Tuesday, December 15, 2009

Star Wars: Odprostředka k začátku, a pak do všech stran


V roce 1997 se svět sci-fi nadobro změnil. Do kin právě přišel nový film s prostým názvem Hvězdné války. Ti, kdož se ho vydali do kin shlédnout, byli uvítáni žlutým nápisem, jakoby plujícím vesmírem a zasvěcujícím do děje, a hned poté ohromeni obrovským šedým trojúhleníkem, představujícím bitevní křižník zloduchů z Impéria, pronásledujícím malou loď dobré princezny Lei na útěku. Úspěch byl ohromný.

Film Hvězdné války (později přejmenovaný na Hvězdné války: Nová naděje) je prvním z trojice filmů, vyprávějících o prastarém boji dobra se zlem, v době "před mnoha lety, v jedné předaleké galaxii". Trilogie vypráví příbeh Luka Skywalkera, mladého farmáře z odlehlé pouštní planety Tatooine, který se v první epizodě, vlastně náhodou, připlete do dění, a tím se vydá na dobrodružnou cestu rytíře Jedi, ochránce dobra a míru v galaxii. Řekněme si tedy něco málo (opravdu jen trochu) o příběhu.

Již zmíněný križník Impéria nepronásleduje již zmíněnou princeznu jen tak. Na palubě její malé lodi se skrývají ukradené plány Hvězdy smrti - totální zbraně Impéria, s jejíž pomocí lze udržovat celou galaxii ve strachu a pokoře. Když už Alianční loď (Aliance = ti dobří) neví kudy kam, tedy nikam jinam než do nitra obludného křizníku a před popravčí četu, vyšle princezna Leia cenné plány záchranným modulem na planetu, kterou obě lodi právě obíhají, a která není ničím jiným, než Lukovým domovem.
Ten plány objeví, a s pomocí starého mistra řádu Jedi Bena Kenobiho, a charismatického pašeráka Hana Sola, je Alianci navrátí. Rovněž se jim podaří zachránit zajatou princeznu, alianční vůdkyni. Tím Luke nastoupí dlouhou a strastiplnou cestu, na které bude muset překonat mnoho překážek a odhalit mnoho pravd, v boji se zlým Impériem.

Všechny tři filmy (Hvězdné války, Impérium vrací úder a Návrat Jediho) vznikly v letech 1977 - 1983 a neznamenaly pouze milník ve světě sci-fi. Na jejich výrobu byly použity velmi inovativní (a často překvapivě jednoduché) techniky, které daly vzniknout jedinečným a průlomovým záběrům (Hvězdné války: Nová naděje jsou např. prvním filmem, kde kamera dynamicky zabírá letící objekt, rotuje kolem něj)




Jak již bylo výše napsáno, tyto tři filmy Star Wars jsou nazývány jako Stará trilogie. A aby se jí dalo nazývat stará...musí někde být i trilogie nová.

Pravdou je, že Nová trilogie Hvězdných válek byla v hlavě George Lucase, tvůrce a reřiséra filmů, už od doby, co do kin vypustil Návrat Jediho. Jak sám řekl, čekal pouze, až trikové technologie technicky dohoní jeho představivost, a to se stalo v roce 1999, kdy byl dokončen a uveden první film z trilogie nové, s názvem Skrytá hrozba. Tato trilogie chronologicky přechází trilogii starou (fakt, že se něco výrobně staršího dějově odehrává po něčem výrobně mladším dělá problémy zarážejícímu procentu diváků), a dále "předrozvíjí" její příběh. Ukazuje, jak všechno začalo (tedy, ne že by mluvila o Velkém třesku, spíše nám ukazuje, kde se vzalo Ipérium a jeho vůdci, jak vznikla Aliance, kdo byli rytíři Jedi a co bylo jejich denním chlebem) a více rožšiřuje divákovo povědomí o vesmíru HV. Nová trilogie je mnohem barvitější, především díky počítacovým technologiím, ale je jí často vytýkána dětinskost (tedy spíše komerční zaměření také na dětského diváka) a jakási překombinovanost děje.

To by bylo krátké uvedení do filmů světa Hvězdných Válek, které představují hlavní kostru celé mediální produkce, zaměřené na tento fenomén. Kromě šesti filmů spařil světlo světa i krátkometřážní film o Ewocích, malých tvorech z filmu Návrat Jediho.

Dalším mediálním žánrem, filmu velmi podobným, je seriál. Z vesmíru Hvězdných válek je můžeme ze nalézt hned dva - Star Wars: Clone wars a Star Wars: The Clone wars. První uvedený seriál pochází z roku 2003, je animován tradiční, plochou animací, a je rozdělen do dvou serií, přičmež série první obsahuje epizody o délce šesti, druhá dvaceti minut. Druhý seriál spatřil světlo světa roku 2008, jeho epizody jsou trochu delší ( kolem 25 minut), a jeho pilotní film se v podstatě stal dalším, sedmým filmem rodiny Star wars. Tento seriál je stále v procesu tvorby, a na pozicích reřiséra a producenta jednotlivých epizod se střídají různí lidé, čímž seriálové epizody dělají rozličnějšími, vždy ku obrazu svých představ. Tento fakt spadá pod fenomén kolektivní inteligence.

Roku 1991 dal George Lucas svolení k vydání první knihy s tematikou Hvězdných válek, čímž její autor, Timothy Zahn otevřel další žánr tvorby. Do dnešního dne byly vydány desítky knižních titulů, rozvíjejících příbehy tohoto vesmíru do minulosti, i dál v čase. Svět Star Wars se stal námětem i bezpočtu komiksů především s dílen vydavatelství Dark Horse Comics a Marvel.

Fantazijní světe Geogre Lucase neminul ani počítačové hry. Za všechny si zaslouží zmínku first person sága Jedi Knight s podtituly Dark Forces, Jedi Outcast a Jedi Academy, RPG Knights of the old republic I a II, letecký simulátor X-Wing Alliance, nebo převážně miltiplayerově laděný Star Wars - Galactic Battleground.

Poslední významnou platformou je internet, ideálně stvořený pro využívání fenoménu kolektivní inteligence (i když je otázkou k zamyšlení, jestli nebyla kolektivní inteligence v dnešním slova smyslu stvořena internetem). Je třeba zmínit dva důlěžité tvůrčí počiny internetové komunity - celosvětová Wookieepedia, jakási Star Wars Wikipedie, jejíž jméno je odvozené od rasy Wookieů, a český portál CSWU.cz (czech star wars universe). Na oba portály může přispívat kdokoli, kdo má k tomuto světu vztah, a trochu fakt.

I když je vidět, že Lucas i lidé kolem něj jsou již trochu vyčerpaní a bez nápadu, a že pořád více tíhnou ke komerčnosti (je hloupé vinit z komerčnosti něco, co je cíleně komerční již od svého vzniku, pozn. autora), doufejme, že fanouškům tohoto světa přinesou další roky bohatou úrodu na všech polích.

No comments:

Post a Comment