Tuesday, December 15, 2009

Je libo upíří toaleťák?


Kdo nezná Twilight, nechť hodí kamenem. Troufám si tvrdit, že z nich žádná velehora nebude, spíše kupička malých, opuštěných kamínků. Pokud člověk nebydlí v zatemněné a odizolované krabici a nechodí kanály, už si k němu nejspíš Twilight cestičku našlo. Ještě aby ne, vždyť jsou ti upíři (případně vlkodlaci – omluva členkám „týmu Jacob“) pomalu už i na toaletním papíře. I když, ehm, stačí trochu pogůglit a... Tomu říkám transmediální.

Všudepřítomné obličeje hlavních hrdinů vykukujících zpoza každého rohu nám ale příliš faktických údajů k sérii Twilight nepodávají, tak se jim nejřív trochu podíváme na zoubky.

To se mi takhle jednou zdál sen…

Znáte ten pocit, kdy se ráno probudíte ze snu, který se rozhodnete hodit na papír, vzápětí ho koupí vydavatelství a než se nadějete, je z něj filmový trhák? Já taky ne. Ale Stephenie Meyer ano. Autorka série čtyř románů Twilight se jednoho dne probudila a začala sepisovat sen, který se jí tu noc zdál. Za tři měsíce vznikl první díl série, kterého se ujalo vydavatelství, a už to jelo, fenomém byl na světě. Jejích Twilight knížek se dosud prodalo přes 85 milionů kusů po celém světě a po filmu se můžou diváci utlouct. Hodně prodloužená verze příběhu o zrození Twilight je na autorčiných stránkách tady (už je mi jasné, proč jsou ty knížky tak tlusté), na koho je to moc dlouhé se může podívat na krátký a výstižný rozhovor:





Twilight je příběh o tom, jak se obyčejná, smrtelná teenagerka zamiluje do upíra a časem také do vlkodlaka. Jak se to vyvíjí dál už si může každý sám představit, úplně daleko od pravdy to určitě nebude.

Co všechno twilightí existuje? Trocha transmediálnosti

Tvůrci Twilightu si patrně přečetli definici „transmediální storytelling“ a pak už jen brainstormovali, kam všude se Twilight může vměstnat. Z tohoto konceptu opravdu vyždímali, co se dalo. Fanoušci série mají nepřeberné možnosti, jak zůstat svým hrdinům nablízku i když měsíce čekají na zfilmování dalšího dílu.

Na oficiálních stránkách Twilightu jsou samozřejmě fotky a videa z filmu a natáčení, informace o hercích a jiné nepřekvapující elementy. Twilightisti ale nejsou ochuzeni ani o wallpapery, ikony do IM progamů a widgety (ani pořádně nevím co to je), stejně jako odkazy na Twilight sekce na MySpace, Facebook, YouTube, iTunes a Twitter. Pro majitele iPhonů , kteří chtějí být neustále v obraze, je připravena aplikace Twilight Tracker, která poskytuje nepřetržité updaty týkající se všeho twilightího. To by přece něšlo, aby se někde neco šustlo a twifanda o tom nevěděl. Existují také samozřejmě hry do mobilu i na počítač (včetně jedné, kterou jsem si pracovně nazvala „popotáhni Bellin čtvereček“).

Twilight je vlastně řešením pro každou situaci:

Jdete na výlet a nemáte flašku na vodu? Žádný strach, jsou tu přece Twilight flašky! Aby nebylo pochyb, zda fandíte upírům nebo vlkodlakům, jsou k dostání ve dvojím provedení – jedna pro členy týmu Edward (vysvětlivky pro neznalce: Edward je upír), druhý pro tým Jacob (vlkodlak). Jestliže jste ale nerozhodní, není třeba panikařit, když si koupíte obě, dostanete navíc slevu.

Zrovna vám došla řasenka a potřebujete se zkrášlit na premiéru New Moon? Nevadí, na speciálních stránkách
twilightbeauty.com, věnovaným Twilight kosmetice, najdete všechno co potřebujete. Mají dokonce dvě řady kosmetických výrobků, jejichž rozdělení jsem úplně nepochopila (tentokrát to nejsou upíři vs. vlkodlaci), ale které nesmí chybět žádné twifanynce.

Nevíte co dát babičce k vánocům? Neváhejte a kupte jí speciální
dárkové balení všech čtyř knih, případně Twilight audioknihy, pokud babička už špatně vidí. V tom případě si příběh bude moct poslechnout z CD (každý díl je rozdělen do rozumného počtu 11-14 CD).

Twilight a produsage

Světe div se, ale ne každý má Twilight v lásce. Ano, existují stovky fanouškovských stránek, fór a blogů, zajímavejší jsou ale možná ty antifanouškovské, jako ten s příznačným názvem Twishite, případně twilightsucks.com, kde si antifanda může pořídit i slušivé antiTwilight odznáčky.

Kromě nejrůžnějších blogů se můžeme setkat např. i s Twilight fan fiction, kam převážně fanynky popouští uzdu své fantazii a nechávají příběh Edwarda a Belly žít dál. Tady je výběr oblíbených fan fiction příběhů uživatelky s nickem TwilightSnowStar (asi teda ví o čem mluví). Na YouTube je pak nepřeberné množství fanouškovských videí, sestřihů oblíbených scén, parodií a u každého videa navíc množství emotivně zabarvených komentářů.



Přiznám se, že ani jeden z Twilight filmů jsem neviděla, knížky nečetla. Většinu svých twilightovských znalostí jsem získala nedobrovolně od svých Twilightem posedlých kolegyň, které si nastřídačku vyprávěly pasáže z knih a pak se zas hádaly, že ta jedna tak daleko ještě nedočetla a teď jí ta druhá prozradila, co se bude dít dál a to má teda ale zkažený celý týden! Mezi pracovními dokumenty z tiskárny lezly obrázky Edwarda, a po stolech se válely knihy a vstupenky z kina (kdo říká, že film stačí vidět jednou?). Fenomén je to ale zajímavý, to se mu zas musí nechat. A vždyť kdoví, třeba se někdy potkáme na oficiálním Twilight sjezdu :)

2 comments: