Saturday, December 12, 2009

You know, you love me, xoxo, gossip girl.




Teenagerský seriál Gossip girl, jehož první díl byl vysílán 19. září 2007 na obrazovkách televize CW, se odehrává v prostředí střední školy na Upper East Side, kde se setkávají děti newyorské smetánky, které jezdí do školy limuzínou, pořádají party ve školním bazénu se šampaňským a jiným alkoholem, bydlí nastálo v hotelovém apartmá na Madison avenue, nosí kabelky Gucci, kupují cenné papíry a noční podniky, létají soukromými letadly do Evropy a vůbec se baví způsoby, o jakých by se mohlo normálním smrtelníkům jenom zdát. Hlavní zápletku celého seriálu tvoří vztah mezi nejlepšími přítelkyněmi/nejhoršími sokyněmi Serenou van der Woodsen (Blake Lively) a školní královnou Blair Waldorf (Leighton Meester). Serena se vrátila po roce z internátní školy v Connecticutu, kam odešla, aby se napravila a našla samu sebe. Předtím totiž byla divoká party holka, která se nebála žádného mejdanu, alkoholu, sexu a snad ani drog. Ještě předtím se ale stihla vyspat s Blaiřiným přítelem Natem (Chace Crawford), což teď zapříčiní jejich rozchod. Pak je tu „hodný, osamnělý kluk“ z chudé (tzn. ne tak bohaté) rodiny z Brooklynu Dan (Penn Badgley), který miluje Serenu, a jeho mladší sestra Jenny (Taylor Momsen), která chce patřit k Blair a jejím kamarádkám. Nesmíme taky zapomenout na klasického školního záporného hrdinu. Jmenuje se Chuck (Ed Westwick) a je přesvědčen, že je schopen dostat do postele každou dívku a ženu. Dalšími postavami jsou Danova kamarádka Vanessa z Brooklynu, Serenin bratr Eric, který se pokusil o sebevraždu, a zejména hrdinové z generace rodičů. Serenina matka Lily, Danův otec a ostatní mají každý svůj prostor a že jejich příběhy vůbec neztrácejí s jejich věkem na náboji a originalitě. Nejdůležitější hrdinkou seriálu, která nás provází všemi díly, je sama Gossip girl. Problém je v tom, že nikdo (ani my jako diváci a ani Serena a spol.) nevíme, kdo gossip girl je. Má svůj vlastní blog, na které odhaluje peprné historky ze života boháčů z Upper East Side a nebojí se tedy opravdu ničeho. Jejími reportéry jsou sami studenti, kteří jí posílají sms, mms a e-maily o tom, kde koho a s kým viděli a stávají se tím paparazzi sami proti sobě. Jednou totiž může přijít fáma právě o nich. Zmíněná parta je samozřejmě nejdiskutovanější na tomto blogu, ale nikdo netvrdí, že by se tam příště nemohlo drbat zrovna o Vás.

Transmediální pomluvy
Předlohou pro seriál byla stejnojmenná řada knih, jejichž autorkou je Cecily von Ziegesar. Knihy se staly bestsellery a vyšlo jich více než deset. Von Ziegesar založila většinu historek na svých vlastních zážitcích ze střední soukromé dívčí školy na Manhattanu. Tohoto materiálu se chopili ostřílení tvůrci teenage seriálů a vzniklo oblíbené drama založené na skvělém scénáři, velkoměstských exteriérech (jednu z rolí hraje i New York City), více než dobrých výkonech relativně neznámých herců a hlavně transmediální komunikaci mezi CW a diváky. Jako každý ze seriálů na CW má i tento své vlastní oficiální webové stránky.
Každá nová epizoda je tam volně ke shlédnutí pro všechny fanoušky v USA. Další součástí jsou například tématická videa jako například rozhovory s herci, záběry z natáčení nebo pohledy do zákulisí. Sama jsem například uvítala interview se stylisty, kteří fanouškům osvětlili výběr garderoby pro Serenu a Blair. Na tomtu webu si také můžeme najít informace o písních použitých v jednotlivých epizodách, proklikat se na stránky Gossip girl na Facebooku, stáhnout si hudbu GG do mobilu, prohlídnout si fotky z natáčení, dozvědět se něco o protagonistech, objednat si DVD s prvními dvěma sériemi a spoustu dalších novinek.
Nejdůležitějším a rozhodně nenápadnějším podle mě zůstává vlastní blog Gossip girl, o kterém jsem se zmínila na začátku. Ten totiž doopravdy existuje a funguje na platformě webu CW. Fanoušci mohou téměř každodenně číst nové drby, sledovat na mapě New Yorku City, kde byl kdo spatřen a s kým, prohlížet fotky a zejména psát komentáře. Vyjadřují se k tomu, co si myslí o jednotlivých milostných eskapádách hrdinů a sami píšou tipy na to, kde někoho z party viděli a co při tom dělali. Není neobvyklé, že někdo napíše třeba: „Viděl jsem Serenu u nás v Brazílii! Byla tu s neznámým a rozhodně nevypadala smutně. Ricardo, Rio de Janeiro.“
Tento blog má jasnou funkci – udržuje pozornost diváků během doby, kdy se seriál nevysílá. Nejdůležitější je jeho role během letních prázdnin. Seriál končí vždy v květnu nebo červnu a začíná znovu v září. Během těchto tří měsíců píše gossip girl nové příspěvky na blog a fanoušci z celého světa spekulují, kde asi Serena, Blair a ostatní tráví léto.
Také bychom neměli zapomenout na fanouškovské blogy. Z českých bychom mohli jmenovat například tento.


Pomluvy a produsage
Asi jako každý film nebo seriál i Gossip girl má svoje zastoupení na YouTube. Po zadání názvu do vyhledávacího řádku najdeme i videa, která vytvořili sami fanoušci. Ať už se jedná o sestřihy jednotlivých epizod nebo tématická videa (vztah Sereny a Dana, milostné pletky Blair a Chucka atd.) nebo videa jako parodie, které můžete shlédnout tady:



V podstatě můžeme mluvit o produsage i v případě fanouškovských příspěvků na blog. V jednom článku New York Magazine se dokonce autoři zmiňují o tom, že ve chvíli, kdy se rozneslo, že píší o fenoménu Gossip girl, začaly jim od fanoušků a fanynek chodit sms a e-maily a lidé se předháněli v tom, kdo práskne na Chucka další románek nebo na někoho jiného v podstatě cokoli, co by mohlo jiné zajímat. Gossip girl má totiž svoje špehy všude. A vy víte, že ji milujete.


Martina Nováková

No comments:

Post a Comment