Tuesday, December 15, 2009

David Beckham - král celebrit


Tak schválně – co vám jako první vytane na mysl, když se řekne David Beckham? Skvělý fotbalista? Model? Manžel slavné „zpěvačky“? Správně jsou všechny tři možnosti a vedle nich ještě řada dalších. Každopádně je však Beckham člověkem, který možná více než kdo jiný přesně vystihuje význam slova „celebrita“ ve smyslu, v jakém jej dnes nejčastěji užíváme.
Už od žákovských let mu řada odborníků předvídala velkou budoucnost. Když v roce 1992 coby sedmnáctiletý debutoval v dresu Manchesteru United, získal si okamžitě i pozornost široké veřejnosti. Byl vnímán coby obrovský sportovní talent, hráč, na kterého bude celá Anglie hrdá a který se může stát nejlepším na světě. Tyto předpoklady nikdy zcela nenaplnil. Jeho hráčská kariéra byla a stále ještě je velmi úspěšná a zahrnuje působení v týmech zvučných jmen (po odchodu z Manchesteru následovaly zastávky v Realu Madrid, Los Angeles Galaxy a AC Milán), ale absolutního vrcholu ve fotbale nikdy nedosáhl. Nepodařilo se mu získat Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, nevyhrál s Anglií žádný velký turnaj a úplně podle představ se mu nevydařilo ani angažmá v nejslavnějším týmu světa, Realu Madrid. Proč tedy bývá tak často označován za „superhvězdu“?
Vysvětlení je jednoduché. Beckham se totiž na rozdíl od hráčů typu Ronalda, Rivalda nebo Zinedina Zidana nikdy nesoustředil pouze na fotbal. Jeho kariéru zřejmě zcela zásadně ovlivnilo, když se v roce 1997 seznámil se zpěvačkou Victorií Adams. Ta byla v té době členkou dívčí skupiny Spice girls, která právě prožívala obrovský boom, a Beckham – ač tehdy již poměrně známý fotbalista – se na vlně slávy svezl spolu s ní. Záhy se stali nejsledovanějším párem v Británii a časem i na celém světě. Paparazziové se od nich nehnuli na krok (což prakticky trvá dodnes) a reklamní nabídky se začaly hrnout. David Beckham navíc nikdy nedal najevo, že by ho pozornost médií obtěžovala, naopak – často se zdá, jako by se ve zvýšeném zájmu o svou osobu přímo vyžíval a úmyslně ho sám svým chováním ještě přiživoval.

Transmediální vyprávění
Beckham se snaží dlouhodobě budovat svůj mediální obraz. Proto je s podivem, že jeho oficiální internetové stránky www.davidbeckham.com vznikly až v roce 2007 a v podstatě se nijak zvlášť neliší od webů ostatních sportovních hvězd. Jedinou celkem zajímavou součástí stránek je blog, do kterého Beckham (údajně) sám přispívá, ale ani v něm povětšinou nenarazíte na informaci, kterou byste předtím nezaregistrovali v jiných médiích. Stránky jsou pochopitelně propojeny s oficiálním profilem na Facebooku (www.facebook.com/beckham) a na MySpace (www.myspace.com/davidbeckham), ale ty v podstatě pouze kopírují informace z oficiálního webu. I tak má Beckham na Facebooku kolem 2,5 milionu fanoušků, a to stále mluvíme jen o oficiálním profilu.
Jméno Davida Beckhama se pochopitelně denně skloňuje i v tisku (vzhledem k jeho pomalu uvadající fotbalové kariéře spíše v bulvárním). Tradičním tématem jsou jeho časté změny účesů nebo nové tetování, popřípadě účast na módní přehlídce či svatbě některé z celebrit. Beckham navíc stihl vydat již tři autobiografie – My World (2001), My Side (2002) a Both Feet on the Ground (2003).
Beckham již dříve několikrát naznačil, že po skončení kariéry by se rád věnoval herectví. Zřejmě právě proto v roce 2007 ukončil své angažmá v Realu Madrid a přijal nabídku amerického mužstva Los Angeles Galaxy. Řada expertů tento krok považovala za snahu získat ještě větší popularitu na americkém marketingovém trhu a upozornit na sebe hollywoodské filmové producenty. Beckham tvrdí, že dokud je aktivním hráčem, chce se soustředit především na fotbal a ostatní zájmy musí jít stranou. Přesto se již stihl mihnout ve snímcích z fotbalového prostředí „Góóól“ a „Góóól 2“, kde si zahrál sám sebe. Filmu Blafuj jako Beckham dokonce propůjčil své jméno do názvu, sám si v něm však nezahrál. Kritika sice tyto snímky rozcupovala, ale diváci se do kin (především díky taháku v podobě slavného jména) jen hrnuli. Exhibicionismus má však David Beckham v sobě, což potvrdil například tím, že krátce po příchodu do USA kývl na nabídku producentů a plánoval spolu s manželkou a dětmi natáčet vlastní reality show Coming to America. Tento záměr ale nakonec ztroskotal a původně zamýšlená několikadílná show se smrskla do jednoho hodinového pořadu. V roce 2001 Beckham propůjčil své jméno i hře David Beckham Soccer, která vyšla ve verzích pro Playstation, X-box a Gameboy.
Významnou roli v životě Davida Beckhama hraje reklama. Dlouhodobě spolupracuje s firmami Adidas a Pepsi a především díky lukrativním kontraktům s těmito společnostmi byl několikrát vyhlášen nejbohatším fotbalistou světa. . Oba tito sponzoři ho podrželi i v nejhorším období jeho kariéry – po mistrovství světa v roce 1998. Ve čtvrtfinálovém zápase s Argentinou byl totiž Beckham vyloučen za kopnutí do soupeře v přerušené hře a Anglie zápas nakonec prohrála. Perličkou je, že právě Adidas speciálně pro tento zápas uveřejnil v novinách reklamu s Beckhamem v hlavní roli, která hlásala:
„After tonight England vs Argentina will be remembered for what a player did with his feet.“ Beckham si zřejmě tento slogan vzal k srdci až příliš a jeho červená karta dodnes ve snu straší řadu anglických fanoušků. Počet Beckhamových reklamních aktivit nicméně rok od roku stoupá a během své kariéry už stihl být tváří takových značek, jako Armani, Motorola, Vodafone, Gillette nebo Marks and Spencer.

