Sunday, December 13, 2009

30ROCK´s stars

Americká televize NBC přišla před třemi lety s novým komediálním seriálem, který se drží na předních příčkách divácké popularity. Řeč je o televizním seriálu 30Rock, u nás zatím nepříliš známém, který si své diváky získal svou bezprostředností, osobitým, ale ne prvoplánovým stylem humoru (bez nutnosti umělého smíchu v pozadí) a výraznými hereckými výkony.

Seriál je zasazen do prostředí americké televizní stanice NBC, sídlící v budově na 30 Rockefeller plaza v New Yorku (od toho název 30Rock), odkud je vysílán fiktivní zábavný pořad „The Girlie Show“. Scénáristkou tohoto pořadu a též hlavní protagonistkou seriálu 30Rock je Liz Lemon (v podání Tiny Fey), s jejíž pomocí nahlížíme do dílny na tvorbu scének a zábavných situací pro tento pořad. Vypomáhá jí pestrá paleta kolegů (z nichž každý má své charisma a je něčím výjimečný a charakteristický) a zároveň musí čelit příkazům shora od svého (trochu podivínského nicméně velmi charismatického) šéfa Jacka Donaghyho v podání Aleca Baldwina. Vypořádává se s každodenními problémy v televizi, ale i s problémy svého osobního života. To vše dává vzniknout množství zábavných a úsměvných situací. Asi ani není divu, že si seriál 30 Rock získal velkou oblibu (nejen mezi diváky, ale též kritiky) a byl oceněn množstvím cen, mezi něž patří i prestižní televizní ceny Emmy (přehled nominací a cen viz například zde). Od října tohoto roku se vysílá již čtvrtá řada seriálu.
Transmediální vyprávění je vyprávěním napříč několika médii, kdy každý jeho prvek přispívá k porozumění celého příběhu či nějakého fiktivního světa. Kousky informací, které vytváří fiktivní svět seriálu, tak můžeme najít v jednotlivých epizodách přístupných ne webových stránkách seriálu. Každá epizoda má uzavřený děj, každá přináší nové informace a tím tak ovlivňuje naše porozumění celé fikce.
Celý koncept, vyprávějící o malém světě jedné partičky vytvářející fiktivní zábavný pořad, vzešel z hlavy Tiny Fey, která byla v roce 2002 scénáristkou Saturday Night Live. Původně se mělo jednat o sitcom z prostředí kabelového zpravodajství. Tato myšlenka se ale neuchytila a nakonec vznikl seriál 30 Rock v podobě, jaké jej známe dnes. Pilotní díl už byl zaměřen na scénáristku televizní estrády, která musela zvládnout svůj vztah s rozmarnou hvězdou této show (Tracy Jordan) a jeho šéfem. Nejčastěji bývá transmediální vyprávění založeno na komplexním světě fikce spíše než na individuálních charakterech a jasné zápletce. Jde o provázanost postav a jejich příběhů. A nejinak je tomu v případě 30Rock. Fikce bývá podpořena již zmíněnými webovými stránkami, na kterých se můžeme setkat s blogy (např. blog jednoho ze zaměstnanců Franka Rossitana) či například i videoprezentacemi (viz zde) jednotlivých postav, které nám tak dávají možnost více nahlédnout do jejich nitra (či nám odkrývají charaktery ostatních postav) a zároveň může dát fikci pocit realističnosti. Můžeme zde shlédnout i celé epizody společně se záznamy z natáčení (tzv.Behind-The-Scenes). Pokud se chceme dovědět něco o hercích a jejich postavách, můžeme shlédnout fotografie z epizod i předávání cen Emmy či Zlatých glóbů, i to zde najdeme. Tvůrci stránek byli poměrně kreativní, neboť se tu setkáváme s některými opravdu podařenými výtvory – pokud se chceme pobavit, jsou pro nás na stránkách pořadu připraveny několikeré hry, dalším příkladem je tzv. E-card, kterou můžete poslat k narozeninám. Můžete si i prohlédnout ukázky z filmu Mamma Mia, který patří mezi nejoblíbenější filmy Liz Lemonové či si zkusit vyplnit Writer's assistant kvíz. Pokud se člověku bude chtít, najde tu opravdu velké množství zábavných komentářů, článků, zajímavostí, odkazů, a především videí a sestřihů, nad kterými může strávit hodiny a opravdu se u toho příjemně pobaví.
Více o Tracy Morganovi, jedné z hlavních postav, se můžeme dovědět i v knize, která byla v souvislosti se seriálem vydána, stejně jako si můžeme pověsit na zeď kalendář seriálu 30Rock. Všechny tři seriálové epizody můžeme shlédnout prostřednictvím DVD, v jejichž rámci jsou kromě epizod zahrnuty i pohledy ze zákulisí, komentáře herců, nepublikované scény a další.

Koncept Produsage je v případě tohoto seriálu zcela jistě naplněn. Úryvky z jednotlivých epizod můžeme najít na Youtube (např.zde). Fanoušci sem nicméně poskytují i videa, která sami vytváří a která tak sdílí s ostatními, čímž přestávají být jen pasivními přispěvateli částí epizod, ale aktivně se účastní vytváření obsahu. Kompilují různé sestřihy, parodují scény a postavy a vytvořená videa vkládají na Youtube. Množství fanoušků má i své webové stránky s blogy (jeden z nich např.zde), na kterých vzdávají hold svým hrdinům. Zde se projevuje míra kreativity každého fanouška a zároveň se dá říci, čím propracovanější stránka, čím více informací, tím více asi seriálu propadl. To vše odráží skutečnost, že své příznivce si tento seriál již získal a není jich málo.

Kolektivní inteligenci se seriál 30Rock nemohl vyhnout. Na stránkách wikipedie je o něm poměrně dlouhý článek (dostupný asi ve dvaceti jazycích) s velkým množstvím odkazů na stránky, které se tohoto seriálu týkají. Na wikipedii najdeme i samostatný článek týkající se seriálových postav. Součástí tohoto konceptu je i existence již zmíněných webových stránek fanoušků, na kterých fanoušci sdílejí své zážitky a postřehy, ale i své výtvory s ostatními. Velmi populární je v současné době sdílení informací (názorů, zajímavostí, videí atd.) prostřednictvím sítě Facebook, na které najdeme asi dvanáct stránek tohoto seriálu a přibližně deset tisíc skupin.
Ve Spojených státech amerických popularita tohoto seriálu neustále roste. Možná je jen otázkou času, kdy se dostane k nám.


No comments:

Post a Comment