Sunday, December 13, 2009

Nesmrtelný Sherlock Holmes


Slavného literárního hrdinu z pera Arthura Conana Doyla netřeba představovat. Velká část z celkových šedesáti případů ožila nejen na papíře, ale i na filmových plátnech, televizních obrazovkách, v rozhlasových a divadelních hrách a v neposlední řadě dobyla i virtuální svět.

Již za života autora si postava tohoto význačného detektiva získala takovou popularitu, že dala za vznik nové „vědy“ tzv. holmesologie. V roce 1934 vznikly první holmesologické spolky, kterých dnes na celém světě existuje okolo 760. Česká společnost Sherlocka Holmese byla založena v roce 2000. K základní víře všech fanoušků a vyznavačů holmesologie patří tyto tři principy:

- Sherlock Holmes stále žije
- příběhy Sherlocka Holmese (až na výjimky) sepsal Dr. John H. Watson
- Sir Arthur Conan Doyle byl pouze literárním agentem

Není proto divu, že členy těchto společností a spolků nepřekvapí ani jinak velmi zvláštní zpráva ČTK, referující o nedávné návštěvě doktora Watsona v Praze.


Slavný detektiv ve světě médií


Sir A. C. Doyle byl svým původním povoláním lékař. V roce 1886 napsal první příběh detektiva Sherlocka Holmese, který vyšel knižně pod názvem „Studie v šarlatové“ o dva roky později. Během následujících čtyřiceti let k němu přibyly další tři romány (Podpis čtyř, Pes bakervillský, Údolí strachu) a dalších 56 povídek. Soubor všech šedesáti příběhů můžeme nalézt v tzv. kánonu.

Sherockovy případy však nepochází pouze z pera jeho otce A.C. Doyla. Díky jeho obdivovatelům z řad spisovatelů, ale i amatérů se stránky knih i internetu plní dalšími příběhy. U nás za všechny autory jmenujme alespoň Rudolfa Čechuru, Martina Petišku, Jana Skopečka či Jaroslava Tafela. Ze zahraničních autorů pak zmíníme jména jako R. Gordon, M. Frost a M. Leblanc. Krátké příběhy z dílny amatérských autorů si můžete přečíst např. na stránkách Foxhound's Sherlockian Page, kde vedle povídek nechybí ani poezie či dramatické zpracování.
V komiksové podobě se Sherlock Holmes poprvé představil již v roce 1930 a o šest let později vyšla první komiksová parodie pod názvem Detective Picture Stories. U nás jeho kreslené příběhy vycházely v oblíbeném dětském časopise Čtyřlístek.

Na filmovém plátně ožil Sherlock Holmes poprvé již na začátku 20. století. Záznamy o americkém filmu Sherlock Holmes Baffled hovoří o vzniku v roce 1903 nebo 1905, ale bohužel se nezachoval ani jediný filmový svitek. Prvním dochovaným snímkem tak zůstává němý film Richarda Oswalda Der Hund von Baskerville z roku 1929. V dějinách české kinematografie se s postavou velkého detektiva setkáváme pouze třikrát, a to ve filmech Lelíček ve službách Sherlocka Holmese (režie K. Lamač, 1932), Der Hund von Baskerville (K. Lamač, 1937) a Touha Sherlocka Holmese (Š. Skalský, 1971). K asi vůbec nejznámějším pak patří filmová adaptace románu Pes baskervillský z roku 1983 a britská série Dobrodružství Sherlocka Holmese v podání nezapomenutelného Jeremyho Bretta. Příští rok by měl přijít do kin dosud poslední film Sherlock Holmes v titulní roli s Robertem Downeyem, jehož režie se ujal Guy Ritchie.

V českém rozhlasovém světě se objevil Sherlock Holmes hned v několika zpracováních Doylových a Čechurových povídek.

Ani nová média nezůstala vůči slavnému detektivovi imunní. Vedle četných stránek jednotlivých Holmesovských společností, existuje i řada internetových konferencí, na kterých mohou jeho skalní příznivci diskutovat a vyměňovat si své názory. K nejznámějším patří například Sherlockian Who´s Who, kde je zaregistrováno na dva a půl tisíce uživatelů.

K dalším populárním sociálním sítím, kde se scházejí Holmesologové, pak patří The Sherlock Holmes Social Network.

Příznivci slavného detektiva však nezůstávají pouze u diskusí o příbězích. Jejich pozornosti se těší celý Holmesův život, se všemi důležitými milníky, jeho rodina, přátelé i nepřátelé a samozřejmě i nenaplněná životní láska k Ireně Adlerové . Jen díky píli některých přispěvovatelů si tak můžeme vytvořit dokonalý obrázek světa tak, jak jej ve svých představách snad mohl vidět i Sir A.C. Doyle.

Do světa Anglie koncem 19. století se přeneseme i ve hře 221B, která je určitou předzvěstí posledního filmu. Podobně jako v povídkách, i tentokrát jsou nezbytným předpokladem úspěchu hráče výborné dedukční schopnosti, věrný přítel doktor Watson a navíc založení osobní stránky na Facebooku.

V neposlední řadě můžete díky dnešním technologiím z pohodlí svého domova navštívit i Sherlockovo muzeum, které dodnes sídlí v jeho oficiálním bydlišti na ulici 221 B Baker Street.


Informací není nikdy dost


Z pohledu kolektivní inteligence pak můžeme zmínit alespoň kroniku Sira A.C. Doyla, kde se můžeme seznámit se vším, co se týká postavy slavného detektiva. Vedle zajímavých informací si návštěvníci těchto stránek mohou vyzkoušet své znalosti v zábavných kvízech a křížovkách, nebo si otestovat svou paměť při hře pexeso na motivy Sherlocka Holmese.

Na závěr si dovolím malou otázku. Víte kdy má Sherlock Holmes narozeniny?

Podle Christophera Morleye, jednoho ze zakladatelů Holmesologie ve Spojených státech, je významným dnem, kdy slavný detektiv spatřil světlo světa, 6. leden 1854. Tak mu nezapomeňte poslat blahopřání, jak jinak než výlučně Sherlockovské…

No comments:

Post a Comment