Produsage
Není asi třeba příliš zdůrazňovat, že David Beckham má ohromné množství fanoušků. Je jedním z mála sportovců, kteří mohou říct, že jejich jméno znají lidé prakticky všude na světě. Není proto divu, že existuje celá řada jeho fanouškovských internetových stránek. Za všechny bych zmínil třeba www.beckham-magazine.com
která funguje již devátým rokem a co do informací je mnohem nápaditější, než Beckhamova oficiální, stránka. Kromě klasických sekcí typu novinky, biografie nebo odkazy zde najdeme například rozsáhlou galerii fotografií ze zápasů i ze soukromí, stejně jako řadu videí nebo přehled téměř všech reklam, ve kterých se kdy Beckham objevil. Největším přínosem pro fanoušky je asi sekce Download, která nabízí řadu materiálů ke stažení, včetně spořičů obrazovky, wallpaperů na mobilní telefony nebo fanoušky vytvořených her s beckhamovskou tematikou. Na webu samozřejmě nechybí ani online obchod s dresy, oblečením a nejrůznějšími suvenýry.
Fanouškovských stránek Davida Beckhama je skutečně obrovské množství, a tak není divu, že i u nás jich bylo vytvořeno hned několik. Nejlepší z nich je zřejmě web www.dbeckham.cz, která se co do obsahu může směle měřit i s výše zmíněnou . Autoři se zaměřují hodně na informace z Beckhamova soukromí a nepohrdnou bulvárními zdroji. To dokumentuje i zatím poslední novinka na homepagi, díky níž se dozvíme, že David a jeho tři synové si vyjeli na krátký výlet na kolech, přičemž nejmladší Cruz sice několikrát spadnul, ale nic si z toho nedělal, smál se a hned znovu nasedl. Zaujme i seznam všech nemovitostí, které David Beckham vlastní, včetně rozsáhlé fotogalerie nebo téměř nekonečný výčet všech jeho tetování, rovněž doplněný o obrazovou fotodokumentaci. Stránka pochopitelně obsahuje i serióznější informace, včetně podrobných statistik ze všech Beckhamových působišť.
Kromě stránek, které se věnují obecně Beckhamovi , existuje i řada webů zaměřených jen na určitý aspekt jeho osobnosti. Pokud jsem výše zmiňoval jeho časté změny účesů a tetování, pak věřte, že na internetu se dá najít poměrně dost stránek, jejichž obsah je zaměřen právě pouze tímto směrem. Zmínit mohu například www.davidbeckhamhairstyles.blogspot.com, což je blog, který pomocí fotografií i popisků podrobně mapuje historické proměny Beckhamovy vlasové pokrývky.
Další častou fanouškovskou aktivitou je vkládání videí na YouTube. Kromě sestřihů nejslavnějších gólů a nejhezčích akcí jsou zde k vidění třeba i překlady jeho rozhovorů v televizních show, za všechny bych uvedl například toto legendární vystoupení Beckhama i s manželkou Victorií v pořadu Comic Relief: .
Velké množství neoficiálních fanouškovských profilů Davida Beckhama nabízí i Facebook. Vedle skupin typu
David Beckham – the best footballer in the World nebo I love you David Beckham zde ale najdeme i méně lichotivá uskupení jako I hate David Beckham, David Beckham is an overpaid Sob nebo David Beckham is a stupid girly bitch.

Kolektivní inteligence
Klasickým příkladem kolektivní inteligence je internetová encyklopedie Wikipedia a ani v Beckhamově případě tomu není jinak. Stránka en.wikipedia.org/wiki/David_Beckham je zpracována velmi podrobně a pravidelně aktualizována. Heslo David Beckham se poprvé na Wikipedii objevilo již v říjnu 2001, čili krátce po zprovoznění tohoto webu. Původní stručnou charakteristiku Beckhama coby fotbalisty (plus letmou zmínku o jeho manželství s popovou zpěvačkou) postupem času doplnila celá řada informací o jeho kariéře i osobním životě. O Beckhamovi se můžete dočíst v celkem šestašedesáti jazycích, včetně Malajštiny nebo Kreolštiny. Některé jazykové verze jsou však podstatně méně aktualizované než anglická nebo česká, takže například uvádějí jako současné Beckhamovo působiště Real Madrid, ze kterého přestoupil do Ameriky již před více než dvěma lety.

No comments:

Post a Comment