Tuesday, December 15, 2009

SEX SEX SEX...ve městě

Sex and the city, v překladu Sex ve městě, je původní americký komediální seriál televize HBO, natočený podle románu Candace Bushnellové Sex and the city. Začal se vysílat v roce 1998 a stal se oblíbeným nejen u žen, ale i mužů. U nás je vysílán na ČT 1. Seriál dostal hodně ocenění. Jedním z nich je třeba Zlatý Glóbus pro hlavní hrdinku Sarah Jessicu Parker v roce 2002.

Děj se odehrává v New Yorku na Páté Avenue. Už samotná čtvrť a dění v New Yorku nás nutí se dívat. Hlavní hrdinky jsou Carrie Bradshaw ( Sarah Jessica Parker), Samantha Jones ( Kim Cattrall), Charlotte York ( Kristin Davis) a Miranda Hobbes ( Cynthia Bizon). Jestli mohou ženy prožívat sex stejně jako muži, to je otázka, na kterou se snaží novinářka Carrie najít odpověď. Sebe a svoje tři nejlepší kamarádky použila při zkoumání možností třicetileté ženy, která chce zažít nějakou legraci ve městě plném bohatých a svobodných mužů, kteří si myslí, že závazky a povinnosti jsou pro někoho jiného.

Když se podíváme na seriál trochu z jiného úhlu...

Transmediální vyprávění

U transmediálního vyprávění nejde jen o převedení jednoho příběhu z původního média do jiného, ale kdy se tento příběh prostřednictvým různých médií rozrůstá o další prvky a aspekty.

Sex ve městě není jen TV seriál, který běží skoro po celém světě, ale je to i dokumentární TV film, který byl natočen v roce 2004 a přesný název je Sex ve městě - Loučení. V roce 2008 vtrhl do kin Sex and the city - The Movie. Dokonce by měl přijít do kin v příštím roce Sex and the city 2. Všechny epizody seriálu byly vydány na DVD, takže pokud nestihnete nějaký díl, můžete jej shlédnout i v době, kdy se seriál nevysílá.

Samostatně vyšly i soundtracky. Sex and the city - The Movie byl vydán v roce 2008 ke stejnojmenému filmu, kde si můžete poslechnout hity od známých i méně známých interpretů. Další soundtrack vyšel v roce 2001 k seriálu, který se nazývá Sex and the city - Music from the HBO series.
Existuje dokonce i internetový obchod, kde si můžete zakoupit od kabelek přes trička a boty, až po skleničky na Martini vše s logem Sex and the city. Ze seriálu se stal fenomén a mánie pro ženy, které "zahýbají" svým manželům s emancipovanými ženami a hltají jejich modely od módních návrhářů. Chtějí být jako ony.

Na trhu se samozřejmě objevila kniha od autorky, podle které byl seriál natočen.


Jestli jste příznivci počítačových her, tak ani tady nebudete zklamaní. Sex ve městě má i svou počítačovou hru. Jmenuje se Trivia Game a můžete si zde zjistit Vaší hodnost na stupnici Sex ve městě.

Když zadáte do internetového vyhledávače Sex and the city nebo Sex ve městě, objeví se neskutečné množství odkazů na různé stránky, blogy a zboží. Je jasné, že se seriál dostal snad do všech médií a využil pro svou propagaci všechny možné prostředky.

Kolektivní inteligence

Když se podíváme na seriál z úhlu kolektivní inteligence, existuje mnoho blogů a stránek, kde si lidé vyměňují a sdílejí své názory. Komunikují spolu prostřednictvím mailů a diskuzních fórech o jednotlivých dílech seriálu, o hrdinkách a jejich životě, zkrátka o všem co k seriálu patří. Mají své internetové stránky www.sexandthecitymovie.org, kde naleznete vše o filmu, fotografie, životopisy...

Další síť pro fanoušky a skupiny, kteří milují Sex ve městě, je sociální síť Facebook. Tam lidé ukládají různé poznatky ze seriálu, fotky, obrázky a různé sestřihy videí, které jsou většinou stahovány z Youtube.



Produsage

Myslím, že u nás se nějaká fanfiction vytvořila, i když nebude tak bouřlivá jako v Americe. Lidé jsou na svých stránkách velmi kreativní, kdy si sami domýšlejí konce filmů a seriálu, píší o historii seriálu, o soukromém životě celebrit, o módě, která je s každým dílem velmi spjata, nebo vymýšlejí různé hry, kde například převlékají hlavní postavy, mění jim vizáž apod. Nesmíme také zapomenout na server Youtube, kde jsou různá videa a sestřihy.




No comments:

Post a Comment