Tuesday, December 15, 2009

Upíři útočí, v kině už podruhé

Aneb upíři v Česku
Kdo by si ještě před pár lety pomyslel, že Harryho Pottera tak hladce a elegantně vystrnadí upíři. Dětští psychologové jásali, že
J. K. Rowlingová přivedla děti zpátky ke čtení, ale S. Meyerová to dokázala taky. Po potterománii jednoduše nenastalo obávané vzduchoprázdno, ale knihovny, kina, počítače, mobily, mp3 nebo DVD přehrávače zaplnilo Stmívání ( The Twilight ).
Kde se vzali, tu se vzali
Sága Stmívání ( anglicky The Twilight ) je série čtyř knih od americké autorky Stephanie Meyer. První díl ságy Stmívání ( The Twilight ) vyšel roku 2005, následovaly knihy Nový měsíc ( New Moon ), Zatmění ( Eclipse ) a Rozbřesk ( Breaking down ). Do ságy snad můžeme řadit i nedokončené Půlnoční slunce ( Midnight sun ). Více zde.
Co bylo dál
Po velkém úspěchu knižní podoby na sebe ta filmová nenechala dlouho čekat. První filmový díl ságy měl premiéru v listopadu roku 2008. Tvůrci filmu se snažili zachovat podstatu knihy. Bellu si zahrála mladá, méně známá herečka Kristen Stewart a Edwarda Cullena Robert Pattinson, kterého můžeme znát z filmu Harry Potter a Ohnivý pohár. Premiéra druhého filmu proběhla 26. listopadu tohoto roku a byl to opět kasovní trhák, který trumfnul dokonce i proklamovaného Harryho Pottera. Třetí díl ságy se teprve natáčí. Světovou premiéru má určenou na 30. června 2010.


Davové šílenství / Produsage
I čeští fandové propadli tomuto fenoménu, vzniklo spoustu fanouškovských stránek. Co se týče vytváření nových obsahů publikem ( Produsage ), např. na YouTube najdeme stovky sestřihů z filmu nebo z fotek, tady jeden přímo od české autorky. Skutečně zajímavé jsou pak stránky http://www.stmivani.eu/, kde najdeme jak fanfiction na pokračování, kde fanoušci upustí uzdu fantazii a vymýšlí další příběhy hrdinů ságy, tak informace o hercích, filmech, různé downloady nebo odkazy.


Stmívání sbližuje/ Kolektivní inteligence
Výše zmíněné stránky jsou dílem mnoha a mnoha autorů- tedy skvělý příklad kolektivní inteligence. Sbližování fanoušků pak neprobíhá pouze ve virtuálním světě, ale příznivci Stmívání pořádají dokonce i Twilight srazy . Dílem kolektivní inteligence jsou pak bezesporu také fanouškovské stránky na facebooku nebo Stmívání na Wikipedii.

Stmívání kam až upíří oko dohlédne/ Transmedia
Fenomén Stmívání prostupuje snad všechny vrstvy mediální komunikace. Z knižní předlohy vznikl film, ale to byl teprve začátek. K dostání je např. soundtrack k filmu, Stmívání na DVD,
nebo kalendář ( viz vpravo ). Upíří sága uspěla dokonce v soutěži České televize "Kniha mého srdce", kde skončila na čtvrtém místě a o jednu pozici tak dokonce porazila Harryho Pottera.



No comments:

Post a Comment