienova Pána prstenů, jsme rázem v roli posluchače ochuzeni, o prožitek, který skýtá vnitřní pevná vazba knihy, na které je vyobrazena mapa. Jak se s takovou skutečností vyrovnává audiokniha? Tento fakt mi zůstává záhadou.
    Předestřením situace posluchače audioknihy a řidiče v jedné osobě, se konečně dostávám k ústřednímu tématu. Tedy skutečnosti, že poslech hudby v posilovně vytváří příjemnou kulisu, která jedince motivuje k vyšším výkonům. Jak může takovou úlohu suplovat audiokniha? V pozici skeptika zastávám názor, že nelze mísit aktivní a pasivní způsoby odpočinku a z populární beletrie, která je primárně zpracovávána v podobě audioknih, opravdu nenacházím titul, který by mohl při sportu rovnocenně nahradit poslech oblíbené hudby.
    Ponechme audioknihy literárním fajnšmekrům, posluchačům Českého rozhlasu, ovšem nesnažme se je násilím doslova vecpat do míst, kam se před lety nezatoulala ani papírová kniha. Člověk proměňuje své chování s příchodem nových médií, bezpochyby mu velmi usnadňují život, ovšem konkrétně audiokniha dle mého nebude průkopníkem převratu v místě, jakým je posilovna.

Použité zdroje

www.sckn.cz

1 comment:

  1. V podstatě souhlasím s tím, že audioknihy zůstanou menšinovou záležitostí, ale váš příspěvek je psaný poněkud vágně.

    ReplyDelete