Tuesday, December 15, 2009

Fenomén 20. století: Star Trek


Nejnovější film Star Trek (2009), jedenáctý v řadě, vypráví příběh mladých hrdinů hvězdné flotily, kteří bojují proti zlovolnému mimozemskému padouchovi z rodu Romulanů. Kapitán James T. Kirk, Vulkánec Spock, doktor Leonard McCoy, Nyota Uhura, Montgomery Scott, Hikaru Sulu a Pavel Chekov se vůbec poprvé setkávají v napínavé, strhující atmosféře, aby zvítězili nad protivníkem, ale také proto, aby poznali jeden druhého. Jejich společná dobrodružství budou teprve následovat. Zdá se to nesmyslné? Nikoliv. Pod vedením zkušeného režiséra a vypravěče J.J. Abramse se dočkal kultovní Star Trek svého znovuzrození. A to naprosto geniálním příběhem. Jeho děj se totiž odvíjí těsně v návaznosti na poslední film Nemesis (2002). Cestování v čase však zapříčinilo, že tyto okolnosti ovlivňují posádku Enterprise v minulosti, v době, kdy se teprve dává dohromady. Tak vzniká alternativní realita, která poskytuje fanouškům kultovní sci-fi ságy prostor pro zbrusu nové příběhy, ovšem se „starými dobrými“ oblíbenými postavami. Pro neznalého filmového diváka se však jedná o absolutní začátek, čili Star Trek č.1. Naprosto skvělý tah pro získání dalších fanoušků a rozpoutání nové vlny „trekománie“. A to už má za sebou fiktivní svět meziplanetárního cestování bohatou historii. Bez nadsázky se jedná o nejlepší příklad transmediálního vyprávění, konceptu produsage i možnosti utváření kolektivní inteligence.

Vraťme se ale do doby, kdy to všechno vzniklo. Když se v roce 1966 poprvé objevil na televizních obrazovkách seriál z prostředí hlubokého vesmíru, jeho tvůrce Gene Roddenberry si nejspíš stěží dokázal představit, co jeho dílo rozpoutá. Zvláště po tom, co ho chtěla americká stanice NBC po první sérii ukončit. Fanoušci si však vyžádali další dvě. Na Star Trek: The Original Series poté navázal až v roce 1973 Star Trek: The Animated Series. V té době měl již seriál pevnou fanouškovskou základnu. Tu potěšilo, když se po úspěchu Hvězdných válek dostal i Star Trek na filmové plátno. Mezi léty 1979 a 1991 tak vzniklo prvních šest snímků dějem navazujících na původní seriál: Star Trek: The Movie (1979), Star Trek: The Wrath of Khan (1982), Star Trek: The Search for Spock (1984), Star Trek: The Voyage home (1986), Star Trek: The Final Frontier (1989) a Star Trek: The Undiscovered Country (1991). Polovina z těchto filmů vznikla podle zápletky jediného seriálového dílu.

Pod vedením Roddenberryho se od roku 1987 natáčelo pokračování seriálu, tentokrát s obměnou hereckého obsazení a názvem Star Trek: The Next Generation. Na jeho základě byly natočeny další čtyři celovečerní filmy: Star Trek: Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1999) a Star Trek: Nemesis (2002). Po autorově smrti v roce 1991 převzal seriálové otěže Brannon Braga a ten také natočil zbývající, již o něco méně populární série, Star Trek: Deep Space Nine (1993), Star Trek: Voyager (1995) a Star Trek: Enterprise (2001) – která se odehrává ještě před dějem původního seriálu z 60. let.
Mezi fanoušky však existují i vlastní hrané verze, například Star Trek: Phase II, který měl být pokračováním původního televizního seriálu, ale Roddenberry ho nikdy nedokončil. Nejúspěšnějším z amatérské tvorby je Star Trek: Hidden Frontier, který má za sebou už sedmou řadu pokračování. Přesto, že tato díla nemají od vlastníka práv, společnosti Paramount, licenci, jejich vzniku není nijak bráněno. Protože čím více roste fanouškovská produkce, tím více je zároveň zájem i o oficiální tituly.










