Wednesday, December 16, 2009

Nejlevnější čtenářská průkazka

Venku prší? Nechce se vám z postele a přitom byste si rádi něco přečetli? Je kniha až v horní poličce a mobil u ruky? Knihu si prostě stáhněte.

Pokud procházíte obchody s elektronikou, můžete často objevit čtečky na elektronické knihy. Jenže k čemu kupovat čtečku, když nalezení dobré elektronické knihy, a ještě k tomu v češtině, bývá problém. Buď je možné číst opravdu staré knihy, které se už mohou volně šířit, nebo je možné kupovat si knihy v angličtině. Pokud si tedy opravdu chcete přečíst nějakou aktuální knihu v češtině, musíte se většinou stát pirátem.

Na začátek by bylo dobré zmínit, co to ta elektronická kniha je. Elektronická kniha je digitální ekvivalent knihy tištěné. Někdy může mít lepší propracování odkazů, můžeme si ji stáhnout do mobilu a většinou se nám nestane, že bychom ztratili záložku, ale stále jde jen o knihu. Elektronickou knihu můžeme číst z mobilu, PDA, z monitoru počítače nebo netbooku nebo použít již zmíněnou čtečku.

V čem je tedy problém? Jak již bylo zmíněno, knihy chrání autorský zákon a nakladatelství obvykle nemají velký zájem na tom, aby bylo možné knihu jednoduše šířit. Z tohoto důvodu knihu většinou ani elektronicky nevydají. Díky tomu musí ale nastoupit role komunity. Někteří jedinci knihu převedou do elektronického formátu a různými kanály knihu nabídnou ke sdílení. Ačkoli je takové sdílení velmi problematické a nepohodlné pro čtenáře, nic jiného jim obvykle nezbývá. Někteří by sice rádi za knihu v elektronickém formátu zaplatili, ale bohužel ani není komu. Z tištěného média se díky komunitě stává médium elektronické. Díky komunitě ale není jen knihou v elektronickém formátu, ale stává se také centrem sociálních aktivit.

Kde tedy knihu sehnat? Nejjednodušší je prostě zkusit Google, Rapidshare nebo torrenty. Pokud máme dost dobrých známých, můžeme jim poslat e-mail, jestli danou knihu nemají. Další možnost je knihu si sehnat na několika málo legálních českých serverech, které nabízejí knihy již nechráněné autorským zákonem. Když ale všechny předchozí zdroje zklamou, je nutné ponořit se do komunitních fór.

Pokud se poprvé přihlásíte do takového fóra, připadáte si jako v úžasné knihovně, kde je vše na dosah ruky. Správa odkazů není ale jedinou funkcí takového fóra. O knize můžete diskutovat, dalším čtenářům můžete napsat nebo poprosit o knihu, která ve fóru není zmíněna.



Díky honbě protipirátských sdružení je také komunita čtenářů elektronických knih semknutá. Protože se mezi nimi šíří především odkazy na knihy v češtině, není tato komunita ani nikterak rozsáhlá. Pokud by kolektiv netvořil jednolitý obsah a nedržel při sobě, boj protipirátských sdružení by mohl být účinný. Díky kolektivnímu sběru informací a inspiraci se zdroje přelévají ze zakázaných nebo ztracených fór dál na stránky a fóra nová. Tento proces je doprovázen i čím dál tím modernějšími možnostmi sdílení dat.

Specifickým proudem ve sdílení elektronických knih je sdílení sci-fi a fantasy. K různým tématům nejsou nabízeny jen odkazy nebo jednoduché komentáře a hodnocení. Někteří uživatelé nejsou pouze čtenáři, ale sci-fi příběhy i sami píší. Protože jsou knihy na jednom místě, mají lepší možnosti, jak svoji povídku nebo knihu šířit. Čtenáři elektronických knih ale i třeba zálohují zajímavé texty, které jsou nyní volně přístupné na webu nebo o kterých si myslí, že je dobré je zveřejnit (například „svaté knihy“ moderních náboženských sdružení nebo zážitky zajímavých osobností). Takové texty by možná časem úplně zapadly. Tato komunita ale tvoří vlastní obsah přesně podle vzoru „zajímavé knihy“ - pokud je text zajímavý, poskytnu ho svým známým.

Z klasického média, knihy, se díky komunitě čtenářů stává médium nové. Jedna kniha a jedno téma se stává tématem diskusí a kolem knihy se vytváří určitý obal názorů a povídek na podobné téma. Díky omezenému obsahu česky psaných elektronických knih se vytvořila i poměrně semknutá komunita čtenářů, kteří bojují s protipirátskými sdruženími a snaží se ochránit zdroje, které jim prostě připadají zajímavé.

Omlouvám se čtenářům za omezenou možnost linkování, ale sdílení knih je přeci jen na hraně zákona a nerada bych některé fórum nebo osoby ohrozila.


No comments:

Post a Comment