Tuesday, December 15, 2009

AVISHAI COHEN - Jazz díky produsage?

Geniální jazzový basista a skladatel se narodil 1970 v Izraeli a už od mala se učil hrát na piano. Na elektrickou kytaru přešel po té, kdy slyšel skvělého hráče Jaca Pistoriuse http://en.wikipedia.org/wiki/Jaco_Pastorius




Když opustil Tel Aviv, aby dobyl svět po dvouletém působení ve vojenské kapele, New York byl pro něj logickým místem, kde se usadit a začít slibnou kariéru. Po počátečním neúspěchu, kde si musel vydělávat na stavbách, se uchytil v kapele Danila Pereze http://en.wikipedia.org/wiki/Danilo_Perez, s kterou hrával na hranicích Latinské Ameriky a kde mu to připomínalo jeho rodnou zemi.
Současně Avishai založil svoji vlastní kapelu, které si brzy všimnul i legendární, několika Grammy ověnčený jazzový pianista, bubeník a skladatel, Chick Corea http://en.wikipedia.org/wiki/Chick_Corea . Chick mu nabídl místo basisty ve své nové šestičlenné kapele Origin a to byl ten nejlepší trénink pro Avishaie. Během působení navštívil ty nejlepší pódia na světě, naučil se kontrole, sebekázně i jak komunikovat s publikem. Také se vylepšil ve skládání a brzy se z něho stal velice žádaný hudební doprovod k hvězdám jako Bobby McFerrin http://en.wikipedia.org/wiki/Bobby_McFerrin , k londýnskému, izraelskému a bostonskému filharmonickému orchestru.






Po vydání čtyř alb pod značkou Chicka Corey se rozhodl pro sólovou dráhu. V roce 2003 založil svoji nahrávací společnost Randaz Recordz http://www.razdazrecordz.com/ a začal objevovat nové směry, které ho zajímaly. Sedm let koncertuje po celém světě a buduje si síť fanoušků a příznivců z celého světa. Především ale zůstává skladatelem. Po návratu do Tel Avivu se obklopuje přáteli hudebníky, kteří jsou ochotni s ním cestovat kamkoliv. Amos Hoffman, Itamar Doari http://www.youtube.com/watch?v=Xe1LwSgJKnQ , Shai Maestro http://www.youtube.com/watch?v=wH1dbcIUapw a zpěvačka Karen Malka http://www.youtube.com/watch?v=p2Pp97oiGq0 jsou jeho nejlepšími přáteli i kolegy zároveň. Objíždějí spolu svět, malá i velká města a vyprodávají i ta největší pódia.









V jeho posledním albu Aurora se Avishai rozhodl využít zpěv pro vyjádření emocí. Zpívá v hebrejštině, angličtině, španělštině a jazykem ladino http://en.wikipedia.org/wiki/Ladino . Písničky vycházejí z tradice jeho země a kříží se s mnoha dalšími kulturami. Vypráví příběhy o Beduínech z pouště, životě, lásce, mládí a volnosti.
Album vydalo největší jazzové vydavatelství Blue Note Records http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Note_Records, které je už od roku 1939 největším jazzovým vydavatelstvím a zaštiťuje téměř všechny jazzové hudebníky z celého světa.


Transmediální vyprávění

Koncept transmediálního vyprávění, který definoval americký teoretik médií Henry Jenkins,
http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Jenkins využívá k propagaci téměř všechny dostupné kanály. V případě hudebníka Avishaie Cohena jsou to cd, záznamy z koncertů na dvd, trička, plakáty, hrnky, postavičky s jeho podobou i členů kapely a další upomínkové předměty. Na My Space
http://www.myspace.com/avishaicohenmusic si můžete pouštět písničky, videa i objednat jeho cd.


Kolektivní inteligence

Co se týče kolektivní inteligence, tak podstatu naplňuje už jen fakt, že vedle oficiální stránky http://www.avishaicohen.com/index2.php existuje i spoustu dalších webů, kde si fanoušci shromažďují informace a novinky a pomáhají si je různě doplňovat, což je princip kolektivní inteligence. Příkladem je Wikipedie http://en.wikipedia.org/wiki/Avishai_Cohen.


Produsage

Když se na to koukneme z podstaty konceptu Produsage, kdy se publikum mění z pasivního přijemce na aktivního tvůrce mediálního obsahu, tak se maximálně uplatnil tento princip i u Avishaie. Existuje nespočet webů, kde fanouškové vkládají záznamy i celé nahrávky z koncertů, vytvářejí si svoje vlastní videa, zkoušejí Avishaie napodobovat. Například na You Tube najdeme přes 400 odkazů, kde si sdělují svoje dojmy a pocity z jeho vystoupení fanoušci z celého světa. Na Facebooku mají stránky založené fanouškem dalších více než 1500 členů http://www.facebook.com/#/avishaicohenmusicfans?ref=nf ,
Na jeho oficiální stránkách http://www.avishaimusic.com/ se fanoušci mohou dohadovat, která skladba se jim líbí nejvíc, které písničky by chtěli mít na albu. V tzv. návštěvní knize mohou děkovat, přát i vytýkat přímo Avishaiovi, ten se jim snaží odpovídat. Dokonce na nejčastější otázky odpovídá oficiálně na natočené videonahrávce. Publikum se tak podílí na vytvářejí mediálního obsahu, nepřijímá pouze Avishaiova sdělení, ale vytváří sdělení i pro Avishaie.

No comments:

Post a Comment