Tuesday, December 15, 2009

Znáte tuhle kočku?

Předpokládám, že znáte. Ale víte, odkud pochází? Jak je stará? Kde bydlí a zda má sestru? Nebojte se, na všechny otázky Vám odpovím. Díky kolektivní inteligenci Vám toto celé mohu objasnit.

Tato fiktivní postavička byla vymyšlena v roce 1974 v japonské společnosti Sanrio, která navrhuje a vyrábí módní doplňky, papírnické zboží, školní pomůcky nebo dárkové předměty s nejrůznějšími motivy. Kitty je zobrazována jako bílá kočka, s červenou mašlí a nikterak nataženými ústy. Původně se objevila na malé peněžence na drobné, její jméno je z angličtiny, i když pochází z Japonska. Jméno získala podle románu Alenka v kraji za zrcadlem od Lewise Carrolla, kde Alenka pojmenuje jedno z koťat jménem Kitty. V době vzniku byla Velká Británie mezi japonskými dětmi velmi populární.

Po velkém úspěchu s prodejem produktu s touto postavou, se kočka Kitty objevila také v několika animovaných pohádkách z té doby. Později se společnost Sanrio spojila s DiC Entertainment a vytvořila sérii Hello Kitty’s Furry Tale Theatre v roce 1986. Ta se stala velkým hitem mezi dětmi a dokonce i některými dospělými. Zrodila se ikona. V roce 1991 poté vznikla v japonské televizi další série animovaných pohádek Hello Kitty and Friends a roce 1993 pak série Hello Kitty´s Paradise. Obě série byly vysílány později také v angličtině a tím pádem se mohla Kitty vydat do světa, konkrétně do USA a později i do dalších zemí.

V roce 2005 byla vytvořena v Japonsku ještě série Hello Kitty´s Stump Village. V animované sérii The Adventures of Hello Kitty and Friends se postava Kitty poprvé objevila v 3D kvalitě:


Jak je to s opravdovým příběhem Kitty?


Kitty žije v Londýně se svou sestrou dvojčetem Mimmy a rodiči. Zažívá různá dobrodružství se svými kamarády ze školy. Je štědrá a milá. Co všechno má Kitty ráda? Ráda organizuje párty, má ráda hudbu, čtení, ráda pojídá koláčky, které připravuje její máma. Také ráda potkává nové přátelé. Jak sama říkává:“ Přátel není nikdy dost.“ Je velmi energická a má ráda dobrodružství.

S postavičkou Hello Kitty bylo vytvořeno nepřeberné množství různých videoher, ale řada z nich byla určena pouze pro japonský trh. V těchto videohrách se můžeme setkat i s dalšími postavičkami, které vytvořila společnost Sanrio.

Kitty má svůj profil také na MySpace.

Další místo, kde můžete potkat tuto kočku a to dokonce „naživo“ je přímo v Japonsku, v Tokyu v parku Sanrio Puroland, který je otevřen od roku 1990 a nabízí spoustu atrakcí převážně pro děti.

Dnes je z Hello Kitty významná světová značka, s logem kočky si můžete pořídit nejrůznější výrobky. Oblečení, šperky, panenky, elektroniku, samolepky, kalendáře, hodinky, kabelky a mnoho dalšího. V tuto chvíli se produkty s Hello Kitty prodávají ve více jak 60 zemích po celém světě. Každý měsíc společnost Sanrio dává na trh 600 nových výrobků a 600 neprodávaných stahuje. Některé z nich mají pouze sezónní charakter, jiné uvolní místo zcela novým výrobkům. Hello Kitty se neustále mění, každý rok přichází designéři s novým tématem a prostředím pro tuto postavičku. S Hello Kitty si můžete zkrátka pořídit téměř cokoliv. Více zde.

Na začátku byla známa pouze v Japonsku, ale později se dostala do USA, kde si našla mnoho příznivců, o něco později kolem roku 2002 se rozšířila také po Evropě. Dnes je celosvětově známou značkou. Větší popularitu jí zajistilo také to, že se některé celebrity začaly oblékat do oblečení s touto značkou.

Každá mince má však dvě strany, vedle těch, kteří téměř adorují postavičku Hello Kitty, existuje také řada těch, kteří ji přímo nesnáší.

Postava Hello Kitty je opravdu celosvětovým fenoménem, který se zřejmě jen tak nikomu nepodaří překonat. UNICEF dokonce udělila Hello Kitty exkluzivní titul UNICEF Special Friend of Children. A co náš Krteček? Podaří se mu někdy dosáhnout takové slávy? Je přeci tak milý, přátelský a má také spoustu kamarádů.

Autor: Olga Slavíková




No comments:

Post a Comment