Saturday, December 12, 2009

Big Bang!

Co se Vám vybaví, když se řekne big bang theory? Zeměpis, vesmír nebo Sheldon? U mě je to jasné.

Přesto, kdo by si před rokem pomyslel, že se kvantoví fyzici stanou hrdiny oblíbeného seriálu? Sitcom s vědeckým tématem tu opravdu ještě nebyl. CBS však takový představila v září 2007. Za nápadem stojí producentská dvojice Chuck Lore a Bill Prady. V současné době běží třetí série a čtvrtá se připravuje.

Děj seriálu se odehrává v Californii, v Pasadeně, kde si budují univerzitní kariéru čtyři mladí vědci se slabou sociální inteligencí. Sheldon, geniální teoretický fyzik, a Leonard, experimentální fyzik, jsou spolubydlící. Jednoho dne se jim přes chodbu nastěhuje atraktivní sousedka Penny a příběh o sbližování a fyzice může začít. Tito tři plus žid Howard a Ind Rajesh tvoří jádro příběhů založených na snaze universitních podivínů zapadnout do normální lidské populace. Sheldon (Jim Parsons), který postrádá sociální cítění a smysl pro nepsaná pravidla soužití lidí, fascinuje nekonečnými slovními vodopády a neschopností ustoupit ze svých požadavků. Rajesh (Kunal Nayyar) dokáže mluvit se ženami pouze pokud je opilý. Howard (Simon Helberg) stále žije se svou matkou a nepřetržitě shání přítelkyni. Penny (Kaley Cuoco) nedokončila školu a živí se jako servírka v restauraci. Seriál staví na situacích, kde se střetává svět geerů, nerdů a běžných smrtelníků. Mezi hlavní atrakce seriálu patří situační humor a slovní projevy jednotlivých postav, především nekonečné všeobjímající Sheldonovo vysvětlování.


Velký třesk napříč médii

Transmediální rozprostření Velkého třesku má několik zastoupení. Jako téměř každý fenomén dnešní doby, i povědomí o Big bang je podporováno internetovými stránkami. V případě Velkého třesku se jedná o fanouškovské servery, kde se nezasvěcenci mohou poučit o kultu, skalní fanoušci sdělovat své dojmy a především se zde dobře shánějí titulky pro jednotlivé epizody. Mezi neoficiální stránky seriálu v ČR patří http://www.big-bang-theory.cz či blog http://www.bigbang.cz/. Další informace v českém jazyce jsou k dipozici na portálech o filmech a seriálech obecně, např. na http://www.ofilmu.com/serial-the-big-bang-theory.html či http://www.serialzone.cz/serial/teorie-velkeho-tresku/.

Oficiální stránky s ukázkami ze seriálu jsou dostupné u mateřské stanice CBS. CBS si je vědoma celosvětového úspěchu seriálu a věku nejpočetnější cílové skupiny. Tomu také přizpůsobila prezentaci sitcomu. Jedním z marketingových tahů bylo poskytnutí pilotního dílu zdarma prostřednictvím iTunes. Na stránkách http://www.cbs.com/primetime/big_bang_theory/ jsou dostupné ukázky jednotlivých dílů, tematický chat, sekce The best of Sheldon, odkazy na fan stránky na facebooku a hlasování na tv.com atd. Na jedné webové stránce jsou tak dostupné odkazy na jednotlivé části „pavučiny“ informací o seriálu, který tak pomocí hlasování a díky oblibě sociálních sítí prorůstá internetovou sítí. Co mě ale nejvíce zaujalo, a jako fandu seriálu potěšilo, byla sekce Play Video Trivia. Zde si můžete ověřit, jak pečlivě sledujete děj a pamatujete si detaily Big Bangu. Jedná se o multi choice test, přičemž správná odpověď vám bude potvrzena ukázkou z daného dílu. Doporučuji těm, co se považují za skalní fandy. Otázky jsou zaměřeny na detailní informace z dialogů hlavních hrdinů.

A nebyl by to populární seriál, kdyby neměl zastoupení na youtube. Přes YouTube jsou zveřejňovány stovky videí týkající se seriálu, které je možné hodnotit a komentovat. Kromě samotných ukázek z epizod jsou zde dostupné i související nahrávky, jako například rozhovory s Kaley Couco a Jim Parsonem v noční show Davida Lettermana.

Dalším kanálem šíření Velkého třesku a především peněz majitelům práv jsou DVD nosiče. Doposud byla vydána dvě DVD – The complete first season se sedmnácti a The complete second season s třiadvaceti epizodami.

V České republice seriál vysílá televize Prima Cool, a to od dubna 2009. Prima se rozhodla předabovat hlasy do češtiny. Tuzemský dabing je sice výborný, ale v tomto případě ho považuji za ztrátu peněz i času. The Big Bang Theory je založen na dialozích a kupříkladu slovní výlevy Sheldona ztrácejí v cizím jazyce své kouzlo.




Big bang ve wiki-světě

Znakem velkého rozšíření povědomí o určitém jevu je stránka na Wikipedii. Seriál už tuto nezbytnost pro vzdělávání masového internetového publika vlastní. Na stránkách http://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Bang_Theory nenajdete pojednání o jedné z teorií vniku světa, ale maximální množství informací o populárním seriálu CBS. Pomocí Wikipedie se může každý fanoušek podělit o své seriálové vědomosti.

No comments:

Post a Comment