Tuesday, December 15, 2009

O ČEM MATKY MLUVÍ?

Téma mateřství na internetu
Je to zkrátka tak, že o tématu mateřství a všem co s ním souvisí je víc slyšet než v dobách minulých. Dnešní ženy už nespoléhají jen na zkušenosti svých matek, nevěří slepě lékařům, ale chtějí si vytvořit vlastní názor. Jistě k tomu přispěl i fenomén internetu a především internetových diskusních fór pro matky a rodiče vůbec. Jedná se o jakési virtuální kavárny, kde si maminky, ale i tatínkové, sdělují své zkušenosti, názory a vznášejí dotazy. Rozhovory, které se před masovým rozšířením internetu, vedly jen v rámci rodiny, mezi kamarádkami nebo na místech, kde se maminky přirozeně potkávaly, jako jsou dětská hřiště nebo čekárny u pediatra, se dnes vedou veřejně. Nespornou výhodou je, že získáte na jednom místě a z více zdrojů mnohem víc rad a zkušeností než jen z okruhu rodiny či známých. Lidé, kteří se neznají, si tu celkem bez zábran sdělují své osobní někdy až intimní problémy. Ano, řeší se tu i taková témata jako problémy s otěhotněním, sex v těhotenství či naopak po porodu a to často i velmi otevřeně, ale rozhodně ne vulgárně. Anonymní prostředí internetu prostě dodává odvahy! V naprosté většině případů se diskuse vedené na mateřských serverech vedou v přátelském či minimálně slušném tónu. Zdá se, že tyto stránky navštěvují jen ženy, které mají společné téma, chtějí si popovídat, něco se dozvědět a třeba i odreagovat a zjistit, že podobné problémy jako je trápí mnoho dalších žen. V prostředí českého internetu existuje mnoho nejrůznějších webových stránek určených pro rodiče. Samozřejmě mají různou úroveň. Od serverů ryze amatérsky diskusních, kde si mezi sebou vyměňují své laické názory a zkušenosti jen samotné maminky až po stránky sofistikovanější, kde jsou publikovány i odborné články, a jejichž součástí jsou i různé odborné poradny, kde odpovídají renomovaní odborníci, např. lékaři, psychologové a porodní asistentky. Pro ilustraci jmenuji ty nejznámější: www.rodina.cz, www.emimino.cz, www.babycafe.cz.

Obsáhlý zdroj informací: www.rodina.cz
Z jmenovaných má dle mého názoru nejlepší úroveň webový server www.rodina.cz, protože je v prvé řadě nejpřehlednější, nejobsáhlejší a spolupracuje s několika renomovanými odborníky, kteří odpovídají v tematických poradnách. Na jeho příkladu se pokusím vysvětlit, jak takový server funguje a co na něm lze vše najít. Na „rodině“ lze najít snad opravdu vše, co se týká fungování rodiny, od plánování rodičovství, těhotenství, výběru jména pro dítě, výběru porodnice, porodu, kojení, vše kolem dětí všech věkových kategorií, manželství, sexu, zdraví, výživy, financování chodu rodiny, bydlení až po volnočasové aktivity s dětmi. Obsah je vytvářen, jak redakcí či správcem webu, tak samotnými uživatelkami.

Kolektivní inteligence
Na principu kolektivní inteligence jsou samotnými uživatelkami (čtenářkami) vytvářeny různé diskuse, které zpravidla slouží k rychlému získávání informací. Uživatelka například potřebuje získat rychle informaci, jak se žádá o rodičovský příspěvek a nechce čekat na odpověď v odborné poradně. Založí diskusi a zeptá se tak, jako by se ptala kamarádky: „Nevíte prosím někdo z vás, co všechno potřebuju k vyřízení rodičovského příspěvku?“ A odpovědi na sebe obvykle nenechají dlouho čekat. Web je skutečně hojně navštěvován. Databáze těchto laických diskusí jsou zásobárnou přínosných rad a tipů. Uživatelky tak společně řeší problémy a shromažďují informace, přístupné širokému publiku.

Produsage
Druhou formou vytváření obsahu webu je publikování odborných článků či názorových příspěvků ve formě článků. Jedná se buď o články převzaté z časopisů určených pro rodiče (Maminka, Máma a já, Betynka), psané odborníky nebo o články vytvořené uživatelkami, které buď pracují v daném oboru nebo o články názorové na základě osobní zkušenosti. Pod články se po jejich zveřejnění začíná odvíjet diskuse. Často je obsahový význam článků ještě rozšířen či pozměněn, přidán odkaz na další informace. Uživatelky tak participují na vytváření obsahu v duchu konceptu produsage, kdy publikum přestává být jen pasivním konzumentem obsahu, ale spoluvytváří ho a mění.

Mateřský slang
Stejně jako na jiných tematických serverech se i na rodičovských (mateřských) objevuje specifický slang. Kromě odborných článků je v příspěvcích používána hovorová čeština se značným množstvím „mateřských“ slangových výrazů. Vedle běžných zdrobnělin typu bříško, rýmička, či papání, si mateřská „internetová“ komunita vytvořila i výrazy, kterým nemusí každý rozumět: ovu (ovulace), těhulka (těhotná), snažilka (žena snažící se otěhotnět), kójo (kojení), hexa (hexavakcína), průjmovat a teplotovat (dítě, která má průjem a teplotu), vytváření nových tvarů přidáním přípony -ovat k podstatnému jménu se ostatně objevuje poměrně často, dozvíme se například, že dítě sunaruje nebo protivkuje nebo že rodina ráda výletuje. Maminka může na procházku vyrazit buď okočárkovaná nebo šátkující, to podle toho zda dítě veze v kočárku či nese přivinuté na svém těle ve speciálním šátku.

Víme na co se zeptat
Jak bylo v úvodu řečeno, rozvoj takových internetových diskusí a sdílení informací přispěl rozhodně k větší informovanosti žen, což občas nelibě nesou lékaři. Pacientky na ně mají více dotazů a díky diskusím především srovnání, jak obdobný problém řešil jiný lékař. Neznám ve svém okolí ženu, která by někdy nevyhledala odpověď na svůj problém, týkající se dětí či zdraví, v podobné internetové diskusi. Dnešní ženy chtějí být prostě v obraze, mít možnost volby a alespoň laicky problému co nejvíce porozumět. I k tomu pomáhá prostředí internetu.

No comments:

Post a Comment