Star Trek však není jen seriál a film, na jeho motivy bylo napsáno více než 500 knih – buď jako tištěná podoba existujících hraných příběhů, nebo nové verze, které nebyly nikdy natočeny. Cení se také proto, že se v nich objevuje dovysvětlení děje, nebo soukromí jednotlivých postav. Mnoho novel a krátkých příběhů s hlavními hrdiny Star Treku vznikalo již od roku 1967, a to hlavně z per fanoušků. Je zajímavostí, že některé dokonce napsali, nebo se na nich podíleli i sami herci (W.Shatner, alias kapitán Kirk) či realizační týmy televizních sérií. Star Trek odstartoval také vznik tematických časopisů, tzv. fanzinů, úplně prvním byl v roce 1967 Spockanalia:

Fiktivní svět Star Treku samozřejmě nemohl minout ani komiksovou tvorbu a počítačové hry. Komiksy vznikaly opět již od roku 1967 pod záštitou hned několika nejznámějších vydavatelů: Marvel, DC, Malibu, Wildstorm. Poslední komiks Star Trek: Countdown byl vytvořen jako prequel nejnovějšího filmového Star Treku. Na jeho základě si také budeme moci od února 2010 zahrát počítačovou hru Star Trek Online.

Svět Star Treku fascinoval fanoušky od samého počátku. Původní seriál vznikl v době studené války a vyvrcholení závodů o dobývání vesmíru. Touha lidí po objevování nabírala nový směr, doháněná strachem o celosvětový mír. Ve Star Treku se Země chová jako strážce mezigalaktického míru, jako ochránce práv různých ras a národů. Tak vznikla filozofie, která v sobě odrážela pokrokové společenské myšlenky. Také proto byla do posádky vesmírné flotily začleněna černošská žena a ruský důstojník. Zatímco Star Wars stojí na základech divoké akce a pestrobarevného vizuálního zážitku, Star Trek vedl odjakživa více k zamyšlení. O otázkách rasismu, feminismu, eutanázie, válce, genocidě, a nyní i terorismu.

Není proto divu, že si vybudoval pevnou základnu tvořivých fanoušků, jejichž vliv dokázal zasáhnout už v úplných počátcích i společenskou sféru. Za názorný příklad uveďme první americký zkušební raketoplán, který byl na jejich přání pojmenován podle fiktivní lodi Enterprise. Postupně se milovníci ságy, tzv. Trekkies ve stále větší míře podíleli na tvorbě vlastní fan-fiction startrekovského světa. Jedním z jejich nejzajímavějších produktů je vlastní vesmírný jazyk, klingonština. Pokud se jej rozhodnete studovat, pomůže vám Klingonský jazykový institut, který byl založen v Americe, odkud se rozšířil do třiceti zemí světa. Dnes si v něm můžete přečíst i bibli:

Chcete-li se o Star Treku dozvědět více, připravte se na několikahodinové brouzdání po internetu. Na začátek se vše podstatné dozvíte ve Wikipedii, v jejíž české verzi je tématika Star Treku velmi dobře zpracovaná. Poté můžete navštívit přímo nepřeberné množství blogů, jmenujme například Star Trek – Sci fi blog, Trekkies blog, blog nejnovějšího filmu J.J. Abramse. Star Trek najdete také na Twitteru, jeho fanoušky se můžete stát na Facebooku, nebo na Myspace. České Trekkies najdete jak na Facebooku, tak především v prostředí největšího českého Star Trek portálu. Jiným zajímavým odkazem je první český Star Trek fan listining, který má za úkol sdružovat zájmovou skupinu fanoušků v České republice. Kromě základních informací a blogu, zde naleznete i archiv fan-fiction.

No comments:

Post a Comment