Tuesday, December 15, 2009

Upíři nás lákají po staletí, přichází jejich pravá krev…..

TRUE BLOOD

Do České republiky dorazilo americké televizní seriálové drama. Mysteriózní příběh s prvky hororu, erotického thrilleru a satiry vznikl na základě knižní série
The Southern Vampire Mysteries, zkratkou také označované „SVM“, autorky Charlaine Harris, která se v Americe proslavila nejen knihami o upírech, ale také blogem, který sama píše. Seriál je ve Spojených státech amerických i u nás vysílán televizní stanicí HBO. Premiéra tohoto populárního seriálu proběhla v USA již v roce 2008 a nyní běží úspěšně třetí řada. Úvodní znělka z dílny studia Digital Kitchen je považována za kvalitně odvedenou práci.



Děj seriálu se odehrává v malém fiktivním městečku Bon Temps v Louisianě, které je místem žijících upírů. Celý příběh se soustředí kolem postavy
Sookie Stackhouse (Anna Paquin) – místní číšnice v baru, které se během večera v práci podaří zachránit život upíra Billa Comptona (Stephen Moyer) před zloději upíří krve a sama se do něj zamiluje.













Režisér Allan Ball
, tvůrce filmu American Beauty a seriálu Six Feet Under, se poprvé setkal s knihou Dead Until Dark spisovatelky Charlaine Harris při návštěvě knihkupectví Barnes and Nobles a téma bylo pro něj natolik zajímavé, že se rozhodl natočit seriál o upírech a lidech.

Samotnou premiéru seriálu True Blood předcházela kampaň založená na tzv.
virálním marketingu, která odkazovala na nově vytvořené webové stránky www.bloodcopy.com. Informace o nově vzniklé webové stránce bloodcopy.com byla zaslána v dopisní obálce bez známky především lidem, kteří recenzují seriály – novinářům a bloggerům.

Na trh byl uveden nový nápoj Tru Blood, který vynalezli japonští vědci. Po vypití nápoje (umělé krve) se upíři mění do podoby normálních smrtelníků.
Nápoj si můžete zakoupit i vy a vychutnat si tak zážitky při sledování seriálu.


Transmediální vyprávění
Henry Jenkins vysvětluje pojem transmediální vyprávění jako vyprávění o obsahu, který se prolíná v několika médiích a který je tvořen samotnými tvůrci. Dochází k utváření obsahů nových, rozšířených a jedinečných. Seriál True Blood předcházela série vydaných knih o upírech, již zmíněné autorky Charlaine Harris, Dead Until Dark, All Together Dead, Living Dead In Dallas, Club Dead, Dead to the world a další. Ke konceptu transmediálního vyprávění můžeme řadit i oficiální webové stránky televizního kanálu
HBO. Transmediální síť je rozšířena i na produkty určené k prodeji a to např. v podobě kolekce epizod první a druhé série seriálu na DVD, osvěžujícího drinku Tru Blood, klíčenek, čepic, hrnků a triček s motivy tohoto nápoje atd.
Zmeškáte-li televizní vysílání, můžete se na jednotlivé epizody podívat na internetových stránkách
www.iserialy.sk



Produsage
Koncept produsage se vyznačuje posunem publika od pasivního příjemce mediálních obsahů k publiku, které plní aktivní funkci v procesu vytváření obsahů. Publikum se tak dostává do zcela nové pozice – je tvůrcem i příjemcem. V případě seriálu True Blood vznikla spousta fanouškovských stránek, na kterých si lidé kladou mezi sebou otázky a odpovídají si, hodnotí jednotlivé epizody seriálu, diskutují nad možným vývojem dějové linie, vytvářejí historickou mapu celého seriálu. Tím, že se fanoušci zapojují do procesu vytváření obsahů, napomáhají udržovat příběh stále živý a příběh se stává součástí reality, i když jde o fikci. Mezi ty nejzajímavější stránky fanoušků patří bezesporu
true-blood.net a True Blood Fan Club.
Taktéž oficiální webové stránky HBO nabízejí mnoho užitečných informací, novinky ze světa upírů, průvodce jednotlivými epizodami, galerii fotografií, knihovnu videí a samozřejmě forum a chat pro fanoušky.
Prostor dostal seriál i na webech sociálních sítí
Facebook a Myspace, kde se vytvářejí různé komunity.
Internetové stránky
Wikipedia pak naplňují podstatu principu kolektivní inteligence, kdy je postupně vytvářen, doplňován a obměňován obsah vybraného tématu na základě spolupráce jednotlivců.

Vzhledem ke vzrůstající popularitě tohoto seriálu i v našich podmínkách, můžeme očekávat vznik nových, ryze českých fanklubů a webových stránek. Takže přeji True Blood mnoho podařených dílů.
.

No comments:

Post a Comment